Afhankelijk van de opstelling wordt de spanning omhoog of omlaag getransformeerd.
Van transformeren (zoals in een transformator) is hier geen sprake.
Boost: Een spoel die onder een gelijkspanning gezet wordt bouwt een magnetisch veld op. Op het moment dat de spanning plotseling wordt afgeschakeld zal de energie van dat magnetische veld in de spoel een tegenspanning veroorzaken, die in principe veel hoger is dan het oorspronkelijk aangelegde voltage (boost). Dat veel hogere voltage wordt in de condensator 'gedruppeld' bij iedere opening van de schakelaar, terwijl de diode (eenrichtingsklep) voorkomt dat de zo opgeslagen energie aan de andere zijde weg kan lekken. Zo wordt een hoge spanning in de condensator opgebouwd. Zie ook
dit bericht en de wet van Lenz.
Bij een buck converter wordt er gedurende een deel van de tijd een spanning over de condensator gezet, bijvoorbeeld 10% aan 90% uit (duty cycle). De condensator zal hierdoor slechts gedeeltelijk geladen worden en dus zal er een lager voltage over staan dan de aangelegde spanning. Probleem is echter, dat er bij het aanschakelen een zeer grote stroom zal gaan lopen (de weerstand van een lege condensator is nagenoeg nul), en dat vernielt de schakeling. Dus wordt er in de stroomkring een spoel opgenomen. De spoel moet een magneetveld opbouwen en biedt gedurende dat opbouwen 'weerstand' waardoor de stroomsterkte beperkt blijft. Op het moment dat de schakelaar open gaat, zal de in het magnetisch veld van de spoel opgeslagen energie eveneens in de condensator lopen, zodat er geen verliezen zijn. Maar die spanning (zie de eerste toelichting) kan zeer hoog worden, en dat willen we voorkomen (o.a. omdat er anders vonkoverslag bij de schakelaar optreedt). Daarvoor dient de diode die bij openzetten van de schakelaar in doorlaatrichting (en dus lage weerstand) de spanningsopbouw gering houdt, terwijl de energie uit de veldlijnen nog steeds in de condensator kan komen.
Omdat een spoel in theorie in tegenstelling tot een weerstand geen energieverlies a.g.v. warmte kent, zijn dit soort schakelingen heel efficiënt. Als je het echt wilt berekenen, wordt het allemaal ingewikkelder, maar dit is ruwweg de werking van boost en buck.