Tijdens het voorbije academiejaar werd het besturingssysteem Unix in één van de hoorcolleges besproken. Er werd toen gezegd dat het systeem van de boomstructuur van mappen en documenten eigenlijk geïntroduceert werd d.m.v. Unix, maar er werd bijverteld dat er eigenlijk ook alternatieve manieren van organisatie waren, maar eigenlijk zie ik nog steeds geen andere manier (waarschijnlijk omdat ik te vertrouwd ben met het huidig systeem). M'n vraag is dus wat de alternatieve waren/zijn van de klassieke boomstructuur. En waarom ze zo goed als uitgestorven blijken te zijn.
"Als je niet leeft zoals je denkt, zul je snel gaan denken zoals je leeft."
Een alternatief is de platte structuur (flat directory structure), die wordt vaak toegepast in collectie-bestanden en embedded apparaten. Hierin bestaan er geen mappen maar alleen bestanden.
Verder kan ik me voorstellen dat een database bestandssysteem geen gebruik maakt van mappen en bestanden. Er wordt dan gebruik gemaakt van een data bestand (misschien voor elke tabel één) en een metadata bestand die de database beschrijft.
Voor tapes zou een incremental bestandssysteem handig zijn. Hierbij worden wijzigingen aan een bestand niet in het bestand zelf geschreven maar ergens erna. Hierdoor hoeft er minder gezocht te worden op de tape. Zo'n bestandssysteem kan natuurlijk maar enkele (grote) bestanden bevatten en geen mappen.