NEN 1010 is geen wet en kan dus niks verbieden.
Klopt de nen bevat alleen maar richtlijnen om aan de minimum veiligheid eisen te voldoen. En gebruik van de nen wordt streng aanbevolen. Kort weg je kunt je hier beter aan houden.
NEN 1010 is geen wet en kan dus niks verbieden.
Als je dat zo stellig stelt, dan is het ook handig als je even het versienummer, artikelnummer en evt een quote van het artikel plaatst.nielsone schreef: Ik betreur het dat mensen een leek uitleggen hoe je dit moet aansluiten. Het is door de NEN 1010 verboden een krachtgroep op te splitsen naar 230volt apparaten. Het werkt wel maar het mag gewoon niet. Mijn advies is: maak van uit de meterkast 3 nieuwe groepen. Of optie 2: sluit de kracht kabel op een nieuwe onder verdeler aan. Plaats in de onder verdeler een hoofdschakelaar en ga van uit de hoofdschakelaar naar 3 eindgroepen. Indien de kracht groep niet voor beveiligt is met een aardlekschakelaar, plaats dan in de onder verdeler een aardlekschakelaar voor de 3 eindgroepen. Vanuit de 3 eindgroepen kun je dan naar 3 schakelaars gaan waarop je de Heaters aansluit. Let wel even op het vermogen van de Heaters en het vermogen dat de schakelaar mag schakelen.
Vriendelijke groet,
Niels van de velden
06-40371274
Deels fout, NEN 1010 is aangewezen via het Bouwbesluit en dus wel wettelijk verplicht.NEN 1010 is geen wet en kan dus niks verbieden.
Ik heb TS, die kennelijk niet de fasen van het elektriciteitsnet kan onderscheiden van “vazen” voor bloemen, destijds ook geadviseerd om zelf géén 3-fasen groep in de buitenlucht aan te sluiten. Daarbij is niet leidend geweest of NEN-1010 al dan niet deel uit maakt van de Nederlandse wet, maar wel overweging van de veiligheid.nielsone schreef: Ik betreur het dat mensen een leek uitleggen hoe je dit moet aansluiten. Het is door de NEN 1010 verboden een krachtgroep op te splitsen naar 230volt apparaten. Het werkt wel maar het mag gewoon niet. Mijn advies is: maak van uit de meterkast 3 nieuwe groepen. Of optie 2: sluit de kracht kabel op een nieuwe onder verdeler aan. Plaats in de onder verdeler een hoofdschakelaar en ga van uit de hoofdschakelaar naar 3 eindgroepen. Indien de kracht groep niet voor beveiligt is met een aardlekschakelaar, plaats dan in de onder verdeler een aardlekschakelaar voor de 3 eindgroepen. Vanuit de 3 eindgroepen kun je dan naar 3 schakelaars gaan waarop je de Heaters aansluit. Let wel even op het vermogen van de Heaters en het vermogen dat de schakelaar mag schakelen.
Vriendelijke groet,
Niels van de velden
06-40371274
Daar zijn al rechtszaken over gevoerd. NEN 1010 is een nuttig instrument om te weten hoe je de zaken het best kunt aanpakken. Maar als het wettelijk verplicht is dan moet de integrale tekst openbaar toegankelijk zijn, net als met alle wetten. Maar bij NEN 1010 is dat niet het geval, je moet er voor betalen en niet zo weinig. Dus zeg ik: NEN 1010 is geen wet en kan dus niks verplichten.PyroLoe schreef: Deels fout, NEN 1010 is aangewezen via het Bouwbesluit en dus wel wettelijk verplicht.
klazon schreef: Dus zeg ik: NEN 1010 is geen wet en kan dus niks verplichten.
Ik geef je grotendeels gelijk. Delen van de norm (mbt veiligheid dus) zijn wel wettelijk verplicht, maar je mag er op een andere wijze invulling aan geven, mits het maar gelijkwaardig is als aan de norm.Daar zijn al rechtszaken over gevoerd. NEN 1010 is een nuttig instrument om te weten hoe je de zaken het best kunt aanpakken. Maar als het wettelijk verplicht is dan moet de integrale tekst openbaar toegankelijk zijn, net als met alle wetten. Maar bij NEN 1010 is dat niet het geval, je moet er voor betalen en niet zo weinig. Dus zeg ik: NEN 1010 is geen wet en kan dus niks verplichten.
Nee, die mogelijkheid is er niet meer. Vroeger hadden de elektriciteitsmaatschappijen een inspectieafdeling en die kon inderdaad een installatie afkeuren. Maar sinds de liberalisering van de energiemarkt is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen installatie.HB46 schreef:
Maar is het niet (meer) zo dat de energieleverancier met NEN-1010 in de hand, de gebruiker kan verplichten zijn installatie volgens die regels uit te voeren en bij niet nakoming daarvan, de energielevering kan stop zetten of in geval van nieuwbouw, niet eens te starten?
Ja nu je het zegt. Kan me nog herinneren dat mijn oude heer wel eens vertelde dat zodra de eigenaar of huurder naar een andere woning ging en het vorige pand ook maar 1 dag leeg stond, er onmiddellijk een ambtenaar van 'de gemeente' kwam om de elektriciteit af te sluiten. En de installatie moest dan eerst opnieuw gekeurd worden, voordat de aansluiting weer werd hersteld. Vaak was dat dan het moment om o.a. bedrading met katoenen isolatie en stalen buis, te vervangen door resp. draad met PVC isolatie en PVC buis.klazon schreef: Nee, die mogelijkheid is er niet meer. Vroeger hadden de elektriciteitsmaatschappijen een inspectieafdeling en die kon inderdaad een installatie afkeuren. Maar sinds de liberalisering van de energiemarkt is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen installatie.
Als er al iemand iets over te zeggen heeft dan is het niet de energieleverancier maar het netwerkbedrijf. Maar die kijken alleen maar of er een groepenkast is die aan de regels voldoet, de rest zal ze worst wezen.