tempelier schreef: ↑do 07 nov 2019, 19:28
Of een lens divergeert of convergeert is afhankelijk van de eigen brekingsindex en die van het medium waarin het plaats vindt.
Dat is inderdaad correct. Men doet een aanname dat de brekingsindex van de lens groter is dan die van het medium eromheen. In vrijwel alle praktische situaties is deze aanname correct. Neem even aan dat we experimenten doen bij standaardcondities (iets als 25 celcius, 1 atm, etc) dan is er nauwelijks een materiaal te vinden dat een brekingsindex heeft kleiner dan die van lucht. Veronderstel je vacuum dan is het voor een normaal materiaal uberhaupt onmogelijk.
Ik vind het daarom niet verkeerd om het op die manier te leren gezien het onder vrijwel alle praktische omstandigheden correct is.
Uiteraard werkt het anders met een lens die bijvoorbeeld ondergedompeld is in een vloeistof en een gelijke of lagere brekingsindex kan hebben dan die vloeistof, maar die situatie is de uitzondering. Uiteraard is het een grappig effect dat een glazen lens compleet lijkt te verdwijnen in een bakje tolueen (de brekingsindices zijn vrijwel gelijk), maar dat is iets dat je ter demonstratie laat zien op een hoger niveau.