Het plan is een goed werkende en wat grotere nevelkamer (nevelvat, cloud chamber, Wilsonvat, klik) te bouwen. In tegenstelling tot het Cavendish experiment (Klik) heb ik geen klein budget als uitgangspunt genomen. Dit gaat enige honderden euro's kosten.
Omdat er daarbij een veelheid aan onderwerpen en vakgebieden aan de orde komt, en het niet handig is die allemaal afzonderlijk in de betreffende forumsecties te bespreken, verzamel ik alles in een topic hier in 'praktische en overige technische wetenschappen'. Voor wat voorbeschouwingen over de te gebruiken koeltechniek kan de geïnteresseerde dit topic doorlezen.
Fase 1 van het plan in kort bestek:
Bodem nevelkamer op minimaal -30 graden Celsius, liefst -35, bij een omgevingstemperatuur van 25 graden. Afmetingen bodem 20*15 cm. Deze bodem bestaat uit een plaat aluminium van 10 mm dik.
Onder deze bodem een aantal Peltier elementen, waarbij verschillende configuraties zullen worden getest:
2 * 3 elementen in serie (ieder element een specifieke spanning tussen 3 en 12 volt)
2 * 4 elementen (per set 2 elementen in serie en 2 parallel)
4 * 2 elementen (hoge delta t per element)
4 * 3 elementen (lagere delta t en groter koelend vermogen)
4 * 4 elementen (per set 2 in serie en 2 parallel, lagere delta t per element en grootste koelend vermogen)
Met in serie of parallel schakelen doel ik hierbij niet op de elektrische aansluiting, maar op de ordening van de elementen, zie verderop. Doel is te komen tot een zo groot mogelijke delta t bij een zo gering mogelijk energieverbruik.
De bestelde Peltier elementen zijn ten dele binnen, en de prijs bleek 3 keer zo laag als gedacht. 11,45 per stuk bij een afname van drie dacht ik, dus er drie besteld. Het blijken er 9 van het type TEC1-12705 te zijn. De 9 TEC1-12708 elementen zijn nog niet gearriveerd.
In het genoemde topic is de waterkoeling aan de orde geweest en is er een ontwerpje voor een heatsink bedacht. Ik ga daar vooralsnog van afwijken. Enerzijds omdat ik nog niet weet of ik twee of vier van die heatsinks nodig heb, anderzijds omdat ik problemen voorzie met de wateraansluiting van 4 koelblokken (een wirwar van slangen en y stukken plus gerede kans dat de debieten te veel verschillen en de bodemplaat ongelijkmatig wordt gekoeld). Bovendien had ik voor de tests behoefte aan een mechanisch stabiele basis, en de mogelijkheid diverse configuraties zonder veel aanpassingen te kunnen testen.
Daarom zelf een knoeperd van een heatsink gebouwd, die tevens als stabiele basis voor het geheel fungeert, zie volgende bericht.