Is het dan de bedoeling om uit te gaan van een driedimensionale euclidische vectorruimte plus een absolute tijdsdimensie en daarin dan tensoren te definiëren die volgens de Galileitransformatie transformeren?
Inderdaad een interessant idee om eerst eens te zien hoe de basis van de newtoniaanse mechanica er in tensoren uitgedrukt uitziet. Morgen meer...
Ja. Neem bijvoorbeeld eens de tweede wet van Newton. Deze stelt dat objecten een rechte lijn afleggen in de ruimte wanneer er geen krachten in het spel zijn. Je kunt vervolgens kijken onder welke transformaties deze 2e wet invariant is. Dat geeft je de Galilei-transformaties. Onder deze transformaties is de 2e wet van Newton een tensorvergelijking: F=ma=0 blijft 0, in elk stelsel. Fysisch betekent dat dat de transformatie je naar een waarnemer brengt die de afgelegde weg nog steeds als recht zal waarnemen.
Wanneer je vervolgens naar versnelde waarnemers gaat, dan kun je zelf nagaan dat de 2e wet niet meer als een tensor transformeert. De fysische vertaling hiervan is dat de vergelijking F=ma=0 transformeert naar iets dat ongelijk aan 0 is. Dat "iets" noemen we vervolgens "schijnkrachten" of "inertiaalkrachten". De fysische vertaling is dat het oorspronkelijk rechte pad (F=ma=0) door je nieuwe waarnemer opgevat wordt als een gebogen pad.
Wiskundig: noteer het pad van je object met
\(x(t)\). In de afwezigheid van krachten zegt Newtons 2e wet dat
\(
\frac{d^2 x}{dt^2} = 0
\)
Transformeer nu naar een nieuwe waarnemer, zodat de coördinaten van de afgelegde weg transformeren als
\(
x(t) \rightarrow x'(t')
\)
Inertiaalwaarnemers worden gedefinieerd door
\(
\frac{d^2 x'}{dt'^2} = 0
\)
Onder een rotatie met constante hoek geldt bijvoorbeeld (x is een vector, R is een rotatiematrix)
\(
x'(t') = R x(t)
\)
en dus
\(
\frac{d^2 x'}{dt'^2} = R \frac{d^2 x}{dt^2} = 0
\)
Wanneer je echter een versnelling uitvoert, b.v.
\(
x'(t') = x(t) + \frac{1}{2}a t^2
\)
dan krijg je
\(
\frac{d^2 x'}{dt'^2} = \frac{d^2 x}{dt^2} + a = 0 + a
\)
Oftewel: de 2e wet van Newton is geen tensorvergelijking onder versnellingen. Dit in tegenstelling tot een Galilei-boost
\(
x'(t') = x(t) + v t
\)
met v een constante snelheid.
Op deze manier krijg je een hele fysische vertaling van wat tensoren nu precies zijn.