Een eenvoudige vraag: zijn jongeren nog geintresseerd in politieke besluitvormingen?
/...../
1) Is het omdat onze maatschappij neigt naar een gerontocratie?
2) Is het omdat onze generatie individualistisch is?
3) Is het omdat ons werelbeeld niet meer vasthangt aan één land?
1) Ja, ouderen krijgen meer te vertellen in onze landjes. Dat heeft meerdere redenen. Misschien de belangrijkste is dat er procentueel véél meer ouderen zijn dan bijvoorbeeld nog maar 20 jaar geleden. In een democratie van één mens, één stem betekent dat automatisch dat ouderen meer in de melk te brokken krijgen. Misschein dat jongeren het gevoel krijgen dat het toch nuttleoos is om hiertegen te "vechten"..... Gezien de getallen is elke strijd met
democratische wapens bij voorbaat verloren.
2) Ik denk niet dat individualisme een rol speelt. De bond van Verboven is zelfs een socialistische, en dus min of meer een tegenpool van individualisme. Ieder weldenkend mens beseft dat hij in zijn eentje zijn eigen belang niet kan verdedigen. Dus juist om je individuele belang te dienen moet je medestanders zoeken, met je medestanders de koek zien binnen te halen, en dan pas individualistisch met je voormalige medestanders gaan strijden voor jouw stukje van die koek. Het gaat dus eerder om organisatiegraad. En die lag in Verbovens jonge jaren (sterk groeiende bedrijvigheid, slechte welvaartsverdeling) een stuk hoger dan tegenwoordig. Trouwens, iedere (massa)psycholoog kan je vertellen dat groepsgevoel, fatsoen etc maar uiterst dunne laagjes vernis op verder egoïstische individuen zijn. Die vakbondsleden van de ABVV zijn uiterst individualistisch bezig. Ze hebben zich van oudsher al slim georganiseerd. Die kennen dat kunstje nog, de jongeren niet meer.
3) Geen idee hoe dit met a-politieke jongeren zou kunnen samenhangen.
Overigens, als ik mezelf vergelijk met mijn eigen kinderen (oudste 17 jr): Toen ik als jongere televisie keek, hadden we twee publieke zenders. Hierop werd om 7, 8 en 10 uur een nieuwsbulletin tegelijkertijd uitgezonden. Zappen was dus zinloos, en trouwens, afstandsbedieningen bestonden nog niet, dus als je te lui was om op te staan keek je nieuws.. Voor zover je geen interesse had in het wereldnieuws kwam dat dus toch, ook onbewust, vaker je brein binnen.
Lesmethoden op school moeten concurreren met de vrijetijdsmedia, die vroeger niet of in ieder geval niet in die mate bestonden. Dus ook lesmethoden moeten "leuk" zijn. Dus is de jeugd van tegenwoordig op school leuk bezig, kijkt thuis leuk naar TMF en Cartoon Network, en als je voldoende leuke dingen hebt om je tijd te vullen, leer je als jongere dus niet meer om ook "niet-leuke" dingen te doen zoals kranten te lezen. (vroeger ben ik daarmee begonnen uit pure verveling.....)
De kwaliteit van vooral het basisonderwijs, op het gebied van lezen, schrijven en rekenen dan toch, is fors achteruit gegaan. Een gemiddelde jongere schrikt van een tekst van meer dan enkele regels lang.
Dus, jongeren krijgen niet meer voldoende info over wat er rondom hen gebeurt, kunnen daardoor er ook niet meer over nadenken, doen dat dan ook maar niet meer, en zullen over enige tijd wel met een klap met de consequenties worden geconfronteerd. Dit zou volgens mij best wel eens kunnen gaan leiden tot een nieuwe Flower-Power-achtig tijdperk, dus er is nog hoop....... jawel.....