Gebruikersavatar
Wien Ee
Artikelen: 0
Berichten: 3.135
Lid geworden op: wo 19 okt 2005, 14:54

Nieuw rna-molecuul voorkomt zelfmoord geslachtscel

Een nieuwe klasse RNA moleculen is essentieel voor het overleven van geslachtscellen. Deze zogeheten piRNAs blijken veranderingen in het DNA te voorkomen. Geslachtscellen zonder piRNA plegen zelfmoord.


Lees meer ... NWO
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.
Gebruikersavatar
DePurpereWolf
Artikelen: 0
Berichten: 9.240
Lid geworden op: wo 12 mar 2003, 19:44

Re: Nieuw rna-molecuul voorkomt zelfmoord geslachtscel

Wat een vervelende titel, suggereert dat zelfmoord in de genen zit.

Mischien dat iemand met biologie dit wat meer kan uitleggen?
Gebruikersavatar
jopinie
Artikelen: 0
Berichten: 11
Lid geworden op: za 10 mar 2007, 09:32

Re: Nieuw rna-molecuul voorkomt zelfmoord geslachtscel

Klinkt inderdaad negatief, maar dat is het juist niet. Het lichaam heeft zelfmoord (apoptose) nodig. Als cellen niet in orde zijn, worden ze uit de weg geruimd. Hiervoor heeft het lichaam een geavanceerd mechanisme, waardoor er geen afval achterblijft.


Wat nu bij deze ontdekking speelt, is een nieuw soort molecuul wat een rol blijkt te spelen bij het overleven van cellen.

Het blijkt van groot belang, want cellen zonder dit RNA krijgen dus de opdracht om zichzelf op te ruimen.


RNA is een belangrijk molecuul in de cel. DNA, wat we allemaal kennen, bevat genetische informatie. Die informatie wordt ´in de praktijk gebracht´ door eiwitten die alle processen in ons lichaam uitvoeren. RNA zorgt ervoor dat de informatie van DNA leidt tot de aanmaak van eiwitten. RNA schrijft de informatie over en gebruikt deze elders in de cel als handleiding voor het maken van het eiwit.


RNA-interferentie, het onderzoeksgebied waar deze publicatie binnenvalt, is een hot topic. Kleine stukjes RNA blijken stukjes DNA (genen) stil te kunnen leggen. Deze stukjes RNA zorgen ervoor dat het boodschapper RNA afgebroken wordt voor er eiwit gemaakt is. Hierdoor zou je bijvoorbeeld ontspoorde genen die kanker veroorzaken kunnen onderdrukken, maar er zijn veel meer toepassingen mogelijk. Zover is het echter nog lang niet, omdat nog veel fundamentele kennis nodig is. Dit onderzoek is hier een deel van.

Terug naar “Wetenschappelijk Nieuws”