Dat heeft ze niet, sterker nog ze heeft een raadplegen referendum georganiseerd omdat ze in Den Haag ook beseffen dat dit iets belangrijks is. Normaal gesproken zou het parlement zonder raadpleging hebben gekozen.
Dat referendum is te laat. Alle belangrijke beslissingen, (zoals de Euro en bepaalde regels) zijn gemaakt zonder een referendum. Nu hebben ze een referendum georganiseerd over een onderwerp dat alleen door juristen en andere specialisten begrepen kan worden. De burgers hebben geen enkel idee van welke gevolgen deze grondwet KAN hebben op de Europese samenleving. Er wordt nu dus een referendum gehouden over het verkeerde onderwerp.
In onze democratie is het gebruikelijk dat je eens in de vier jaar kiest wie je mag vertegenwoordigen, dus dat door de strot duwen is ofwel onzin of alles wat Den Haag beslist is "door de strot duwen".
Het zijn grotendeels altijd dezelfde mensen met dezelfde ideeën. De verschillende partijen komen altijd met dezelfde praatjes en beloften. Deze partijen hebben meer geld dan de kleintjes en kunnen hun praatjes dus ook makkelijker en effectiever aan het publiek presenteren. Ik zie altijd die
glimlachende gezichten allemaal beloften maken. Zodra deze
glimlachende gezichten de kans krijgen om hun woorden in daden om te zetten; blijken er altijd weer problemen te zijn waardoor het niet door gaat. En altijd zie ik dan weer die
glimlachende gezichten met smoesjes komen.
Kakkerlak2009 schreef:Een Europa dat gebaseerd is op wederzijds respect en samenwerking is wat de Nederlandse burger wil zien.
Dat doen we dan ook al decennia, daar veranderd een grondwet niets aan.
Ik bedoel een Europa dat zowel onderling als naar het buitenland niet de concurrentie aangaat, maar juist het goede voorbeeld geeft en gaat samenwerken.
Wel zal de grondwet de besluitvorming democratischer en minder burocratisch maken.
Dat is wat de
glimlachende gezichten zeggen. Hoe harder ze dit zeggen, hoe minder ik dat ga geloven. Een pak papier van 500+ pagina's vol met juridische onzin vindt ik niet minder burocratischer.
Door een Europese markt zonder handelsgrenzen te scheppen neemt de internationale concurrentiekracht toe. Dat is een doel van de EU, niet het enige, maar nogmaals, daar veranderd de grondwet niets aan.
Dat zou die grondwet eigenlijk wel moeten doen. Constructieve samenwerking moet een doel zijn niet destructieve concurrentie.
Dat is geen Europees probleem, dat zie je overal sinds de aanvang van de industriële revolutie. En alweer lijkt het me nogal overtrokken, economie is ook mensenwerk.
Inderdaad, dit is een wereldwijd probleem, daarom moeten we ook het goede voorbeeld gaan geven aan de rest van de wereld. Helaas hebben bedrijven grofweg gezien evenveel rechten als een mens en een bedrijf heeft vaak veel meer geld dan een mens. En zoals we allemaal weten; in een vrijemarkt economie is ALLES te koop met geld, zelfs slechte dingen.
Mensen en bedrijven zijn gelukkig vervangbaar, hoe uniek ze ook waren.
Bedrijven zijn vervangbaar. Mensen zijn onvervangbaar. Je gaat je eigen soortgenoten toch zeker niet ondergeschikt of zelfs gelijkstellen aan een bedacht concept (een bedrijf is namelijk een concept).
in plaats van deze (communistische) emotionele opwellingen
Alsof democratie zo goed is. Mensen zijn nu zo individueel geworden dat ze zelfs met hun eigen landgenoten de economische strijd aan gaan. Een samenleving die onderling verdeeld is zal in moeilijke tijden uit elkaar vallen, dat heeft de geschiedenis vaak genoeg laten zien.
Waarom een grondwet die boven de nationale grondwetten staat? Waarom niet gewoon de huidige verdragen verbeteren en verlengen?