raf' schreef:
In mijn bedrijf worden soms jonge laaggeschoolde arbeiders aangenomen, die er vol interresse tegenaan gaan. Ze zijn leergierig en ontpoppen zich als waardevolle medewerkers.
Tot onze spijt ziet men soms dat jonge mensen met een hoger diploma en een goeie achtergrond helemaal geen interresse vertonen, noch enig initiatief.
Ik denk betaling na prestatie een uitkomst kan bieden. Wanneer de vraag, de kwaliteit, kwantiteit en de juiste duw in de rug mensen meer gemotiveerd kunnen worden. Mensen die laag geschoold zijn, zal de vraag hierna gaan afnemen, behalve in de schoonmaak en productiewerk, tuinbouw, maar dan blijft een bepaald percentage over dat moeilkij aan het werk kan komen. In de grote steden, met financiele steund uit Den Haag, kwamen werkprojecten zoals de Melkertbanen. De creteria was om langdurige werklozen weer aan een baan te helpen met behoud van hun uitkering, om hen werkervaring te laten opdoen, een opleiding aan te bieden. Het waren meestal Nederlanders met geen Nederlandse achtergrond. Maar toen het geld op was, was er ook geen werk meer voor de meeste van deze mensen en vielen weer terug in het oude leefpatroon van een laag inkomen, gezeur met regeltjes en een terugval in sociaal opzicht.
Het zijn niet alleen jonge mensen die met een hoger diploma gedemotiveerd zijn. Het is ook de kwaliteit van een bedrijfstak die personeel knevelen. Hoger opgeleid personeel kampen met het gebrek aan doorgroei mogelijkheden binnen het bedrijf. Neem bijvoorbeeld het onderwijs. HBO-studenten haken af om dat het salaris niet voldoen aan hun verwachtingen. Ook de veiligheid waarin docenten moeten werken is ook niet altijd gegarandeerd en / of worden geconfronteerd met geweld door somige leerlingen, soms met dodelijk afloop. Ook de mogelijkheden om meer cariere te maken is ook beperkt. ook de tegenwerking en/of bemoeienis door de overheid heeft het vak ook niet echt populair gemaakt. Dus des-interesse en het niet tonen van initiatief heeft zijn oorzaken.
Ze zijn dan ook boos en helemaal verwonderd als ze na de proeftijd mogen opstappen. Er moet een mentaliteitsverandering komen. Een patroon betaald je niet voor je mooie ogen of dat indrukwekkend diploma, maar wel om wat je presteerd.
De proetijd is geregeld in het CAO, dat is wettelijk. Normaal is een proeftijd 1 maand of 2 maanden.
Ik ben van mening dat werkgevers duidelijk uiteenzetten wat een bepaalde functie eruit ziet, hoe het uitgevoerd moet worden en wat de voor- en nadelen van zo'n functie zijn. Want vaak is dat niet bekend. Dat zou een gegronde reden kunnen zijn waarom mensen in hun proeftijd alsnog afhaken. De verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers. Een ander aspect is namelijk wie zijn je collega's!!!! Want met hen moet je het eenmaal doen. Wat wordt de sfeer bepaald op de werkvloer????
Kennis, innovatie, training, motivatie, goede uitzichten voor de toekomst, de markt is essentieeel om goed opgeleide mensen in dienst te hebben. Mensen gaan niet zomaar weg. Een klein percentage zijn geboren zandzakken waar je niets aan hebt, die denken snel rijk te worden en daardoor meer status willen verkrijgen.
Met een alochtoon die met moeite een woord nederlands kent, maar die werkzaam is, kun je iets doen.
En toch zijn vele van hen werkloos. Neem de groep van Nederlanders van Marrokaanse afkomst. Het merendeel van de bevolking kots ze uit. Een bepaald percertage doet het juist goed, maar velen kampen met het negatieve imago van hun eigen landgenoten. Er zijn zo'n 300.000 mensen werkloos, mensen die a te laag geschoold zijn, hoog geschoold zijn, te jong zijn en daardoor de nodige ervaringen missen, een groep die te oud is, een groep met een crimineel verleden en mensen die een verslavingsgeschiedenis. Maar ! er blijf altijd een groep over die graag wilt maar niet de kans krijgen omdat er een negatief imago op hen rust.
DIT VRAAGT OM EEN METALITEITSVERANDERING.
De Nederlandse overheid haalt Polen en ex-Oostblokkers naar Nederland om het tekort op de arbeidsmarkt op te vullen. Dit is ongehoord, dom, tunnelvisie door de overheid. Ook de aanpak om de vergrijzing tegen te gaan mist zijn of haar doel. Men haalt ex-Oostblokker naar Nederland en bezuindigd op de gebieden die juist essentieel zijn voor ons voort bestaan als land, als kennis-ecconomie. De overheid wilt dat de lonen niet snel stijgen. ALS ZIJ DIT WILLEN MOET DAAR GOEDE ZAKEN TEGENOVERSTAAN, ZOALS GROTE LASTENVERLICHTINGEN en zij moeten bezuiningen op posten die gezien kan worden als een bodemloze put, zoals de ontwikkelingsgelden, efficiente planningen. De overheid verkwist zoveel belasting geld maar nemen geen maatrgelen om dit tegen te gaan.
Een hooggeleerde luiaard gebruikt zijn verstand om lui te zijn. Dat soort maakt je bedrijf kapot. Slimme werkzame mensen, dat zijn dan genieen. Er lopen er niet veel van rond.
Ik ben het hier niet met je eens. Er zijn voldoende knappe koppen. Het is een gebrek en interesse en innovatie om knappe koppen die juiste kansen te geven om zich verder te ontwikkelen. Het getal van mensen die Hoogbegaafd zijn is vrijwel hoger dan wordt aangenomen, maar de omgeving heeft een negatief beeld van hen. Zij beschouwen hen als nerds, maar deze mensen verdienen meer.
De toekomst is in wording. Dat houdt in, dat oude structuren van de 20ste eeuw niet meer werken. De wereld wordt steeds digitaler, er zijn minder mensen nodig. Er zal een tijd komen dat het aanbod groter is dan de vraag, en dat gaat ten koste van veel ecconomieen. Koppen zullen gaar rollen. De 21ste eeuw is een eeuw van zeer snelle veranderingen. Nieuwe technologieen zullen hun intreden doen, maar binnen 50 jaar vanaf nu is de wereld met hun ecconomieen veranderd.
Het kweken van nieuw mensen, zoals Rouvoet dat wilt is geen goede optie, omdat het ten koste gaat van onze welvaart. Ook zou het te lang duren om nu de schades te kunnen opvangen. Op zijn vroegst is het pas in 2033 dat er voldoende aanwas is van de bevolking die de vergrijzing op zou kunnen vangen.
Doorwerken na onze 65ste is alleen mogelijk en op vrijwillige basis. Men kan ouderen niet gaan dwingen om langer te gaan werken. Deze mensen hebben hun hele leven geploeterd voor hun werkgever. De overheid heeft schijnbaar in een winterslaap gezetten en worden nu ineens wakker en doen nu de meest onverstandige zaken. Ik acht het niet dat wij loonslaven moeten blijven na onze 65ste levensjaar. Men kan wel de vut-leeftijd vanaf 58ste levenjaar optrekken naar 65, daar dienen wel voorwaarden gesteld te worden, zoals een hoger pensioengelden, meer vrije dagen (dus kortere werkweek en andere voorzinningen, zoals een betere zorgstelsel met lagere kosten).