Opmerking moderator
Afgesplitst van Dit topic in atoom en deeltjesfysica.
Met het opzeggen van het INF verdrag zou dat zomaar kunnen veranderen.
Moderator: Rhiannon
Opmerking moderator
Zonder meer opzeggen mag dan not done zijn maar met als redene dat de ander zich niet aan het verdrag houdt is natuurlijk een ander verhaal. Prostesten tegen het overtreden zijn al door Obama gestart. Ook een megalomane man?Nu moet je dat wel een beetje zijn als president van een wereldmacht maar verdragen zonder meer opzeggen zonder eerst de dialoog aan te gaan is gewoon 'not done'.
Nou ben ik helemaal geen fan van Trump, maar wat je hier schrijft doet geen enkel recht aan de geschiedenis achter de opzegging. Obama en de NAVO hebben de Russen vijf jaar geleden al gezegd te stoppen met de ontwikkeling van de SSC-8. Dit is een continu voortdurenend protest geweest en toen al is gezegd dat dit uiteindelijk zou kunnen leiden tot een einde aan het INF verdrag. Trump is de uiteindelijke president die de knoop door hakt maar dat is slechts omdat de raket tijdens de Obama periode in een test fase was en niet operationeel inzetbaar.maar Trump begon wel als enige te roepen dat hij de grootste wilde hebben. Nog voordat (een jaar geleden ongeveer) het INF verdrag in het nieuws kwam wilde hij al het aantal raketten uitbreiden omdat Rusland er op dat moment meer had dan de USA.
Dat associatieverdrag is een handelsverdrag. Daarmee is Oekraine nog geen kandidaatlid voor de EU. En als dat wel zo zou zijn, wat dan nog? Elk land dat in Europa ligt kan in principe lid worden van de EU.Beresteyn schreef: Oekraïne is destijds met het associatieverdrag impliciet een kandidaatslidstaat voor de EU geworden en daarmee verschuift de militaire buitengrens van de Europese Unie.
Nonsens. Wat doen Oostenrijk, Ierland, Finland, Zweden en Malta dan in de EU? Finland heeft daar zelfs nadrukkelijk voor gekozen destijds om de relatie met Rusland niet te schaden. Het is pas sinds de Russische annexatie van de Krim dat Zweden en Finland toch wat zijn gaan flirten met de Navo - en geef ze eens ongelijk.Beresteyn schreef:Bij een lidmaatschap aan de EU wordt ook een impliciete voorwaarde opgeworpen dat het land ook lid wordt van de NAVO.
Er zijn in de loop der eeuwen wel meer wijzigingen geweest van grondgebieden. 1954 als uitgangspunt voor "zoals het hoort" nemen is natuurlijk enorm arbitrair. Nog veel eerder viel het onder het Mongoolse rijk. Die situatie heeft veel langer geduurd dan dat het deel uitmaakte van de Sovjet-Unie of daarvoor het Keizerrijk Rusland.Beresteyn schreef:De Krim is oorspronkelijk Russisch grondgebied, maar is in 1954 cadeau gedaan aan Oekraïne als blijk van waardering. Enerzijds omdat het land buitengewoon had geleden onder de oorlog en anderzijds omdat het een eigen identiteit had gekregen (anders dan de rest van Rusland). Veel stelde het echter niet voor, want het bleef onderdeel van de Sovjet-Unie en bleef dus onderdeel van de grote machtsstructuur. Omdat een aanzienlijk deel van de bevolking op de Krim pro-Russisch is, de machtswisseling (waar de EU aan heeft meegeholpen) ongrondwettelijk is verlopen én de Krim een strategisch belangrijke plek voor Rusland is, heeft Rusland de Krim toen geannexeerd. De reden dat de EU Oekraïne zo graag wil inboezemen is omdat zij de invloed van Rusland willen inperken en een groter grondgebied onder hun controle willen hebben.
Beresteyn schreef:Mainstream media doelt op het establishment, je kunt ontkennen dat die er is maar dat is even dom als het beweren dat de aarde plat is.
Beresteyn schreef:Het klopt dat de NAVO opgericht is tegen Rusland, of beter gezegd: tegen de destijdse Sovjet-Unie. De EU heeft een eigen militaire buitengrens die bewaakt wordt door Frontex. Frontex is zeer nauw verbonden met de NAVO, met name op het gebied tussen de EU en Rusland. Iedere keer als een land (kandidaats-)lid wordt van de EU, verschuift deze grens. Want binnengrenzen worden niet bewaakt, buitengrenzen wel. Bij een lidmaatschap aan de EU wordt ook een impliciete voorwaarde opgeworpen dat het land ook lid wordt van de NAVO.