Moderator: Rhiannon
Als je een manier weet om dat op een vreedzame manier voor elkaar te krijgen dan teken ik daar direct voor. Ik heb echter vooralsnog geen flauw idee hoe dat voor elkaar te krijgen is. Naar rede luisteren ze niet, zo blijkt. Ze hebben totaal geen boodschap aan de politieke of economische dreigementen van het buitenland. Zo'n beetje elk land keurt het af, de VN keuren het af, maar "who cares"? Ze blijven gewoon vrolijk hun gang gaan en er is niemand die er wat aan kan doen.De junta's dient af te treden en te worden berecht voor hun jarenlange criminelen zaken en de onderdrukking van hun eigen volk. Alle medeplichtigen dienen te worden opgepakt, berecht en desnoods ter dood te worden veroordeeld. Het volk van Birma moet bevrijd worden en dient door de wereld bevolking gesteund te worden in hun strijd voor vrijheid.
Hoe?En als het niet vreedzaam kan? Moeten wij de bevolking niet helpen?
Goed punt maar wel een ander soort geschiedenis. De problemen in oa Irak, Afghanistan, Iran, Sudan en Chili (Pinochet) zijn waarschijnlijk juist ontstaan doordat de USA zich inmengde in de politiek van deze landen.Dat zeiden we ook van Irak. Wij vonden het wel beter om de mensen daar te bevrijden van het onderdrukkende regime van Saddam die ook weet-ik-hoeveel misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan. Een paar jaar later is het nog steeds hommeles. Ik denk dat we wel even iets langer moeten nadenken over hoe dit aan te pakken dan zomaar met geweld ons gedachtegoed op te leggen.
Elke steun op welke wijze dan ook is altijd goed. Zo'n boycot om niet te tanken e.d. bij Total kan een signaal zijn, maar het volk mag niet verder in de verdrukking komen. Massa-demostraties tegen het bewind kan een mogelijk signaal afgeven dat er op het hoogste nivo gepraat moet worden om democratie voorrang te geven.En als het niet vreedzaam kan? Moeten wij de bevolking niet helpen?
Mee eens, Irak was echt een grote fout. Vreedzaam demostreren en boycoten van bepaalde bedrijven kan een aanzet zijn, want de regering verdient zich rijk, terwijl het volk zwaar wordt onderdrukt en uitgeknepen. Nadenken is zeker belangrijk.Dat zeiden we ook van Irak. Wij vonden het wel beter om de mensen daar te bevrijden van het onderdrukkende regime van Saddam die ook weet-ik-hoeveel misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan. Een paar jaar later is het nog steeds hommeles. Ik denk dat we wel even iets langer moeten nadenken over hoe dit aan te pakken dan zomaar met geweld ons gedachtegoed op te leggen.
Dat heeft alleen te maken met beroerde uitvoering, en overigens is het nog steeds vaag wat nou de werkelijke bedoeling achter Irak was maar dat terzijde. Overigens bedoel ik met helpen niet ons eigen gedachtegoed opleggen, dat nooit.Dat zeiden we ook van Irak. Wij vonden het wel beter om de mensen daar te bevrijden van het onderdrukkende regime van Saddam die ook weet-ik-hoeveel misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan. Een paar jaar later is het nog steeds hommeles. Ik denk dat we wel even iets langer moeten nadenken over hoe dit aan te pakken dan zomaar met geweld ons gedachtegoed op te leggen.
Ik hoop dat je gelijk hebt, alleen hoe realistisch is dat? Met bijv de Sovjet-Unie is het nou niet goed afgelopen.Ik geloof in het zelfreinigend vermogen van een volk. Juist door de ellende wordt een volk sterker gemotiveerd en opstandiger. Dit zorgt er voor dat ze op een gegeven moment niet alleen een corrupt regime kunnen afzetten maar ook een democratie kunnen handhaven op de lange termijn.