Is cryptocurrency in staat om het fiatgeld te vervangen?
Dit is een vraag die nu nog niet te beantwoorden is, maar wat moet blijken in de komende decennia.
Allereerst kleven er enorm veel stigma's en problemen aan cryptocurrency. Er zijn teveel zaken om op te noemen, maar om een kleine selectie te maken: consumentenvertrouwen, transactiesnelheid& valuta vs. aandeel.
Afgelopen winter is cryptocurrency pas echt publiekelijk bekend geworden en je kan het ook wel de grootste cryptohype tot nu toe noemen. Elke dag werd er over bericht, mensen werden enthousiast en stapten massaal in en vrijwel alle cryptocoins bereikten iedere dag een nieuwe
all-time high. En zoals met elke bubbel was dit sprookje alweer snel voorbij toen de koersen weer in elkaar stortten. Of het een beurscorrectie was of er grote portefeuilles tegelijk verkocht of verpatst werden is niet duidelijk, maar het grote publieke enthousiasme was wel in vrijwel één klap weg. Sindsdien hoor je er in de mainstream media weinig meer over. Het grootste probleem van cryptocurrency is dat het een technologisch product is en eigenlijk snapt vrijwel niemand, op een enkeling na, precies hoe het in elkaar steekt of wat het überhaupt is. Cryptocurrency betekent letterlijk 'verborgen valuta', maar dat klopt eigenlijk niet. Cryptocurrency is volledig transparant en het blockchain systeem, wat erachter zit, is eigenlijk een openbare boekhouding waarin iedereen elke individuele transactie kan zien. Ook de hoogte van cryptorekeningen zijn openbaar, vandaar dat grote portefeuilles vaak in offline wallets of USB sticks worden bewaard. En ook het deel over valuta klopt niet volledig. Sommige cryptomunten, zoals de Bitcoin, zijn bedoeld als betaalmiddel. Maar door de volatiele waarde en het wezenlijke product is het eigenlijk meer een soort aandeel in het bedrijf dat de munten exploiteert en host, dan een betaalmiddel.
De crash van afgelopen winter heeft ervoor gezorgd dat consumenten voor een groot deel hun vertrouwen in cryptocurrency zijn kwijt geraakt. Misschien wel het bekendste voorbeeld is de oplichting rond BitConnect; daar zijn heel veel mensen heel veel geld verloren. En BitConnect is niet het enige bedrijf wat dreef op oplichting. Iedereen met een beetje verstand van coderen kan een eigen munt opzetten en criminelen maken daar natuurlijk ook gebruik van als zoiets een hype wordt. Zoals met alles wat een hype is, zoals nu ook weer met de huizenmarkt aan de gang is en wat je vóór 2008 en ten tijde van de dotcom bubbel ook zag, is dat mensen dollartekens in hun ogen krijgen en geloven in de gebakken lucht van ongure verkopers. Het is te mooi om waar te zijn, maar toch willen mensen het niet missen en achteraf zijn het de tranen en de schuldensanering die de rest van het leven van die mensen typeren. Maar een groot deel zal ook argwanend worden en hun vertrouwen verliezen. Zonder vertrouwen heeft een munt geen waarde, maar dat geldt voor alles; ook voor fiatgeld. Zolang jij en de bakker in de Euro geloven, kun je een brood kopen, maar zodra dat vertrouwen er niet meer is, is diezelfde Euro niks meer waard. Het is in feite namelijk een waardeloze munt, of in het geval van briefgeld, een waardeloos papier. Vroeger, met de dollar, was dat anders. Toen werd het gedekt door goud, maar slimme bankieren hebben dat in de 20e eeuw afgeschaft. Zolang de consument geen vertrouwen heeft in cryptocurrency zal het fiatgeld ook niet gaan vervangen.
Ook bevat cryptocurrency een aantal kenmerken die de commerciële toepasbaarheid vermoelijken, zoals de beperkte/afwezige schaalbaarheid, de geringe implantatie bij bestaande bedrijven, de trage transactiesnelheden, overbelaste systemen en de afwezigheid van wetgeving op cruciale punten.
Ergo conclusio, ik ben ervan overtuigd dat die uitdagingen in de komende jaren tot decennia opgelost gaan worden en mogelijk is cryptocurrency dan een realistisch alternatief voor fiatgeld, maar het kan ook uitlopen tot een hype die nooit meer terugkomt. Van de blockchain technologie gaan we in ieder geval nog wel meer horen; die technologie heeft zo'n brede potentiële toepasbaarheid dat ik daar absoluut van overtuigd ben. Maar voor cryptocurrency is het dus nog even afwachten; nu is het nog (veel) te vroeg, maar de tijd zal het leren.
Manipulatie van waarden (fiat vs. <b>crypto)</b>
Manipulatie vindt plaats in alle markten en de overheid kan daar ook een rol in spelen. Zoals we allemaal gezien hebben, waren monetaire autoriteiten er in het begin heel stellig in dat ze niets van cryptocurrency moesten hebben. Zoals altijd, moet je dat soort uitspraken altijd met een korreltje zout nemen, aangezien bijvoorbeeld banken alleen voor zichzelf bestaan en nooit voor de consument; het is tenslotte een for-profit corporatie. Maar als je ziet wat ze achter de schermen aan het doen waren, zoals samenwerkingsverbanden met grote exchanges (via exchanges kun je cryptocurrency kopen/verkopen), geeft dat hun publieke hypocrisie weer aan. Eén van de grootste exchanges is Coinbase, die een zeer innige samenwerking hebben met de Amerikaanse overheid. Zelfs zodanig dat al je gegevens in Coinbase worden gecommuniceerd met die overheid en diens belastingdienst, die op hun beurt weer buitenlandse belastingdiensten kunnen wijzen op individuele gebruikers. We zien dat overheden over de hele wereld cryptocurrency verbaal proberen te devalueren en zelfs verbieden, maar tegelijkertijd zijn ze wel sterk bezig met de regulatie van die munten via exchanges en zitten ze zodanig in het netwerk dat ze je cryptoportefeuiles met weinig moeite kunnen achterhalen, zodat ze men flink kunnen belasten. En precies dat gaat in tegen het principe van cryptocurrency: namelijk dat er geen overheids- of bankenregulatie meer mogelijk was en dat het een 'alternative currency of the people' zou worden. Inmiddels is dat deels dus al een illusie.
Beleggen in goud, fiatgeld of cryptocurrency?
Benm schreef:
Enige probleem is dat goud niet rendeert, het blijft precies wat het was. Ik vermoed dan ook dat bijv 30.000 euro in goed gekozen aandelen, met herbelegging van dividend over een horizon van 50 jaar een hoger rendement zal hebben dan het goud.
Cyrptocurrencies zijn naar mijn mening te onbetrouwbaar.
Probleem met beleggen op de reguliere beurs is dat men een (heel) groot risico loopt voor slechts een relatief klein rendement. Op korte termijn heb je te dealen met o.a. transactiekosten en op de lange termijn komen daar ook flinke belastingen bij over fictieve waardes van aandelen. Al met al moeten de aandelen dan flink (blijven) stijgen om te compenseren voor de vaste kosten, alsook de ontwaarding van fiatgeld en materieel vermogen. En dan heb je dus alleen nog dezelfde
waarde, niet eens een beetje winst. Überhaupt is het afvragen hoelang we nog in dit op schulden gebaseerde monetaire systeem blijven zitten. De ECB blijft geld bij de balansen optellen om een toneelstukje op te voeren alsof de schulden ineens verdwenen zijn, terwijl banken geld verdienen met het creëren van geld door particulieren leningen te verstrekken van geld wat eigenlijk niet bestaat.
Op den duur zal de hele wereld vol zitten met schulden en daarmee virtueel/digitaal geld en is het kleine beetje tastbare geld niks meer waard. Maar goud is een grondstof die niet vergaat, dus voor de lange termijn zou ik daarin investeren.