Ik wist het niet, maar als dat graniet rose is zou het kunnen dat er ijzeroxyde in zit. En dat kan de magnetische aantrekkingskracht verklaren.
Roze graniet dankt zijn kleur aan de grotere hoeveelheid kaliveldspaten. Witte graniet bevat meer plagioklaas. Beide mineralen hebben weinig of niets te maken met ijzer. Hier zal het al zeker niet aan liggen
En om kort te zijn, eigenlijk zijn er niet echt veel mineralen die sterk magnetisch zijn op de manier die gij beschrijft, of er zou al magnetiet ofzo moeten aanwezig zijn. En dat is bij graniet doorgaans niet het geval. De enige ijzercomponent zou kunnen komen uit amfibolen, maar als ge de formule van een amfibool leest, bijvoorbeeld Hoornblende dat al eens in granieten durft voorkomen en hier waarschijnlijk de donkere spikels uitmaakt Ca2(Mg,Fe,Al)5(Al,Si)8O22(OH)2, dan zult ge begrijpen dat op al die 41 atomen in die molecule, er maximaal 5 ijzeratomen zitten. Dus dat is wat magertjes.
Verder kan een gesteente een paleomagnetisme bevatten. Dit komt doordat bij het opwarmen de magnetische componenten, bv ijzer, zich gaan orienteren volgens het heersende aardmagnetisch veld. Dus in gesteenten die voldoende zijn opgewarmt, is er wel een gerichte magnetische lijn, maar die is vele keren te slap om met huis-tuin-en-keukenmagnetjes op te meten (of het moet zijn dat uw magneten zoooooo sterk zijn...)
Volgens mij is het magnetisme in u tafel te wijzen aan één of andere verstevigingsbaar in ijzer die ze in het graniet hebben ingeboord om het vast te kunnen hechten in de tafel ofzo.