Het gaat hier om de omtrek. Maar dat buiten beschouwing gelaten, ben ik wel nieuwsgierig hoe de formule er dan zomaar uitrolt...
De oppervlakte van een ellips is al heel bekend: \(\pi ab\)
Bij uitbreiding vraag ik mij af of het voor de oppervlakte dan wel lukt. Als je weet hoe een cirkel transformeert in een ellips, kan je dan op een eenvoudige manier de formule voor de oppervlakte van een ellips afleiden uit de oppervlakte van een cirkel. Ik zou denken dat je nog altijd een integraal moet opstellen en oplossen.
Een ellips is een cirkel die in één richting is uitgerekt of samengeperst. Waar een cirkel een ellips is met gelijke lange en korte halve as (a=r, b=r), zijn die niet gelijk bij een ellips. Vandaar \(A=\pi a b\)wnvl1 schreef: ↑za 25 nov 2023, 16:41 Bij uitbreiding vraag ik mij af of het voor de oppervlakte dan wel lukt. Als je weet hoe een cirkel transformeert in een ellips, kan je dan op een eenvoudige manier de formule voor de oppervlakte van een ellips afleiden uit de oppervlakte van een cirkel. Ik zou denken dat je nog altijd een integraal moet opstellen en oplossen.
je kunt volgens mij de cirkel samengesteld denken uit een oneindig aantal rechthoekjes met afmeting x en y. het oppervlak daarvan is xy. als je nu in x en y richting uitrekt of krimpt met factor a en b dan heeft elk rechthoekje een oppervlak abxy dus het tolale oppervlak van de ellips is dan ook ab keer zo groot als het oppervlak van de cirkel.wnvl1 schreef: ↑za 25 nov 2023, 17:09 Vraag was of je die \(\pi ab\) kan afleiden uit \(\pi r^2\) uitgaande van de formule om een cirkel te transformeren in een ellips.
Kan ik op basis van de transformatie die gedaan wordt (x'=ax en y'=by), de formule afleiden voor de oppervlakte van een ellips zonder de klassieke integraal voor de oppervlakte van een ellips uit te rekenen zoals iedereen die op school klassiek aangeleerd krijgt? Ik ben geneigd te denken van niet.
dat 1-b^2/a^2 gelijk is aan (a^2-b^2)/a^2 is simpel te begrijpen door 1 te schrijven als a^2/a^2 en dan alles samen te nemen. voor mij lijkt het echter dat ze een paar stappen overslaan door a^2-b^2 te vervangen door c^2 en dan te stellen dat c/a de excentriciteit is. Dat is voor mij niet te volgen.