Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter

Plaats een reactie

Je mail wordt niet openbaar getoond. Het wordt enkel gebruik voor contact of notificatie vanuit het beheer.

🗨️ Wat vind jij? Stel direct je vraag of geef je mening – zonder registratie. Je reactie zet het topic weer bovenaan bij 'Laatste posts' en trekt snel nieuwe reacties aan🔥. Mocht je als vaste bezoeker willen reageren, dan kun je je ook registreren.

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vragen te beantwoorden.

Noor heeft 10 knikkers. Ze verliest er 4 in het gras. Hoeveel heeft ze er nog?

Antwoord: (vul een getal in)

Er zitten 5 vogels op een hek. Twee vliegen weg. Hoeveel blijven er zitten?

Antwoord: (vul een getal in)

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: muggensteken

Re: muggensteken

door Cura » zo 02 okt 2011, 13:27

Het gaat de vrouwtjesmuggen ook om het ijzer.
Dat lijkt mij een goede inworp jkien! Ijzer is wel in planten te vinden maar nulees ik dat mensen eerder ijzer uit dierlijke prodcuten opnemen dan uit plantaartdige producten, zou dat ook zo in de mug werken?

Er is een onderscheid te maken tussen verschillende soorten ijzer zoals ze hieraangeven: heen- en nonheemijzer.

Heemijzer (Fe2+)is op te nemen uit dierlijke prodcuten, en non-heemijzer (Fe 3+) uit plantaardige producten. Fe 3+ moet eerst worden omgezet in Fe2+ voordat het gebruikt kan worden, wat natuurlijk extra energie kost... althans bij mensen. Dus zou dit naast de wellicht andere concentratie aan eiwitten tussen bloed en plantensap, ook een factor kunnen zijn waarom muggen liever bloed willen dan plantaardige producten?

Re: muggensteken

door jkien » za 01 okt 2011, 12:09

De muggensteken zijn afkomstig van vrouwelijke steekmuggen. Maar wát in ons bloed gebruiken ze nu toch voor hun eitjes?
Het gaat de vrouwtjesmuggen ook om het ijzer. Een flink deel van dat ijzer komt terecht in de eitjes, maar er wordt ook ijzer opgeslagen in het eigen lichaam: Fate of blood meal iron in mosquitos

Re: muggensteken

door Cura » za 01 okt 2011, 11:36

Now I'm lost...
Dan zal ik het nog eens proberen;

Vrouwelijke steekmuggen hebben bloed nodig --> in bloed zitten eiwitten --> eiwitten zijn van belang voor de volgroeiing van de eieren.

Vraag: Wélke specifieke eiwitten in dierlijk bloed zijn van belang voor het volgroeien van deze muggeneieren?

Als ik weet welke specifieke eiwitten dit zijn kan ik weer verder googlen, dan wil ik namelijk graag weten in welke andere natuurlijke stoffen deze specifieke eiwitten voorkomen, het liefst in eenzelfde concentratie.

De link met het stuifmeel is hierbij dat vele andere insecten gebruik maken van stuifmeel aangezien er dus een hoop bouwstoffen voor de larven inzitten --> ook eiwitten. Het feit dat die vrouwelijke steekmug liever een slokje bloed dan stuifmeel neemt maakt mij nog niet eens zoveel uit, daar is wellicht wel een verklaring voor --> zitten meer bruikbare eiwitten ( zie de vraag over de specifieke eiwitten) in dierlijk bloed dan in bijvoorbeeld stuifmeel. Maar goed dat is enkel een hypothese...zolang ik niets over die specifieke eiwitten weet kan ik ook niet verder zoeken en het stuifmeelverhaal de kop indrukken! ;)

Edit: zie dat je vorige bericht wat aangepast hebt: ik kan me niet voorstellen dat het niet uitmaakt wat voor soort eiwit een mug binnenkrijgt. Wij mensen maken toch ook een verschil tussen verzadigde- en onverzadigde vetten...de ene zien we ook liever dan de andere...dat betekent toch ook niet dat het voor ons mechanisme niet uitmaakt wat voor vetten we binnenkrijgen?! Het vet is dus puur ter voorbeeld, voordat we hier op doorgaan.

Re: muggensteken

door anusthesist » za 01 okt 2011, 11:25

Now I'm lost...

Je hebt het eerst over waarom muggen niet genoeg hebben aan stuifmeel en bloed nodig hebben. Dan blijkt dat muggen geen stuifmeel eten, maar nectar waar weinig eiwitten in zitten. Ik kan me dan voorstellen dat ze het tekort aanvullen met eiwitten uit bloed. Wouter gaf al aan dat het niet veel uitmaakt welke eiwitten ze binnenkrijgen, als ze maar genoeg binnenkrijgen om de eitjes te maken.

Ik snap het probleem dus niet zo.

Re: muggensteken

door Cura » za 01 okt 2011, 11:03

Jij hebt het over stuifmeel, waar heb je dat gelezen?
Ik zeg niet dat vrouwelijke steekmuggen stuifmeel opnemen, ik neem het als voorbeeld van een natuurlijk stof waar ook veel eiwitten in aanwezig zijn. En in de natuur blijken andere insecten hier veel gebruik van te maken. Zie ook nogmaals deze bron.

"Veel insectensoorten zijn voor hun voedsel afhankelijk van stuifmeel. Honingbijen kunnen niet alleen van nectar / honing leven. Zij hebben tijdens hun larvenstadium veel bouwstoffen nodig om te kunnen groeien. Bouwstoffen waaronder: mineralen, eiwitten e.d. halen zij uitsluitend uit stuifmeelpollen."


Uit jouw bron:

"The blood is digested over time serving as a source of protein for the production of eggs, which gradually fill the abdomen."

Wélk(e) eiwit(ten) ze zo hard nodig hebben wordt er in deze bron niet gegeven, en dat wil ik nu juist weten. Het feit dat die mug niet hier haar extra eiwitten vandaan haalt is een ander verhaal, dat kunnen we niet even vragen aan de mug....zo vreemd is het toch niet om te kijken naar soorten eiwitten die van belang zijn en deze te vergelijken met (mogelijk) dezelfde eiwitten in andere natuurlijke stoffen?! ;)

Re: muggensteken

door anusthesist » za 01 okt 2011, 10:51

Ik lees dat een mug nectar eet dat weinig eiwitten bevat. Je kunt je dan voorstellen dat het extra eiwitten uit het bloed haalt. Jij hebt het over stuifmeel, waar heb je dat gelezen?

Bron: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Mosquito

Re: muggensteken

door Cura » za 01 okt 2011, 10:36

Daar is natuurlijk geen antwoord op te geven. Waarom eten koeien gras dat een lage voedingswaarde heeft zodat ze de hele dag door moeten eten? Waarom gewoon niet een lekker biefstukje?


Nuja, als de concentratie van een bepaalde voedingsstof anders ligt zou dat wellicht een logische reden kunnen zijn. ( Lees: meer concentratie van bepaald eiwit in bloed t.o.v. concentratie in bijvoorbeeld stuifmeel) De vrouwelijke muggen hebben blijkbaar een behoefte aan extra eiwit, ik vraag me enkel af of het bekend is wélke eiwitten dit precies zijn, en dan dus indirect ook of deze eiwitten niet terug te vinden zijn in andere natuurlijke stoffen...mogelijk in een dezelfde bruikbare concentratie.

Re: muggensteken

door anusthesist » za 01 okt 2011, 10:30

Daar is natuurlijk geen antwoord op te geven. Waarom eten koeien gras dat een lage voedingswaarde heeft zodat ze de hele dag door moeten eten? Waarom gewoon niet een lekker biefstukje?

Re: muggensteken

door Cura » za 01 okt 2011, 08:40

Het zijn eiwitten als voedingsstof waar ze op uit zijn.
Voor de vrouwtjes zelf, en dus indirect voor de larven...of direct voor de larven?
Ik kan me niet voorstellen dat het een verschil maakt wat voor soort eiwit ze eten.
Het bloed wat de vrouwtjes prikken gaat dus rechtstreeks naar hun spijsvertering, en staat op de een of andere manier in verbinding met de bevruchte eicellen...net als bij mensen een soort placenta?

Maar waarom hebben ze dan specifiek eiwitten uit menselijk, of dierlijk bloed nodig? In bijvoorbeeld stuifmeel zitten toch ook eiwitten...of is het percentage hierin te laag? Dit laatste lijkt mij toch tamelijk vreemd omdat ik hier en hier lees dat juist veel insectensoorten gebruik maken van stuifmeel aangezien het zoveel bouwstoffen voor larven bevat. En dat stuifmeelkorrels weliswaar alleen in het voorjaar worden verspreid, maar goed in of op de bodem bewaard blijven. Dat de meeste vrouwelijke muggen dan in de zomer leven moet dan geen probleem zijn.

Dus wat in ons bloed is (qua eiwitten) dan zo aantrekkelijker voor een mug dan bijvoorbeeld stuifmeel gebruiken waar ze immers ook heel wat eiwitten uit kunnen opnemen?

Re: muggensteken

door Wouter_Masselink » za 01 okt 2011, 04:08

Het zijn eiwitten als voedingsstof waar ze op uit zijn. Ik kan me niet voorstellen dat het een verschil maakt wat voor soort eiwit ze eten.

Re: muggensteken

door Cura » vr 30 sep 2011, 16:34

De muggenplaag van de afgelopen tijd roept vragen bij mij op:

De muggensteken zijn afkomstig van vrouwelijke steekmuggen. Maar wát in ons bloed gebruiken ze nu toch voor hun eitjes? Op wiki kwam ik tegen dat het de eiwitten in ons bloed zijn, als voedingsstof, maar welk soort eiwitten zullen ze hier mee bedoelen? Antigenen zijn immers ook eiwitten, zou dit betekenen dat mensen met bloedgroep A dan meer of minder worden gestoken dan bijvoorbeeld een persoon met bloedgroep 0? Er niet vanuit gaande dat er meer mensen met bloedgroep 0 zijn, en er dus meer kans is dat iemand met deze bloedgroep wordt gestoken.

En als het aan die eiwitten ligt die de vrouwtjes zo hard nodig hebben, zouden ze dan een voorkeur kunnen hebben voor bloed waarin meer eiwitten zitten? En hoe zouden ze dit kunnen opmerken?

En de slotvraag: hoe beïnvloeden deze eiwitten het voortplantingsproces van de mug, in zin van: dienen de eiwitten om de eieren te laten groeien, of om het vrouwtje zelf extra voedingsstoffen te geven...of allebei?

Re: muggensteken

door Willard » di 13 dec 2005, 22:26

Aan het entomologie departement van Wageningen Universiteit (http://www.dpw.wageningen-ur.nl/ento/index.htm) doen ze onderzoek naar wat muggen aantrekt. Bijvoorbeeld limburgse kaas, wat erg lijkt op gefermenteerd zweet (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...6&dopt=Citation)

Verder worden muggen ook echt aangetrokken door CO2. De mate waarin is afhankelijk van het soort mug (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...6&dopt=Citation)

Als je met meerdere personen in 1 ruimte slaapt, zullen de muggen degene die het aantrekkelijkst ruikt massaal leksteken. Een kwestie van de sterkste prikkel.

Re: muggensteken

door zpidermen » di 13 dec 2005, 14:10

peperclip schreef: ik ken genoeg mensen die op een nacht helemaal lekgestoken zijn terwijl zij niet zweetten.


Iedereen zweet wel een beetje tijdens zijn/haar nachtrust, ook al merk je dat niet altijd. Muggen komen vnl op zweet af. Ik ga vaak joggen in een bos. In de zomer zitten er veel veel muggen. Die komen constant op me af dan enkel en alleen aangetrokken door zweet.


Als muggen op zweet afkomen, hoe komt het dan dat ik wel eens in m'n oorschelp gestoken wordt? Of op m'n (redelijk behaarde) arm die een heel stuk minder zweet dan m'n voeten? Waarom wordt ik nooit gestoken onder m'n oksels of in m'n handpalm, maar wel in de bovenzijde van m'n hand? Dat ze niet onder m'n oksels steken, maar wel op m'n borst en op m'n schouders heeft blijkbaar niet zoveel te maken met dat die plek zo moeilijk te bereiken is, want als ik onder de dekens lig, zijn m'n borst en schouders ook moeilijk te bereiken, moeilijker dan m'n gezicht, waar ik bijna nooit wordt gestoken.

Re: muggensteken

door Wouter_Masselink » wo 27 jul 2005, 14:56

hogere temperatuur = hogere verbranding = fitter persoon = beter bloed, of zou het zo niet werken?
hogere temperatuur= koorts= zeker geen fitter persoon= niets met kwaliteit van het bloed op zich te maken.

Dus nee, zo werkt het niet.

Re: muggensteken

door Red BoriZ » wo 27 jul 2005, 14:52

Vroeger was ik een delicatesse voor elke mug leek het. Ik was na elke vakantie weer zo lek als een mandje. Gelukkig is dat wel over gegaan.

Ik denk dat feromonen een grote rol spelen, muggen houden bijvoorbeeld helemaal niet van citroenlucht, dus geur moet wel een rol spelen. Ook speelt hoogte een rol. Muggen en muskieten blijven voornamelijk dicht bij de grond. De eerste verdieping en de begane grond zal in het aantal muggen best een verschil geven, al ben je ook op de tiende verdieping niet helemaal veilig natuurlijk.

Misschien kan lichaamstemperatuur ook verklaren wie een mug steekt:

hogere temperatuur = hogere verbranding = fitter persoon = beter bloed, of zou het zo niet werken?