Dat verschijnsel van de verkeerde toeschrijving heeft zelfs een naam gekregen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Matthew_effect
Moderator: Rhiannon
Ik vermoed (maar heb geen bewijs) dat voor bepaalde vindingen en ideeën plots de tijd rijp is.Benm schreef: ↑do 19 dec 2019, 01:53 Als je de details wilt weten is dat natuurlijk wel van belang, al is dat lang niet altijd het geval als het gaat om het globale begrip van hoe dingen werken en dergelijke.
Er zullen genoeg mensen zijn die pakweg denken dat Edison de ontdekker van de gloeilamp was. Op zich is dat geheel onjuist, al zou je wel kunnen stellen dat hij de eerste was die het tot een (relatief) commercieel succes wist te maken.
In die zin zal er wel meer verkeerd de boekjes in blijven gaan, bijvoorbeeld het idee dat Elon Musk met Tesla de pionier was met electrsiche auto's... terwijl de eerste electrische auto's ergens in 1834(!) in groningen werden ontwikkeld.
Om zinloze discussies te vermijden zou een begrip (zoals "zwaartepunt van een driehoek") eenduidig gedefinieerd moeten zijn. Het antwoord op de vraag wat het is, is dan de eenduidige definitie. Ruimte voor discussie is er tijdens het bepalen van de definitie of daarna over de juistheid van die bepaling.tempelier schreef: ↑wo 18 dec 2019, 19:49 Mijn onderwerp is wat uit de hand gelopen.
Er werd meer van gemaakt dan ik bedoelde.
Toch verstout ik me een tweede fout aan te snijden:
Het zwaartepunt van een driehoek, dat zou liggen op een derde van de zwaartelijn.
Wiskundig is dat niet persé juist.
Wie weet waarom?
Dat zou inderdaad kunnen, maar dan is de vraag hoe incorrect het toewijzen van een uitvinding aan de ene of ander persoon is. TV is er wel een aardig voorbeeld van, voor mechanische TV kun je het ook aan Nipkow toewijzen, en voor electronische TV aan Farnsworth.
het probleem is dat hier wis en natuurkunde door elkaar heen lopen.