Niet iedereen die een studie geneeskunde heeft afgerond is in staat een goede arts te worden, net zoals niet iedereen die Engels gestudeerd heeft een goede docent Engels zal zijn.
Een huisarts moet helemaal een goed arts zijn in alle opzichten.
Ten eerste ben je het verzamelpunt, je krijgt alles. De zeurpieten die elke week met een ander pijntje komen. De interessante gevallen mag je doorverwijzen naar de specialist. Dan een heleboel routinebehandelingen, ontstekingen met een standaardkuurtje antibiotica, etc. En dat alles (inclusief de routinebehandelingen) met de juiste hoeveelheid persoonlijke aandacht, preciesie, tact.
Daar moet je dan wel de tijd en ruimte voor hebben, een arts met nachtdienst kan net zo goed niet naar bed gaan; richt de inroostering en vergoeding dan ook zodanig in. Ook een arts zou niet meer dan een x aantal uren per week moeten werken en daarin de vrijheid hebben om de tijd die zij nodig vindt aan haar patiënten te besteden.
De opleiding van een arts mag dan wetenschappelijk zijn, dat betekent niet dat een arts zich moet beperken tot de wetenschappelijke kant. Daar leer je geen tact mee en als je niet goed communiceert heb je weinig aan een systematische diagnose.
Dus als een arts fysiotherapie voorschrijft omdat ze denkt dat dat voor de patiënt goed is zou ik dat niet als kwakzalverij willen zien, ook al is er geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor de werking van fysiotherapie.
Dus als een arts aromatherapie voorschrijft omdat ze denkt dat dat voor de patiënt goed is zou ik dat niet als kwakzalverij willen zien, ook al is er geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor de werking van aromatherapie.
Natuurlijk schrijven artsen wel placebo's voor, elke arts of regio heeft z'n eigen voorkeuren, maar pammetjes schijnen het meest populair te zijn. Geef mij dan maar een willekeurig homeopatisch preparaat, desnoods arsenicum D12, dat heeft minder bijwerkingen. Placebo's zijn populair bij zeurende patienten, vage klachten, ingebeelde zieken, recidivisten etc. Misschien zal een arts niet snel toegeven dat hier feitenlijk een placebo wordt voorgeschreven, maar dat is het wel. De werkelijke werking van valium (of welk medicijn dan ook als placebo wordt voorgeschreven) zal zelden echt wat bijdragen in dergelijke gevallen. Je hebt ook nog wat variatiemogelijkheden: als diazepam toch echt niets oplevert dan ga je gewoon over op oxazepam en vervolgens op temazepam. Andere namen, kleuren, vormen. Je patient is tevreden.Patiënten krijgen enkel een placebo wanneer er een onderzoek wordt gedaan (ideaal gesproken dubbelblind) naar de werking van een medicijn.