Iedereen heeft pensioenrecht (geldt zowel voor o.a. Nederland als Belgie) en dat betekent dus dat als je werkt pensioen opbouwt. Dat reeds opgebouwde pensioen daar mag een werkgever niet aankomen omdat dit is opgebouwd toen de werknemer aan alle verplichtingen voldeed. Als je vervolgens ontslagen wordt en je bent werkeloos dan bouw je dus automatisch geen pensioen meer op en vervalt het pensioenrecht. Dat pensioenrecht wordt dan automatisch hervat zodra je weer werkt en je vorige werkgever heeft daar niets mee te maken ongeacht de reden van het ontslag.
Werkweigering zonder meer en zonder terechte reden (b.v. een onveilige situatie of te hoge temperaturen en geen airco en dat soort zaken) is een reden om iemand te ontslaan maar een werkgever zal het soms werkweigering noemen ook als het dat niet is. (b.v. omdat je bepaalde werkzaamheden fysiek niet aankan en om vervangende werkzaamheden had gevraagd)
Hoe dan ook: Pensioenrechten heb je zodra je (weer) gaat werken al dan niet bij de zelfde werkgever want het pensioenrecht is automatisch van kracht als je werkt ook al heb je op dat moment een conflict met je werkgever. Nogmaals: je pensioenrechten stoppen pas na je ontslag. Dreigen om die rechten te ontnemen in combinatie met of vóór een daadwerkelijk ontslag is dus een beetje raar want het ontslag stopt automatisch je pensioenrechten tot je weer werk hebt gevonden.