Project ontwikkelaars zijn vrijwel altijd corporaties
Dit is onjuist. Corporaties hebben als kader het voorzien van huisvesting voor een doelgroep die daar zelf niet toe in staat is (veelal financieel). Woningen worden echter zelden gekraakt, het merendeel van de kraken wordt gezet in bedrijfspanden. Zoals vastgelegd in het Besluit Beheer Sociale Huursector (BBSH) is vastgesteld is het corporaties echter niet toegestaan op deze markt actief te zijn. Het zou bovendien tegen de statuten (met sociale doelstelling) van vele woningbouwcorporaties/-verenigingen/-stichtingen indruisen om de doelgroep op een dergelijke te negeren.
Corporaties hebben niets aan leegstand, andere partijen wel. Daarbij valt met name te denken aan institutionele beleggers. Zij hebben geen sociale doelstellingen, louter financiële. Er moet rendement gemaakt worden (veelal overigens ook voor een "sociaal" doel, aangezien een substantieel deel van het vermogen van institutionele beleggers afkomstig is van pensioenfondsen).
Je kan op kleine schaal geld verdienen door met dozen te schuiven. Wanneer je meer tijd en geld hebt kan je met grotere objecten gaan "schuiven", zoals panden (wat letterlijk gezien natuurlijk lastig is met
vastgoed, maar ik heb het nu over schuiven met het eigendom).
Hiervoor zijn bedrijfspanden (en de grond die hiermee gemoeid is) veel interessanter dan woningen. Wanneer je die eerste opkoopt in een aanbiedersmarkt (waarbij het aanbod de vraag overtreft) kan je wachten tot het tij gekeerd is. Wanneer eenmaal de vraag aantrekt en het aanbod overtreft vallen grote winsten te behalen.
In de tussentijd is verhuur soms niet interessant: voordat een huurder kan worden gevonden en huurinkomsten beginnen is het nodig een pand marktconform in te richten. Bovendien heeft een huurder veel rechten: deze is niet zomaar uit het pand te zetten bij een overdracht. Wanneer een toekomstige eigenaar dus zelf de doelgroep wil bepalen is een bestaande huurder enkel een obstakel.
Er moeten dus kosten worden gemaakt voor een huurder, die nota bene nog de toekomstige bewegingsvrijheid beperkt. En dat in ruil voor wat "kruimeltjes" van huur, wanneer je het vergelijkt met het doorverkopen van het gehele object.
Kortom: met dit doel voor ogen is het praktischer en meer rendabel om een pand gedurende langere tijd leeg te laten staan. Het aanpassen van de werkwijze van corporaties heeft hier niets mee van doen. "Afschaffen" heeft al helemaal geen zin: een corporatie verhuurt zonder winstbejag. Meer panden zullen dan in handen komen van profit-organisaties, wat huren omhoog zal drijven. Zelfs al zou je woningen kado doen aan huurders: bij gebrek aan schaalvoordelen zullen onderhoudskosten voor hen enorm stijgen.
Het probleem zit hem meer in de doorstroom: Corporaties mikken op lagere inkomensklassen. Wanneer deze huurder qua inkomen uit deze doelgroep groeit (en zogeheten "scheef huurt") is het vaak moeilijk om uit te stromen naar een koopwoning, aangezien de maandlasten bij de huidige woningprijzen veel hoger zijn. Woningen blijven zo onnodig lang bezet. Door de kwantiteit van woningen in het segment vlak boven de corporatie te vergroten zou dit gat verkleind kunnen worden, waardoor de doorstroom weer op gang kan komen en er ook in het lagere segment meer lucht ontstaat.
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic