Volgens mij kun je dit veel simpeler zeggen: hoe meer geld in omloop hoe lager de waarde van het geld...
Geld bijdrukken en aan Griekenland overhandigen is dus precies hetzelfde als geld afpakken van andere landen en aan Griekenland geven.
kill wizzy schreef: de waarde van een biljet hangt af van de hoeveelheid goud in de kluizen van die landen, als je 1 goudstaaf hebt zijn al je biljetten samen die goudstaaf waard
europa heeft laat maar zeggen 1 miljard goudstaven en de VS ook 1 miljard, als er dan 100 mijard euros zijn is elke euro een honderdste goudstaaf waard
Wat was er eerder: Landen die geld schiepen om het in omloop te spenderen of landen die geld leenden om het in omloop te spenderen?
Niettemin: noch de Grieken noch de Belgen noch de Italianen leven op zich veel boven hun stand. Het zijn de Griekse Staat en de Belgische en Italiaanse staat die ruim boven hun stand leefden (lees: meer uitgaven dan inkomsten vergaarden en dus op leningen hun rijkdom opbouwden terwijl ze nu zouden moeten die leningen aflossen, maar dat, ondanks de hyperlage intresten, bizar genoeg moeilijk kunnen omdat de cultuur blijft bestaan om meer te lenen dan er binnenkomt). Pervers aan dat systeem is dat heel veel lenen tot verspilling en overuitgaven leidden en dus de economie hielpen. Omgekeerd zorgt sparen er voor dat er geld uit de economische omloop gaat en het dus erg gevaarlijk is om dat abrupt te doen... zoals net voor de Big Crash of Wall Street. Vraag is dan wat er eerst was: de (verouderde) kip of het (niet groeiende) ei?
Mypos schreef:
Maar het is niet natuurlijk helemaal niet zo dat de overheden een puinhoop van de economie hebben gemaakt. Dat hebben de banken gedaan. We voelen nu nog steeds de gevolgen van de bankencrisis die in 2008 is begonnen. Het hele financiele systeem is compleet corrupt. Banken creeeren geld uit het niets en profiteren daar immens van en burgers (overheden) mogen betalen als het fout gaat. Misschien een idee om hier een eigen topic over te openen?
De vraag is of die credits overdraagbaar zijn. Als dat het geval is, heb je zeker met dat maximum aan bezit, een garandeerd recept voor leningen en rente.@whaha26:
Ik ben lid van een Ruilkring. Wij hanteren een valuta-eenheid die gekoppeld is aan tijd. Zeg, 1 uur werken levert x credits. Dit loopt al meer dan 20 jaar zo.
De credits dienen als meeteenheid, ruileenheid, en zelfs oppoteenheid. Niemand is verplicht om ze uit te geven, want er is geen rente. Je krijgt geen rente, dus sparen heeft geen zin, je betaalt geen rente, dus roodstaan is niet erg.
Zwakke leden betalen minder contributie, dus er is zelf wat nivellering aan de hand.
Heel bijzonder is, dat er een maximum tegoed is ingesteld: want als iemand teveel heeft, staan de anderen meer rood, en dus minder geneigd credits uit te geven. Kortom: vermogen bij de een vermindert de handel, en rente maakt het bestaan van vermogen mogelijk.
Dit is een belangrijk principe.
Inflatie en rente gaan hand in hand; het zijn twee kanten van dezelfde medaille.
Het is volgens mij goed mogelijk, om zonder inflatie te leven. Prijzen kunnen bijvoorbeeld naar beneden worden bijgesteld, in het geval de productiemethode effectiever is geworden. Maar wij westerse mensen zijn zo ontzettend geobsedeerd door rente; het zit zo ingebakken in ons systeem van denken, dat het heel moeilijk is voor te stellen, dat rente de ware oorzaak is van alle ellende.