Ik heb al eerder geschreven over de formule voor de lichtsnelheid die Maxwell uit zijn theorie afleidde: c = 1/(ε0.μ0) , waarin het product ε0.μ0 een dimensie heeft van sec/m (omgekeerde snelheid). Dit betrof het foton dat als EM straling wordt voorgesteld. ε0en μ0 zijn eigenschappen van het vacuum vanwege de waargenomen roodverschuiving van het licht van zeer ver weg gelegen sterrenstelsels. Dit wordt verklaard door de expansie van de tussenliggende ruimte (vacuum) waardoor de golflengte van het licht wordt opgerekt. Er verdwijnt dan energie richting het vacuum (bij gelijkblijvende lichtsnelheid).
Nu is bekend dat ook gravitatie golven met de lichtsnelheid bewegen en in navolging van de theorie van Maxwell moet er dus ook een zwaartekracht theorie zijn die een formule voor de snelheid van zwaartekracht golven oplevert. In ieder geval zal daar dan de gravitatie constante in moeten zitten maar dat is niet voldoende. G heeft immers de dimensie m3/(kg.s2). Het is duidelijk dat dit niet de dimensie van een snelheid. Er moet dus minstens nog een fundamentele constante zijn en wellicht nog een.
Een mooie kandidaat zou de constante van Planck zijn! Echter volgens de huidige kwantummechanica beweegt een 'de Broglie' golf niet met de lichtsnelheid maar zelfs met een fasesnelheid die groter is dan de lichtsnelheid: c2/v. Daarmee zou dus de constante van Planck niet in aanmerking komen.
Maar... laten we nu eens aannemen dat de constante van Planck wel in aanmerking komt en we daarmee een fasesnelheid van c aannemen. In dat geval zou een 'de Broglie' golf min of meer identiek zijn aan een zwaartekrachtsgolf. Beide golven worden dan immers opgewekt door rustmassa deeltjes, met als verschil dat een zwaartekracht golf de ruimte merkbaar vervormt en een 'de Broglie golf niet (amplitude verschil). Zie mijn eerdere artikelen.
Neemt men nu het product G.h dan verkrijgt men de dimensie m5/s3 =m2.(m3/s3) . m3/s3 kun je dan gelijk stellen aan c3 , maar wat is dan m2? De literatuur geeft het antwoord: m2 is gelijk aan het kwadraat van de Planck lengte (Lpl) . We krijgen dan de formule: c3 = (G.h)/(Lpl)2 .
Wat is de betekenis van de Planck lengte? Een logische definitie zou zijn: de lengte van de kubus waaruit de gekwantiseerde ruimte bestaat.
De ruimte zou dan bestaan uit allemaal tegen elkaar aan gelegen kubussen met een lengte van Lpl. Bij de expansie van de ruimte worden er dan continu Planck kubussen bijgemaakt. De ruimte is gekwantiseerd.
Er geldt dan voor de zwaartekracht golf en voor een 'de Broglie' golf een fasesnelheid van c3 = (G.h)/(Lpl)2 .
De Planck tijd is dan de tijd die een vacuum golf nodig heeft om met de lichtsnelheid de Planck lengte te overbruggen.
En dan nu de Planck massa. Hier komt dan de vacuum energie dichtheid om de hoek kijken en dus de kosmologische constante Λ.
De Planck massa wordt dan gedefinieerd als de massa van een Planck kubus. De formule daarvoor luidt: Mpl = ρ.(Lpl)3 waarin ρ de massadichtheid van het vacuum is.
Om dan een Planck energie dichtheid te krijgen moet ρ vermenigvuldigt te worden met c2 : ρ(Λ) = ρ.c2
Bijgevoegd is een artikel over de hedendaagse kwantummechanische berekening van de vacuum energie. Dit levert een vacuum energie dichtheid op die een factor 10120 afwijkt van de gemeten waarde! Het is duidelijk dat het uitgangspunt dat een rustmassa deeltje een golf is niet juist is. Het levert een volkomen verkeerde berekening op van de Planck massa.
In het hierboven aangegeven betoog wordt een iets andere definitie van de Planck massa gegeven en wordt ook niet de constante van Dirac gebruikt maar die van Planck.
Het lijkt me inmiddels duidelijk waar de fout ligt in de huidige kwantummechanica. Gaat met er nu eindelijk eens vanuit de een rustmassa deeltje geen golf is, dan wordt een theorie van alles ineens bereikbaar.