Misschien offtopic, maar toch even een reactie hierop, wegens een stage die aan dit onderwerp is besteed.Antoon schreef:Jan:
verder had Einstein het niet altijd aan het juiste eind wat het universum en zijn orde betreft. Hij stelde zonder goede reden een "kosmologische constante in" zodat alles mooit op zijn plaats blijft. en het universum oneindig groot kan zijn....
Einstein had an sich een erg goede reden om die constante in te voeren: hij geloofde, net als de rest van de wetenschappelijke wereld, in een statisch universum. En uit zijn veldvergelijkingen bleek ( de zgn Friedmannvergelijkingen ) dat het heelal niet statisch is. Dus voerde hij een term in, die dit tegenging. Echter, het verkregen evenwicht is zo uiterst instabiel, en daarmee niet bepaald geloofwaardig. Het heeft verder weinig te maken met of het heelal oneindig is of niet. Wiskundig is de kosmologische term ook prima te rechtvaardigen; het voldoet immers aan behoud van energie ( via de metriekcompatibiliteit ), en als je de vergelijkingen met constante via het variatieprincipe wilt afleiden hoef je alleen een constante aan de EinsteinLangrangiaan toe te voegen.
Ik denk dat met recht kan worden gezegd dat of de kosmologische constante ook daadwerkelijk 0 is, en wat precies het mechanisme achter het ding is, 1 van de meest fascinerende en belangrijke fysische vraagstukken is in de hedendaagste natuurkunde. Je doet dus met je post niet echt recht aan de kosmologische constante; het is veel meer dan "die grootste blunder uit zijn leven" ( gequote door Weinberg in "my wordline", 15 jaar na de dood van Einstein )