- Via: Weierstrass of Jacobi elliptic functions, hier kan men het effectieve licht pad bepalen en hieruit de totale deflectie hoek berekenen. Men start als het ware bij de zon en berekend de lichtstraal steeds verder weg.
- Men kan een benadering doen: men kan de totale hoek verandering bepalen (zonder elliptic functies) en de limiet bepalen uitgaande van een positie veraf van de zon.
Indien men de totale hoek bepaald (methode 2) dan kan mijn naar mijn inzicht het effectieve licht pad niet te bepalen. Afhankelijk van de benadering zal het "lichtpad" uit methode 2 artefacten laten zien met name nabij zon. Zo kunnen er hyperbolen ontstaan, meerdere deflectie punten (pieken).
Sommige mensen zijn verbaasd over de twee pieken. Onderstaand volgt een analytische studie waar de twee pieken zouden kunnen ontstaan.
Mensen met meer (praktisch) inzicht in de GR kunnen wellicht een "oorzaak" vinden voor de twee pieken aan de hand van de formule voor \(c(R)\).
Analyse (mathpages).
Een cruciale stap in mathpages [mathpages] is:
$$c(r)=\sqrt{ \frac{ 1-\frac{2m}{r} }{ {1+ \frac{2m}{r}\frac{x^2}{r^2} \left( \frac{1}{1- \frac{2m}{r}} \right) } }} \approx \left( 1-\frac{m}{r} \right) \left( 1- \frac{m}{r} \frac{x^2}{r^2} \right) \approx 1-\frac{m}{r} \left( 1+\frac{x^2}{r^2} \right)$$
Hiervan word de partieel afgeleide \(\partial/\partial y\) genomen om de hoekverdeling/verandering te bepalen. Van alle drie de termen word de afgeleide bepaald en geplot.
1) Benadering 2:
Geheel rechtse term zoals in document mathpages, approx 1:
$$\frac{d \Theta}{dx}=MR \frac{4x^2+R^2}{(x^2+R^2)^{5/2}}$$
2) Benadering 2:
Middelste term zoals in document mathpages, approx 2:
Afgeleide \(\partial/\partial y\) met Wolfram Alpha:
Code: Selecteer alles
d((1-m/sqrt(x^2+y^2))*(1-m/sqrt(x^2+y^2) *x^2/(x^2+y^2) ))/dy
3) Orginele (no approx.):
Linkse term zoals gegeven in mathpages.
Afgeleide \(\partial/\partial y\) met Wolfram Alpha:
Code: Selecteer alles
d(sqrt((1-2m/sqrt(x**2+y**2))/( 1+2*m/sqrt(x**2+y**2) * x^2/(x^2+y^2)*( 1/(1-2*m/sqrt(x**2+y**2))) )))/dy
$$\frac{d \Theta}{dx}=\frac{ numenator1 -numenator2 }{denominator}$$
Deze functie heb ik verder niet vereenvoudigd. Daar analyse numerator 1, 2 en denominator veel inzicht geven. Het kost teveel tijd om in latex te typen dus screenshots: Observaties:
- De deflectie hoek voor alle verdelingen behalve denomenator is: \(1.748 \ldots"\)
- De verdelingen voor: approx 1, approx 2 en no approx laten twee pieken zien. De verdelingen zijn vergelijkbaar.
- Numenator 1 laat een verdeling zien met een piek. De deflectiehoek hier is ook: \(1.748 \ldots"\)
- Numenator 2 laat een verdeling zien met twee extreme pieken. De deflectiehoek hier is ook: \(1.748 \ldots"\)
- De denomenator laat een verdeling zien met twee pieken. De verdeling is hier nagenoeg verwaarloosbaar en bijna constant waarde 2.
De niet vereenvoudigde verdeling laat twee pieken zien. Deze is echter opgebouwd uit twee verdelingen: eentje met een piek en de andere met twee extreme pieken. Het gemiddelde van beide is de verdeling met twee pieken van mathpages.
Mijn begripsvorming.
Men doet de aanname dat men kijkt naar de ingaande lichtstraal ver verwijderd van de zon. Deze aanname is vaak in de vorm van een limit: \(m/R \ll\) of vergelijkbare vormen. Dit betekend dat men informatie verliest men veranderd twee variabelen dit heeft dan invloed of de lichtbaan dichtbij de zon.
Men kan echte traject oplossingen maken met Weierstrass of Jacobi elliptic functions. In de oplossingen verzameling (door massa te varieren) kan men herkennen dat er Gaussisch en Arcsin verdelingen te herkennen zijn (in de instabiele zone verdelingen met twee pieken).
De pieken zijn niets anders dan een rekenkundig effect. Door limieten en vereenvoudigingen te nemen is het echte licht traject niet te bepalen en ziet men ook limieten terug zoals gevonden in elliptic integraal oplossingen. De methode zonder elliptic functie is NIET geschikt om het lichttraject te bepalen.
Vraag.
Ik hoopte op inhoudelijke discussies en aandragen observaties en feiten om oorzaak twee pieken te vinden. Weinig dialoog en meer data!