In discussies draait het altijd om een bepaalde stelling. Beide partijen brengen argumenten aan voor of tegen die stelling en proberen vervolgens elkaars argumenten onderuit te halen. Hiervoor bestaan verschillende technieken. Zo kan men bijvoorbeeld voor elk argument van de tegenpartij een tegenargument bedenken, of men kan aantonen dat de argumenten van de tegenpartij ongeldig zijn.
De vraag van dit topic is nu: Hoe belangrijk is de consequentie van de gebruiker van een argument voor de geldigheid van dat argument? Is het überhaupt een criteria voor de geldigheid?
Een argument kan immers staan als een huis, onweerlegbaar en volkomen correct, als degene die dat argument aanhaalt niet consequent is wat betreft de zaken aangaande dat argument, verliest het argument een groot deel van zijn waarde. Want mag die inconsequente persoon überhaupt de kant kiezen die hij/zij zelf niet aanhangt en argumenten aanvoeren om die kant te verdedigen?
Enkele voorbeelden:
Mag iemand wiens energieverbruik buiten proporties is een energiezuinig leven "prediken"?
Mag een rechter die al verschillende malen de doodstraf heeft uitgesproken in een discussie een antidoodstraf-standpunt innemen en dat verdedigen met dezelfde argumenten als andere mensen die tegen de doodstraf zijn?
Mag een vrouw die abortus heeft laten uitvoeren andere vrouwen overtuigen om dat zelf niet te doen?
Mag een ouder die rookt zijn kind verbieden te roken?
Kortom: Mogen bovenstaande personen dezelfde argumenten gebruiken in discussies als mensen die consequent zijn?
Mijn mening:
Ik vind consequentie tot op zekere hoogte een criteria voor het deelnemen aan een (ethische) discussie. Als men immers niet consequent is verloochent men de eigen kant en geeft men de tegenpartij een belangrijk "wapen" in handen om de discussie te winnen.
Toch moeten bovenstaande voorbeeldsituaties individueel bekeken worden, om te kunnen ontdekken wat de argumenteerder beweegt tot inconsequentie.