Alvast aan iedereen bedankt voor de snelle en talrijke antwoorden.
Ik werp even deze bedenkingen in het gesprek:
Stel, je gebruikt de massa van het water door het te laten zakken aan een touw: dan gaat de emmer een behoorlijke snelheid bereiken als je hem gewoon laat vallen, verbonden met lier/katrol (onze maximum hoogte is 1 meter trouwens).
Hoe zou je de emmer kunnen vertragen, opdat de arbeid (of energie) zo groot mogelijk is, dit gecombineerd met een zo groot mogelijk vermogen?
Wij dachten bijvoorbeeld aan een zwaar rad, waardoor de emmer in het begin traag valt en pas na 1 meter het rad op maximum snelheid brengt.
Het feit dat het rad traag draait wordt verholpen door tandwielen die makkelijk een versnelling teweeg brengen
.
Daarbovenop dachten wij dat het zwaardere rad ook langer zou kunnen blijven doordraaien nadat de emmer de grond heeft geraakt, omdat een zeer licht rad de wrijving minder makkelijk aan kan (slaat dit eigenlijk op iets? Want dit is enkel een gevoel dat spreekt.)
Ook kunnen we aan het grote rad (het hoofdrad als het ware) meerdere aftakkingen maken, waardoor we meerdere dynamo's kunnen aansluiten.
Uiteraard is de practische kant heel wat moeilijker. Het evenwicht tussen het gewicht van het rad en het aantal dynamo's en het aantal tandwielen is niet zo vanzelfsprekend, maar niet onmogelijk.
Weegt het verlies van de verschillende tandwielen op tegen het mogelijke gewin aan tijd en snelheid ?
En is een dynamo überhaupt wel de beste omzettingsmanier ? Gebruiken we kleine fietsdynamo's of zijn er grotere versies?
Helaas zijn onze vragen allemaal practisch van aard, en vaak vinden we dan ook de antwoorden niet op internet, noch in boeken.
Heb je eigenlijk wel de mogelijkheid om je opstelling te testen en te veranderen voordat de eigenlijke proef plaatsvindt?
--> ja, de opstelling word volledig op voorhand gemaakt en dus is er ook de kans om te testen.
:roll: Groeten