Een zonnecollector voor op het dak gebruikt vrijwel altijd water als medium voor warmtetransport. Deze kan logischerwijs niet warmer worden dan 100 graden. Er is nog een mogelijkheid om het systeem onder druk te zetten: het kookpunt van water gaat dan richting de 140 graden, maar deze systemen zijn volgens mij (nog) niet commerciel beschikbaar.
Gebruik gewoon parabool spiegels.
SunCatcher gebruikt Stirlingmotor voor conversie zonlicht
Door Willem de Moor, donderdag 9 juli 2009 12:46, views: 15.898
Twee Amerikaanse bedrijven hebben een zonnecollector ontwikkeld die met zonverwarmd waterstof een Stirlingmotor aandrijft. De motor moet energie genereren en vanaf 2010 moeten de schotels commercieel ingezet kunnen worden.
De schotels zijn ontwikkeld binnen een samenwerking tussen Stirling Energy Systems en zusterbedrijf Tessera Solar. Het eerstgenoemde bedrijf leverde de technische kennis van de Stirlingmotor, terwijl het tweede bedrijf de schotels ontwikkelde. De Stirlingmotor zet warmte-energie om in beweging, die vervolgens wordt aangewend om elektriciteit te genereren. In het gesloten systeem van de SunCatcher, zoals het systeem wordt genoemd, wordt waterstof verwarmd. Door het verwarmen neemt de gasdruk van het waterstof toe; daarmee wordt de Stirlingmotor aangedreven.
De SunCatchers worden getest in de National Solar Thermal Test Facility van Sandia, waar zes prototypes gedurende de dag gezamenlijk tot 150kW aan elektrisch vermogen produceren. Sandia is eigendom van Lockheed Martin en runt zijn laboratoria in opdracht van het Amerikaanse ministerie van energie. De efficiëntie van de omzetting van zonlicht in elektrische energie bedraagt ruim 31 procent.
http://www.stirlingenergy.com/how-it-works.htm Deze vind ik overigens slordig ontwikkeld. De staander loopt door de spiegel ipv er achter,wat energie verlies opleverd.