zenn schreef:
Het gaat hem niet over 1 restaurant o.i.d maar het feit dat een werknemer meer moet werken aan een vermindert loon omdat er meer concurrentie is. Dit lijkt mij tegenstrijdig nl. wanneer er veel vraag naar een product is en veel concurrentie dan zou de wernemer minder verdienen.
Je bent 2 dingen door elkaar aan het slaan.
Voor de werknemer van het restaurant maakt het niet uit of het restaurant goed draait of niet. Het maakt niet uit of het restaurant veel winst maakt, of net veel last heeft van concurrentie. Die winst (of verlies) is niet voor de werknemer, die is voor de eigenaar.
Voor de werknemer maakt de arbeidsmarkt uit. Hij verdient zo veel als het restaurant dat hem het meeste wil betalen voor zijn werk. Als het restaurant het zwaar heeft, kan die zijn loon niet verminderen, want dan gaat die werknemer naar een ander restaurant werken dat hem wel goed betaalt.
Natuurlijk, als er 3 kelners zijn, en in de stad maar 2 plaatsen om te werken, dan zal er 1 iemand zijn die een ander vak moet vinden. De andere 2 hebben niet veel keuze en zullen waarschijnlijk niet zo veel betaald worden, aangezien er geen ander restaurant is om te gaan werken. Maar als ze te slecht betaald worden, dan kunnen ook zij een ander vak leren, totdat er weer te weinig kelners zijn en de kelners weer goed betaald worden.
Bovenstaande is uiteraard allemaal theorie. In de praktijk is de arbeidsmobiliteit erg laag en heeft het nauwelijks invloed op de lonen.