Gast
Artikelen: 0

Higgsveld vraagje

Dag mevrouw, mijnheer,
 
Het Higgsveld geeft elementaire deeltjes dus massa of niet.
Dit heeft te maken met bepaalde eigenschappen van het deeltje (bijv. spin).
 
Mijn vraag is:
 
Herkent het Higgsveld (wat als enige quantumveld nooit op nul staat, mooi hè? :)) deze eigenschappen of geeft het Higgsveld de elementaire deeltjes deze eigenschappen?
(Als het die tweede is ... pfff ... geen wonder dat ze het Higgs boson dan ook wel het God deeltje noemen ...).
Of zit het toch nog wat anders?
 
Tevens over welke eigenschappen naast spin gaat het hier??
 
Bij voorbaat dank,
TW
Bladerunner
Artikelen: 0
Berichten: 1.390
Lid geworden op: wo 12 aug 2015, 14:55

Re: Higgsveld vraagje

Ten eerste: Alleen de media noemt het Higgs deeltje het "God deeltje", niet de wetenschappelijke wereld.
 
Het Higgs veld geeft niet aan alle elementaire deeltjes massa. Het geeft alleen massa (of juist niet dus) aan de z.g.n. gauge bosons die alle een spin van 1 hebben. Dat zijn: het foton, gluon, Z boson en W boson. Deze deeltjes krijgen geen eigenschappen mee door het Higgs veld, alleen al dan niet massa. Gauge bosons zijn de dragers van de natuurkrachten (elektromagnetisme, sterke kernkracht en de zwakke kracht) en hebben alle een spin van 1, een lading van nul en soms dus massa. (Het W boson kan positief of negatief zijn)
 
Van het foton en gluon wordt aangenomen dat deze massaloos zijn, maar (o.a.) de +W -W en Z bosons zette ons op het spoor van het Higgs deeltje omdat deze deeltjes dus gauge bosons zijn met een vrij grote massa. De wijze waarop er interactie plaatsvindt volgt uit de spontane symmetrie breking die de oorzaak is van het verkrijgen van massa.
flappelap
Artikelen: 0
Berichten: 1.356
Lid geworden op: za 30 dec 2017, 10:49

Re: Higgsveld vraagje

Het Higgsveld heeft per constructie een potentiële energie die een minimum ongelijk aan nul heeft. Daar koppelen alle massieve deeltjes aan. Wanneer deze deeltjes dan in de laagste energietoestand gaan zitten, dan verkrijgen ze hun massa. Andere eigenschappen van deze deeltjes, zoals de elektrische lading, spin of andere kwantumgetallen, worden niet door het Higgsveld gegeven.

De koppeling van het Higgsveld aan een deeltje heeft zover ik weet alleen te maken met de spin van het deeltje. Deze spin bepaalt namelijk aan de hand van de symmetrieën van de speciale relativiteitstheorie hoe een deeltje aan het Higgsveld koppelt.

Wanneer je vervolgens kijkt waar het Higgsveld allemaal massa aan geeft, dan blijft er uiteindelijk een vrijheidsgraad over. Deze vrijheidsgraad in het veld manifesteert zich als het Higgsdeeltje.
Gast
Artikelen: 0

Re: Higgsveld vraagje

Beetje laat (even weggeweest), maar beide hartelijk dank!

(Best lastig overigens, ook met QFT.)

Terug naar “Atoom- en deeltjesfysica”