Vroeger werd condenswater uit de uitlaatstoom van zuigerstoommachines teruggewonnen om de stoomketel daarmee weer te kunnen voeden.
Bijkomend voordeel bij een gesloten systeem is dat er aan de uitlaatzijde aan de zuiger wordt getrokken waardoor winst op arbeid ontstaat omdat hier dan geen atmosferische druk maar een onderdruk heerst.
In mijn specifieke geval wordt de stoom inde condensor gekoeld tot 25 graden Celsius waardoor een onderdruk van 1,001776 ato tot een ideaal maximum van 1,03292 ato kan worden bereikt, afhankelijk van weersinvloed en hoogte.
Destijds werd voor dit soort machines een lawaaierige zuigerpomp, een zgn. natte luchtpomp gebruikt om het condenswater uit de condensor te pompen naar een waterbak in een atmosferische omgeving.
Tegenwoordig bestaan er impellerpompen waarvan de fabrikant opgeeft dat zij zelf aanzuigend zijn en tot 12,5m hoogte op kunnen pompen eea afhankelijk van het toerental.
Het grote voordeel zou de meer geruisloze werking kunnen zijn en een meer gelijkmatige levering i.p.v. pulsslagen in het systeem.
Is het voor deze pomp mogelijk om de onderdruk die aan de condensorzijde aan de condenswatermassa trekt te overwinnen als deze pomp middels een luchtdichte verbinding een meter daarboven wordt aangebracht?
Voor mijzelf heb ik het idee dat de pomp dan het vacuüm in de condensor moet overwinnen plus de zuigafstand tot de pomp plus de opvoerhoogte tot de atmosferisch gelegen waterbak.
Is deze gedachte correct?