Gangbare vriezers, koelkasten of combinaties ervan schakelen allemaal tussen aan en uit, en draaien niet continu: het hele compressor-condensator-verdamper systeem heeft gewoon een vast vermogen, en op een warme dag draait het een groter deel van de tijd dan op een koude.
Het punt waarop het koesysteem vrijwel continu moet draaien om de binnentemperatuur te handhaven wordt vaak wel weergegeven met een code. In nederand zijn de meeste modellen N of SN (normal of subnormal) die kunnen werken met een buitentemperatuur van resp 16-32 en 10-32 graden celcius.
Er zijn echter ook koelkasten en vriezers die kunnen werken bij hogere temperaturen, S en ST. (18-38 en 18-43 graden), voornamelijk bedoeld voor warme landen.
Installaties met een S of ST rating hebben meer koelvermogen, en ergens lijkt het logisch dat er een zwaardere compressor etc in zit waardoor ze meer geluid maken.
Maar wat bepaald of een geluid storend is, is niet de absolute waarde in dBA, 35 of 40 dBA maakt geen merkbaar verschil als je ander achtergrond geluid hebt dat luider is, tenzij het een extreem irritant geluid is.
Om een beetje een idee te geven: als je een laptop gebruikt om een beetje te internetten oid en de fan op zn laagste stand draait levert dat in de buurt van 35 dB op. Als je het ding maximaal belast met een game of andere intenstieve software loopt dat op tot pakweg 45 tot zelfs 50 dB. Deze gegevens zijn aangenomen dat je in een omgeving van ca 20 graden zit, in de tropen is het een ander verhaal.
Maar dit zijn getallen voor daadwerkelijk gebruik van de laptop, dus als je met je vingers op het toetsenbord zit. 10 meter verderop is het een heel ander verhaal en is zelfs die 50 dB niet meer echt storend. Zou je pakweg een toon afspelen die een beetje fluctueert tussen zeg 1 en 3 kHz met 50 dB op gebruiksafstand van de laptop dan zou je daar 10 meter verderop alsnog horendol van worden als je wilt slapen.
Geluidssterkte is absoluut meetbare zin heeft niet zoveel relatie met irritatiefactor van geluid. Dat laatste is nogal persoonlijk - veel mensen bedekken hun oren als je met je nagels over een schoolbord gaat, maar niet als je een stofzuiger aanzet, terwijl die laatste in dBA gemeten waarschijnlijk een stuk meer kabaal maakt