Human schreef: ↑zo 07 mar 2021, 19:51
waar ik schreef dat"tot rust" brengen wellicht niets te maken heeft met "verval".
Ik probeer (wellicht op een ongelukkige wijze) voeling te krijgen wat nu juist het verschil is tussen straling en materie.
Als je kijkt naar de bekende / beroemde vergelijking van Einstein: E=Mc
2 dan zegt deze vergelijking eigenlijk dat E en M (M = massa en dus materie) uitwisselbaar zijn. Het zijn dus twee verschijningsvormen van het zelfde. (Net als dat stoom en ijs allebei H2O is) En soms wordt massa c.q. materie wel eens gezien als 'gecondenseerde' energie. Simplistisch gezegd kun je zeggen dat materie bevroren licht is en dat licht materie is dat (snel) beweegt.
Een deeltje (al dan niet elementair) bezit altijd een minimale hoeveelheid energie. Die energie zorgt ervoor dat het deeltje nooit 100% in rust kan zijn zijn. En als zo'n deeltje energie heeft geabsorbeerd (b.v. een elektron waardoor deze naar een hogere 'schil' gaat rond de atoomkern) zal altijd willen terug vallen op die grondtoestand. Het elektron zendt dan een foton uit en valt terug naar de oorspronkelijke schil. Elk deeltje dat zich niet in die grondtoestand bevind zal energie uitstralen om die grondtoestand te bereiken. Zolang dat niet gebeurt is, is het deeltje geëxalteerd dus zeg maar 'onrustig'. Dat geldt dus ook voor het vervallen van een neutron naar een proton.
Tijdens de oerknal had je nog geen materie maar wel op een gegeven moment losse bouwstenen waaronder quarks die nodig zijn voor protonen en neutronen. Nu kunnen elementaire deeltjes ontstaan uit fotonen paren (dus EM straling) en dat gebeurde in de chaos van de oerknal. Maar had je eenmaal een proton of neutron dan was het zeer lastig om deze weer te vernietigen. Dat gebeurde in de eerste seconden van het heelal maar later na afkoeling en een wat normalere dichtheid niet meer. Om b.v. een proton te 'breken' heb je een kracht nodig die 10
38 keer groter is dan de zwaartekracht. Er moet dus heel wat gebeuren wil een proton (voor een deel) omgezet worden in straling. Dat bereiken we b.v. in de Large Hadron Collider waar we met een enorme snelheid protonen laten botsen.
En omdat één van de eigenschappen van quarks is dat ze elkaar zeg maar 'spontaan' opzoeken ontstonden er dus ook spontaan protonen en neutronen.