maar er wordt verwacht dat de sterrenstelsels hoe verder weg toch steeds minder dicht bij mekaar blijken te liggen.
Als dat letterlijk zo gezegd is, is dat curieus uitgedrukt.
Natuurlijk is het wel zo dat naarmate je verder (dus vroeger) kijkt de sterrenstelsels steeds jonger en kleiner en daardoor lichtzwakker zijn. Gecombineerd met de enorme afstand is de lichtsterkte zo gering dat er van de verste (jongste) sterrenstelsels in wording maar weinig waargenomen worden. Deze factoren samen zorgen er tevens voor dat het zo ver weg heel wat leger lijkt. Maar met grotere onderlinge afstand heeft dat inderdaad niets te maken.
Ga je echt lang belichten, zoals gebeurd is in een aantal 'deep field' observaties met de Hubble ruimtetelescoop, dan komen er na twee miljoen seconden belichtingstijd toch een fors aantal extreem jonge en ver verwijderde sterrenstelsel in beeld. In deze Hubble Ultra Deep Field opname van een ogenschijnlijk zeer 'leeg' stukje hemel zijn in totaal zo'n 500 extreem verre stelsels op ongeveer 13 miljard lichtjaar afstand zichtbaar (waarvan er 28 zijn 'uitgelicht' in het kader). Door de expansie van het heelal is in de 13 miljard jaar dat het licht onderweg is geweest de oorspronkelijke blauwe golflengte opgerekt tot dieprood.
Deze deep field opnames zijn beroemd geworden omdat ze aantonen dat de sterrenstelsels in het jonge heelal veel kleiner en dynamischer zijn en anders gevormd zijn dan de volwassen stelsels die we in de directe omgeving waar kunnen nemen. Verder bevestigen ze het kosmologische principe; het heelal ziet er in iedere willekeurige richting op grote schaal hetzelfde uit, het is homogeen en isotroop.
- 145969main_hst_galaxies_200604_full 5494 keer bekeken
Bovenstaande deep field opname toont ongeveer 5.500 objecten, op pakweg 10 sterren uit de Melkweg na, allemaal sterrenstelsels waarvan veruit de meeste op zeer grote afstanden, stelsels in hun babyjaren. De foto beslaat een oppervlak van 4 vierkante boogminuten, ruwweg 1/37.000.000 van het hemeloppervlak. Dat houdt in dat indien een dergelijke opname van het hele firmament gemaakt zou worden er meer dan 200 miljard (baby)sterrenstelsels op zouden staan, en waarschijnlijk komen er daar bij nog langere belichting en/of grotere telescoop nog heel wat bij.
De James Webb is een telescoop die in het infrarode gebied waarneemt, de golflengte bij uitstek om nóg verder gelegen, nóg jongere, zeer sterk roodverschoven stelsels waar te nemen, en als het ware een kijkje te nemen in de kraamkamer van het heelal. Dat wordt spannend. Nog 2,5 jaar geduld.
Om de deepfield opname in volledige omvang te zien kan je
hier een kijkje nemen.