Moderator: Rhiannon
Die twee cijfers kun je natuurlijk niet met elkaar vergelijken maar je punt dat de militaire uitgaves in de VS voor werkgelegenheid zorgen is gemaakt.DePurpereWolf schreef:Actief personeel (dus ingezet in de strijd) is 1.5 miljoen, dat is dus 0.5%.
Nederland heeft 1650 mensen In afghanistan, dat is 0.01%
Voor de rest, was het alleen maar een voorbeeld te geven hoe je werkloosheid kunstmatig laag kunt houden.
Oorlog en defensieuitgaven zorgen wel voor economische activiteit maar niet direct voor meer welvaart.Ik ben het niet noodzakerlijkerwijs eens met PW, maar zijn argument is wel degelijk solide. Ten eerste zijn de effecten van oorlog principieel goed voor de werkgelegenheid; staaf dat met de afweging of de werkloosheid groter of kleiner wordt ten gevolge van een oorlog. Voorts kun je stellen dat oorlog geen permanente economische activiteit genereert -- het is immers niet de bedoeling dat die tot in het oneindige gevoerd wordt -- en dat de verlichting die de werkloosheid ervan ondervindt, dus van 'tijdelijke' aard is, ofwel 'kunstmatig' in structureel-economisch opzicht.
Dat is juist het probleem van kunstmatige werkloosheid. Iemand in de oppositie kan het zo samen stellen dat het lijkt dat er veel meer mensen werkloos zijn, iemand van de coalitie stelt het zo op zoals het lijkt dat de werkloosheid juist heel laag is. Het is een term die open staat voor interpretatie.Ik snap wat je bedoelt DPW, maar volgens mij kun je dat geen kunstmatige methode noemen. Het is wel in dienst van de overheid, de overheid werft actief en defensie is een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking, maar dat komt omdat er vraag naar is. Actief leger, dus veel vraag, dus veel mensen werkzaam bij defensie. Maar wat is er zo fundamenteel anders aan defensie ten opzichte van andere overheidsinstanties?....
Oorlog en defensieuitgaven zorgen wel voor economische activiteit maar niet direct voor meer welvaart.
Niet vergeten de opportunity costs in je berekening mee te nemen en dat veel van de uitgaves in het buitenland plaatsvinden. Dan is de som juist op korte termijn zeer negatief. Alleen als je zou veronderstellen dat zonder oorlog er grote economische nadelen op de langere termijn zouden plaatsvinden (geen olie meer uit het Midden-oosten bijv.) kun je er een positief sommetje van maken.Ik zei geen 'economische activiteit' die permanent van aard is, doelend op dat oorlog geen structurele reductie van werkloosheid tot gevolg heeft, slechts een tijdelijke. Of oorlog, en overheidsuitgaven in zijn algemeen, tot meer welvaart leidt, hangt af van hoe men welvaart definieert. Maar ik zou zeggen dat het in de regel, op de korte termijn, een positief effect heeft op de economie en welvaart van een land. Als de staat 100 straaljagers afneemt van een lokale fabrikant, dan stimuleert dat de werkgelegenheid, economie en dus welvaart. Maar als de overheid de financiele middelen ontbreekt, dan zal ze staatsobligaties uitgeven om die 100 straaljagers te kopen. Dat is hedentendage in de VS het geval, en dus plukt men op de korte termijn de economische voordelen terwijl de lasten op de langere termijn worden geschoven.
De meest gebruikte maatstaf om economische progressie te meten is 'gross domestic product'. Dat is de som van alle economische output van een land. Als een staat oorlog gaat voeren dan is de overheid genoodzaakt om tal van mensen in te huren, het zij direct dan wel via bedrijven, om die oorlog te voeren. Over het algemeen komt dat neer op een toename van economische activiteit en dus 'output'. Zoals als ik al eerder aangaf, worden oorlogen vaak op krediet gevoerd, in de zin dat de overheid de benodigde fondsen leent via het plaatsen van staatsobligaties. Hierdoor wordt de economische groei die de oorlog bewerkstelligt, feitelijk gefinancierd wordt door lange termijn schuldverplichtingen.Niet vergeten de opportunity costs in je berekening mee te nemen en dat veel van de uitgaves in het buitenland plaatsvinden. Dan is de som juist op korte termijn zeer negatief. Alleen als je zou veronderstellen dat zonder oorlog er grote economische nadelen op de langere termijn zouden plaatsvinden (geen olie meer uit het Midden-oosten bijv.) kun je er een positief sommetje van maken.
Ik zie wat je bedoelt. Maar de investeringen in wegen en infrastructuur zijn structureel anders voor economen, omdat zij op langere termijn resulteren in een meetbare verhoging van efficientie c.q. productiviteit voor bedrijven en personen. Bedrijven en personen zijn in dat geval minder tijd en benzine kwijt om van A naar B te reizen, en kunnen de bespaarde fondsen en tijd op een andere wijze investeren of consumeren. De economische voordelen van oorlog op langere termijn zijn veel minder of niet kwantificeerbaar. Het kan vrede zijn of een lagere olieprijs, maar omdat de uitkomst zo onzeker is, kun je er niet mee rekenen.Wat betreft het tijdelijke karakter van oorlog en hoge militaire uitgaves: dat is op zichzelf niets uitzonderlijks aan deze activiteit. Je kunt ook niet eeuwig op grote schaal spoorwegen blijven aanleggen of bruggen bouwen. Op zeker moment zijn er genoeg. Wel kun je stellen dat de hoge Amerikaanse defensieuitgaves een structureel nadeel voor de Amerikaanse economie zijn.