Adejo
Artikelen: 0
Berichten: 54
Lid geworden op: do 20 okt 2011, 14:48

Re: Sterkte doorbuiging buis

Plaus schreef:Vaak wordt de belasting onderschat, maar wat misschien verduidelijkt dient te worden is dat beide heren een statische berekening maken. Dat bijvoorbeeld iemand met een constante kracht van 100kg in het midden van de staaf leunt. De aanname is echter realistischer wanneer we het als een equivalent van een impuls beschouwen. Immers als je aan het koken bent en de schipper gaat bijvoorbeeld overstag, dan hou je jezelf vast en komt er een versnelling bij kijken waarmee jij je massa dient te vermenigvuldigen.

Om je er een beeld bij te geven:

Wat is lichter: een zak potgrond die in je armen wordt gelegd of vanaf 2m in je armen wordt gegooid?
De aanname van 100 kg is ook de wijze van berekenen van een balkonhek. Als we kijken naar een test van een hekwerk wordt hiervoor vaak de zandzakslingerproef voor gebruikt. Daarbij wordt gekeken of het hekwerk (of glazen ruit) voldoende sterk is. In dit geval gaat het om een boot waarbij de buis wordt gebruikt voor het vasthouden.

We mogen er van uitgaan dat een menselijk lichaam verstart als er een onverwachte beweging wordt gemaakt, waardoor de energie wordt geabsorbeerd door het lichaam en de buis samen.

In een boot is de de ruimte beperkt, waarbij ik denk dat de maximale afstand tot de buis een armlengte is dus zo een 700 mm. Dit omdat je als mens het dichtstbijzijnde pakt wat in de buurt is. Het gemiddeld valgewicht van een persoon is 80 kg dan zal de kracht dus 80 x 0,7 = 56 kg bedragen. Daarnaast wordt de buis gebruikt als houvast tijdens werkzaamheden in de keuken. De aanname van 100 kg is dus ruimschoots voldoende.

Als je wilt rekenen met een versnelling laten we dan eens kijken hoeveel versnelling er optreedt tijdens een zeil manoeuvre. Als je op deze manier wilt rekenen is onderzoek noodzakelijk.
Plaus
Artikelen: 0
Berichten: 232
Lid geworden op: vr 18 apr 2008, 10:49

Re: Sterkte doorbuiging buis

Ik bekritiseerde de aanname noch de methode.

Ik reageerde alleen op de TS om aan te geven dat een statische belasting van 100kg minder hoeft voor te stellen dan je zou inschatten.
Gebruikersavatar
In physics I trust
Artikelen: 0
Berichten: 7.390
Lid geworden op: za 31 jan 2009, 08:09

Re: Sterkte doorbuiging buis

@Plaus: bedankt voor je correctie!

Je opmerking om rekening te houden met een dynamisch belastingsgeval is eveneens terecht. Anderzijds moet je ook niet de volle zwaartekracht opvangen maar enkel de horizontale component.
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

Terug naar “Constructie- en sterkteleer”