Maar dan wel een realistisch alternatief.
Een voorbeeld van
Hoezo? Kun je daar een voorbeeld van geven?
Vrijwel alle derde wereld landen hebben ge-experimenteert met democratie. Probleem hierbij is voornamelijk dat we een roze bril op hebben en alleen maar
succesvolle democratieën zien, want een democratie die mislukt noemen we geen democratie meer.
Wat bedoel je met een "sterke samenleving"?
Een samenleving die rijk genoeg is om zich een democratie te kunnen veroorloven en een bevolking heeft met normen en waarden die de problemen van democratie kunnen opvangen.
Een "sterke samenleving" is trouwens niet zonder meer een doel, de samenleving is er voor de mensen in die samenleving, niet omgekeerd.
De mensen zijn de samenleving.
De verwarring van democratie met vrijheid en gelijkwaardigheid is toch zo vreemd niet?
Ik vind het wel verwarrend omdat vrijheid en gelijkwaardigheid meer omvat dan democratie en ook mogelijk zijn zonder democratie.
Geen ander systeem garandeert vrijheid. Democratie doet dit niet in ideale mate, maar volgens mij kan dat ook niet.
Democratie kan geen vrijheid of gelijkheid garanderen. Het is inherent instabiel en zal nooit lang volhouden.
Ik weet niet met hoeveel vrijheid een mens om kan.
Is sterk afhankelijk van de mens. Daarom zeg ik: De samenleving heeft een beter volk nodig.
Maar een dictatuur scoort op deze punten véél slechter.
Meestal wel.
De geschiedenis heeft ons geleerd dat dictaturen op korte termijn goed kunnen uitpakken voor de economie, maar op lange termijn gaat het land ten onder aan problemen waarbij het democratisch deficit peanuts is. Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut.
Maar het probleem is dus dat elke democratie inherent instabiel is en met de tijd zal vervallen tot iets anders... iets efficiënters. Je ziet dat heel geleidelijk plaatsvinden: Een parlementaire democratie is al heel wat aristocratischer dan een directe democratie. In welke mate stemmen de mensen rationeel en op basis van kennis? Hoe minder rationeel het volk hoe meer behoefte het heeft aan leiding en hoe minder geschikt het is voor een democratie.
Een dictator zal overigens niet noodzakelijk betere beslissingen nemen, het beslissingsproces gaat alleen veel sneller, omdat de chain van verantwoording weg is. Dit is duidelijk niet noodzakelijk iets goeds.
Wat is een dictator? Het kan goed gaan. De tweede kamer maakt ook regelmatig voorspelbaar slechte keuzes en doet daar dan meestal langer over. Democratisch overleg leid zelden tot betere resultaten en veel wordt verknoeit omdat er elke paar jaar een nieuwe ideologie de boventoon voert.
ypsilon schreef:Het komt eigenlijk hierop neer: [snip]
(*) Het gaat hier over de
President of the Imperial Galactic Government, maar dat laten we hier beter even buiten beschouwing
Dat is eigenlijk juist een pleidooi tegen een parlementaire democratie.
Is dit niet een beetje te veel complotdenken? Als het zo zit komen we nooit ergens. Een goed onderwezen volk zal immers niet zomaar een dergelijk systeem laten woekeren. Maar het onderwijs is dus een deel van het probleem?
Onderwijk kan een onderdeel worden van de manier waarop de bestuurders de stem van het volk kunnen bijsturen. Het risico zit hier overigens
niet in het geven van onderwijs (Dat is altijd goed) maar in het uniform vormgeven van dit onderwijs. Zolang er variatie is kan onderwijs niet misbruikt worden, maar als het onderwijs van iedereen gelijk is ligt indoctrinatie op de loer. En dan hoeft niet eens de vorm te hebben van een opzettelijke complot; het kan heel goed zijn dat de mensen oprecht geloven in de ideologie die ze onderwijzen...
En die kans is zo klein dat je inderdaad veel geluk moet hebben.
Een aantal koningen voldoen waarschijnlijk aan dit ideaal. Vrijwel altijd werden ze later opgevolgd door lieden die andere ideeën hadden. Dit is het fundamentele probleem van een monarchy/dictatuur -- het ontbreken van continuïteit. Democratie en aristocratie hebben significant meer continuïteit wat dat betreft, maar beide zijn meestal manipuleerbaar. Waarbij een parlementaire democratie hier het meeste last van heeft en het minste continuïteit laat zien.
Is er ruimte voor rationele, evidence-based politiek in een democratie?
En nu terug
ontopic?
Ik denk dat deze planeet wel 25 miljard mensen kan herbergen zonder al te veel problemen als ze redelijk dun verspreid zouden worden.
Any sufficiently analyzed magic is indistinguishable from science.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
There is no theory of protecting content other than keeping secrets Steve Jobs