Gek dat de Grieken liever uit de Euro stappen en as ze eruit gaan, dan is de Euro wel onomkeerbaar.
Dat lijkt me de voornaamste reden dat men in brussel erg veel moeite doet om het te voorkomen. Als de eerste gaat staat het hek open voor de volgende. En dan hoeft niet per se een 'arm' land te zijn natuurlijk.
Er rommelt natuurlijk meer: VK en denemarken hebben welliswaar geen euro's maar zitten wel in de eu. Daar gaan ook geluiden op om die relatie te 'heroverwegen'. Niet dat dat meteen voor een totale exit van die landen zal zorgen, maar als iedereen uitzonderingsposities wil valt het snel uit elkaar.
Overigens zeggen die schuldpercentages in het grafiekje niet alles: Je kunt best een hoge schuld hebben zonder dat het een enorm probleem is, zolang men maar vertrouwen heeft in terugbetaling en daardoor de rentes beperkt zijn. Vergelijk bijvoorbeeld griekenland, belgie en italie:
GR: 157% schuld, 12% 10-jaars rente, totale rentelast is 19% van gdp
IT: 127% schuld, 1.4% 10 jaars rente, totale last 1.8% van gdp
BE: 100% schuld, 0.4% 10 jaars rente, totale last 0.4% van gdp
Deze precentages zijn niet de huidige lasten, maar de lasten als men vandaag de hele staatsschuld opnieuw zou financieren. Historisch waren de rentes voor italie en belgie marktconform en dus hoger, maar alles wat nu geherfinancieerd wordt is spotgoedkoop.
Dit toont de crux echter wel aan: Griekenland zal langdurig een zeer groot deel van zijn gdp kwijt zijn aan rente, terwijl dat voor italie een veel realistischer percentage is. Als je naar de historie kijkt betaalde nederland tussen 3 en 6 procent van het gdp aan rente tussen 1970 en 2000, daarna zelfs minder (ca 2) vanwege de lage marktrentes. Dit is houdbaar, 19% niet.