Gebruikersavatar
irArjan
Artikelen: 0
Berichten: 388
Lid geworden op: vr 23 okt 2009, 13:04

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

De link die je gaf is een versterker met twee mogelijkheden voor de subwoofer:

- Mono versterker voor full range en een actieve subwoofer. De sub out op de achterkant is onversterkt. Vaak zit er een filter in de actieve sub, dus kan je best full-range naar je actieve sub sturen. Maar je moet in de handleiding kijken of die bass cut-off frequency knop iets doet op de sub out (ik denk het niet).
- Versterker voor passieve subwoofer. De bass cut-off frequency knop bepaalt dan tot welke frequentie het signaal versterkt wilt. Je wilt geen hoog-frequent signaal naar je passieve sub sturen.
Stijne
Artikelen: 0
Berichten: 10
Lid geworden op: vr 07 jan 2022, 18:41

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Xilvo, i.v.m. het voorzichtig zijn, geen nood, ik had het begrepen in de zin van een versterker met een te laag vermogen. Toch bedankt om te verduidelijken in elk geval. Ook bedankt voor de link, ik had hem zelf al gelezen, maar 't kan maar nuttig zijn voor anderen die deze thread lezen hè. Ik heb m'n eigen ervaring met het merk, en op dit moment is die in elk geval goed. Aan die prijzen is het ook allemaal gemakkelijk om eens een klasse D-versterker, of iets met buizen te testen. Jammer als het na een aantal jaar stuk gaat, maar voor die prijs is het sowieso leuk om eens te testen. Als 't dan meevalt en nog jaren meegaat, zoveel te beter. 'k Heb zo ondertussen ook de ervaring met dure in ear monitors, en de 2 paar goedkope die ik ondertussen 1,5 jaar geleden ongeveer gekocht heb, en dat valt ook héél goed mee.

Wat je aangaf in je voorbeeld met 20-20.000Hz +/- 3dB is perfect wat ik bedoelde! 'k Had me verkeerd uitgedrukt, ik bedoelde wel degelijk frequentiebereiken, niet vermogens, sorry...

IrArjan, in de uitleg bij de link staat dat de switch 2 output levels toelaat, 1 van 32 dB en een van 36 dB, maar 't is dat wat ik niet goed begrijp, wat ze daarmee bedoelen. Ik zie hier gewoon een versterker met die gain switch waarvan ik niet weet wat hij precies doet, en een draaiknop om het crossoverpunt in te stellen (jammer dat hier trouwens geen frequencies bij staan!).

Wat is naar jullie mening de beste versterker van de volgende (met in het achterhoofd de eerder genoemde 2.1-setup met floorstanding speakers), en waarom?
G4: https://www.doukaudio.com/products/douk ... r-100w-203
G2 Pro: https://www.doukaudio.com/products/nobs ... r-300w-188
G2: https://www.doukaudio.com/products/nobs ... ifier-100w
Gebruikersavatar
irArjan
Artikelen: 0
Berichten: 388
Lid geworden op: vr 23 okt 2009, 13:04

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

De switch geeft soms zelfs 4 output levels zoals ik het begrijp (20/26/32/36 dB), zie hier

Ok, beetje een gok maar ik denk dat het ongeveer dit is: Als je een volume knop laag zet betekent het dat je de weerstand (output impedance) verhoogt. Dit geeft kwalitatief minder goed geluid als het gebruik van deze switches wat blijkbaar een deel van de versterking omzeilt zonder de output impedance te veranderen. Dus als je de hogere volumes toch niet gebruikt kan je beter deze switches gebruiken en je volume knop wat hoger laten staan.
Gebruikersavatar
irArjan
Artikelen: 0
Berichten: 388
Lid geworden op: vr 23 okt 2009, 13:04

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

De G2 Pro is 300W, dat zou beter geluid moeten geven door meer headroom, ook (vooral?) bij lagere volumes. Verder lijkt de G2 de luxere versie te zijn in vergelijking met de G4. Je hebt wat meer opties om je subwoofer in te stellen met de G2 en je hebt die gain settings. Maar de G4 heeft weer een input jack ;).
hbh
Artikelen: 0
Berichten: 82
Lid geworden op: do 03 okt 2019, 12:35

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

@Stijne: Met het "volle bereik van de werkspanning" bedoelde ik gewoon hetzelfde als wat jij zelf reeds aangaf in de opening post; namelijk van 12 tot 24 V.
VAC betekent inderdaad wisselspanning. In het V.K. is die 240, in grote delen van Europa 230 maar er zijn ook landen met slechts 110 op het net. De adapter waaraan ik refereerde kan derhalve in al die landen gebruikt worden en toch steeds voldoen aan de gespecificeerde uitgangsspanning en uitgangsstroom c.q. vermogen. (even afgezien van de frequentie)
Stijne
Artikelen: 0
Berichten: 10
Lid geworden op: vr 07 jan 2022, 18:41

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Bedankt allemaal!

Ik was nog te snel in het vragen van de vergelijking, ik was deze (die die ik initieel in gedachten had) er nog vergeten bij te zetten:
Full range: https://www.doukaudio.com/products/nobs ... o-mini-amp en
Bas: https://www.doukaudio.com/products/nobs ... o-mini-amp

Is er een reden om een van deze 2 (niet) te verkiezen boven een van de eerder genoemde? Of zou een combinatie van een van deze en een van boven genoemde logischer zijn? Ik denk bv. aan de combinatie met de G2 (Pro?) voor de sub, aangezien hier een crossover ingebouwd is? Of is een crossover eigenlijk niet echt nodig (ik zou eigenlijk denken van wel, ik vermoed dat als het geen zin heeft een full range speaker die tot bv. 50Hz gaat niet te belasten tot 50 Hz als een subwoofer het bereik van bv. 38-120 Hz heeft?) Ik zie bv. ook dat de G2 2 Op-amps heeft (iemand een idee wat dat eigenlijk is?) en de NS03G maar 1... De G2 is ook wat duurder, weegt meer, 'k weet niet of het gewicht in dit geval bij zo'n versterker(tjes...) iets zegt?

Zou inderdaad wel eens kunnen zijn dat de G2 de meer luxueuzere versie is van de G4.

IrArjan, als de eerstand (output impedance) verhoogt geeft dat kwalitatief minder geluid zeg je... Ik veronderstel dat je écht wel goeie luidsprekers nodig hebt om dat verschil te horen? Ik stel de vraag omdat ik met de set-up die ik heb, dus de M1 Pro: https://www.doukaudio.com/products/douk ... sic-player en de P1 pre-amp https://www.doukaudio.com/products/douk ... fier-p0185 denk ik niet echt verschil hoor in geluidskwaliteit, afhankelijk waarmee ik het volume regel. Ik heb momenteel op de versterker het volume op een kwart open staan en daar blijf ik normaal gezien af. Het finale volume regel ik via de voorversterker. Als ik nu het volume regel kan ik stil genoeg gaan naar m'n zin, luid genoeg naar m'n zin, én de sprongen tussen de volumes zijn niet te groot. Als ik bv. het volume op de versterker drie kwart open zet en dan op de voorversterker van heel stil 1 tandje verder open draai, is de sprong in volume te groot.

Het lijkt me ook dat de G2 Pro 2 settings heeft voor de gain, i.t.t. 4 settings bij de G2. Ik vind het ook raar dat de G2's i.t.t. de andere 2 inputs hebben, zowel links als rechts, terwijl het monoversterkers zijn...
Gebruikersavatar
irArjan
Artikelen: 0
Berichten: 388
Lid geworden op: vr 23 okt 2009, 13:04

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Voor een passieve subwoofer heb je zeker een crossover nodig (sec eigenlijk niet een crossover maar een low pass filter. Een crossover heeft een low en een high out voor een two-way systeem, de low is dus een low-pass filter, de high een high-pass filter en er is een range waar de frequenties naar beide gaan, dit is het crossover gedeelte)

Een actieve subwoofer heeft zelf een versterker ingebouwd en meestal (altijd?) ook een low-pass filter. Dus kan je gewoon een full-range onversterkt signaal naar deze sub sturen.

Alle versterkers van Douk die voor passieve subs geschikt zijn hebben een low-pass filter. De gene die voor beide geschikt zijn hebben een schakelaar om tussen beide te kiezen. Het enige wat er dan gebeurt (denk ik) is het in of uitschakelen van dat low pass filter.

Je hebt ook nog de NS-04G. Het lijkt erop dat de ene variant de TPA3116 en de andere de TPA3116D2 versterker gebruikt. Die laatste lijkt de opvolger te zijn. Ook zit er verschil in de gebruikte op-amps (NE5532 of TL072). Maar ik weet zo niet wat beter is of beter klinkt. Even googelen of je moet het testen. Ik denk dat de op-amps gebruikt worden voor het filteren (low/high pass, voor treble en bass versterking)? Of het verder opleuken van het signaal (noise supression) oid. Maar dat weet ik niet zeker.

Die gain switches zal een subtiel effect zijn idd. Maar de enige manier om erachter te komen of het iets voor je doet is om het gewoon te testen.
Stijne
Artikelen: 0
Berichten: 10
Lid geworden op: vr 07 jan 2022, 18:41

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Wat bedoel je met "sec" (sec eigenlijk niet een crossover...)?

Low pass filter, m.a.w., de sub krijgt de lage frequenties en die laat hij passeren, de hoge houdt hij tegen, juist? Klinkt logisch, maar... ik zie bij de NS-03G full frequency https://www.doukaudio.com/products/nobs ... o-mini-amp een low pass filter staan, maar niet bij de NS-03G Bass https://www.doukaudio.com/products/nobs ... o-mini-amp (of ik zie erover?)

Bij de G2 Pro zie ik de low pass filter ook staan: https://www.doukaudio.com/products/nobs ... r-300w-188, en bij de G2 https://www.doukaudio.com/products/nobs ... ifier-100w zie ik ook een bass cut-off frequency range staan. Bij de G4 https://www.doukaudio.com/products/douk ... r-100w-203 zie ik echter dat de frequency range in subwoofer mode 20-200Hz is en in full range mode 20-20kHz, verder staat daar ook 'By combining the stereo(left and right channel) input, first to do signal analysis and frequency processing and then power amplification, the low-frequency filtering will be more pure and power consumption is more efficient'. Betekent dit dat er nog een externe crossover moet voorzien worden, of begrijp ik ergens iets verkeerd?

De TPA3116D2-chip was ik ook al tegengekomen, net als de NS-04G. Maar ik was in eerste instantie aan 't uitzien voor monoversterkers, de NS-04G is een stereoversterker. Maar toch bedankt om er op te wijzen!

Bedankt voor de uitleg in elk geval al, allemaal zeer interessant!
Stijne
Artikelen: 0
Berichten: 10
Lid geworden op: vr 07 jan 2022, 18:41

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

irArjan, zou het niet kunnen dat de "D2"-chips mono-chips zijn?
Gebruikersavatar
irArjan
Artikelen: 0
Berichten: 388
Lid geworden op: vr 23 okt 2009, 13:04

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

https://www.woorden.org/woord/sec -> betekenis 1 ;) Dus ik bedoelde dat het strikt genomen geen crossover is maar een low-pass filter. En voor de duidelijkheid: een subwoofer vind hoge frequenties niet leuk (klinkt lelijk) dus daarom heb je een low-pass filter nodig om deze hoge frequenties weg te filteren. Voor actieve subwoofers gebeurt dat in de subwoofer zelf, voor een passieve subwoofer moet dat in de amp gebeuren.

Bij de NS-03G SUB staat: Frequency range: 20Hz-180Hz. Dus max 180Hz en geen 20kHz, wat full-range zou zijn. Dit is een sub versterker, dus er zit sowieso een low-pass filter in, hij wordt alleen niet in de omschrijving genoemd omdat je nu niet kan schakelen tussen low-pass en full-range.

Dus de TPA3116D2 is een stereo amp, geen opvolger, ok had ik overheen gekeken.

Voor je opmerking over de G4: Het input signaal is stereo en full-range. Dus voor je sub moet je dat stereo signaal pakken en daar een mono-signaal voor je sub van maken en vervolgens versterken. Het stukje tekst dat je citeert vertelt hoe dat ongeveer gebeurd, het is een reclame tekst die zegt: wij doen het beter dan andere. Maar je hebt dus niet nog een crossover nodig.
Stijne
Artikelen: 0
Berichten: 10
Lid geworden op: vr 07 jan 2022, 18:41

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

sec --> terug iets bijgeleerd ;-). Ik dacht dat het misschien om een schrijvfaut ging! Ook wel leuk aan dit forum trouwens, men kan hier nog foutloos schrijven! Is eens iets anders...

NS-03G SUB --> OK, begrepen ;-)!

Ik viel net op de technische fiche van de TPA3116D2, is blijkbaar wél een stereo amp, t.t.z., hetzij 2 x 50 W, hetzij 1 x 100 W. Ik had er geen idee van dat zo een chip zowel mono als stereo kon zijn, dus weer iets bijgeleerd! https://www.ti.com/product/TPA3116D2

OK voor de G4, ook begrepen, bedankt!
Josker
Artikelen: 0
Berichten: 152
Lid geworden op: do 14 jun 2018, 20:29

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

irArjan schreef: za 08 jan 2022, 19:11 https://www.woorden.org/woord/sec -> betekenis 1 ;) Dus ik bedoelde dat het strikt genomen geen crossover is maar een low-pass filter. En voor de duidelijkheid: een subwoofer vind hoge frequenties niet leuk (klinkt lelijk) dus daarom heb je een low-pass filter nodig om deze hoge frequenties weg te filteren. Voor actieve subwoofers gebeurt dat in de subwoofer zelf, voor een passieve subwoofer moet dat in de amp gebeuren.
Voor zover de uitleg nodig is - als je sterke luchttrillingen (geluid) wil genereren heb je grote conussen en dito zware spoelen nodig.
Dat is meer massa die moet bewegen, en de inertie ervan maakt dat die hoge frequenties gewoon niet kunnen gevolgd worden. De energie die had moeten gaan naar luchttrilling, wordt gedissipeerd als warmte.
Daarom ook is een hogetonen luidspreker (tweeter) klein, en kan enkel kleine spoelen hebben, die je dus gemakkelijk "opblaast".
Gebruikersavatar
WillemB
Artikelen: 0
Berichten: 654
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 17:51

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Op je openings vraag terug te komen:

Om 100 Watt RMS op je speaker te krijgen , heeft je eindtrap minimaal 60 Volt DC nodig

Voedingsspanning: 60 Volt DC, is ongeveer 20 Volt RMS wisselspanning op de speaker: 20*20/4 = 100 Watt

Zo geeft 12 Volt max 4 Watt RMS en 24 Volt max 17 Watt RMS.

Een indicatie, 1 Watt RMS in een woonkamer komt tegen de 100 dBA, afhankelijk van de kwaliteit
van de speaker, voor lage tonen heb je wat meer vermogen nodig.

Het maakt ook nog uit of je een lineaire voeding gebruikt of een geschakelde,
Lineaire voedingen doen het beter in het laag.
Gebruikersavatar
Xilvo
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 10.748
Lid geworden op: vr 30 mar 2018, 16:51

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

WillemB schreef: zo 09 jan 2022, 12:09 Om 100 Watt RMS op je speaker te krijgen , heeft je eindtrap minimaal 60 Volt DC nodig
Dat zou je zeggen. En als AliExpress de zaken wat overdrijft zou me dat niet verbazen.

Maar de fabrikant van de chip, Texas Instruments, beweert hetzelfde. En die vertrouw ik heel wat meer.
Ra, ra...
Gebruikersavatar
WillemB
Artikelen: 0
Berichten: 654
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 17:51

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Ook in die chip maken ze 60 Volt, maar doormiddel van schakel technieken.(klasse D)
Ze gebruiken de 26 volt al schakelend de plus en min, (buck systeem) waardoor je ook de benodigde
spanning, dubbele spanning krijgt. Tenslotte moet het voldoen aan de wet van Ohm.

Een klasse A of B versterker heeft dat allemaal niet, en gebruikt gewoon 60 Volt.

Let op deze klasse D chip stelt hoge eisen aan de voeding die hier tegen moet kunnen.
Zie hiervoor de datasheet.

De datasheet stelt dat voor 50 Watt bij 4 ohm minstens 21 Volt nodig is,(100 Watt stereo)
Bij 21 Volt heb je al 54 Watt, in klasse D.
Voor 100 watt mono gaan ze uit van een 2 ohm speaker.

Terug naar “Elektrotechniek”