... Kijk maar naar Afrika met zijn vele miljoenen vluchtelingen, die vaak de hongerdood nabij zijn. ....
www.arabistjansen.nl/ontwikkeling.doc...Iedereen is geintereseerd in zijn eigen economie, in zijn eigen bestaan maar zij hebben er nooit aan gedacht om die mensen daar te helpen? Af en toe sturen zijn 1 à 2 mannen/vrouwen om hen te helpen. De rijke landen willen hen gewoon niet helpen. In plaats van miljarden te investeren in een absurd wetenschappelijk onderzoek kunnen zij even goed die mensen daar helpen.
Wetenschappelijk is er over ontwikkelingshulp eigenlijk geen discussie meer. De kwestie is duidelijk. Hulp kan niet helpen, zie vooral:
- P.T. Bauer, Equality, The Third World & Economic Delusion, Londen 1981
- Graham Hancock, Lords of Poverty, Londen 1989
- Catherine Caufield, Masters of Illusion, Londen 1996, repr. 1997.
Let er op hoe de drie titels van deze boeken naar elkaar verwijzen. Hierbij twee van mijn artikelen over deze kwestie, een uit HP/deTijd van 1996, en een uit de Gids van 1997. Overigens ben ik van 1991 tot 1997 lid geweest van de Nationale Adviesraad voor Ontwikkelingssamenwerking, in de wandeling de NAR, het toenmalige (inmiddels opgeheven) officiële adviesorgaan van de Minister van Ontwikkelings-samenwerking.
HP/deTijd 16.8.96
...
De bekwame voorlichter Dig Ishta, ooit diplomaat bij de Nederlandse ambassade te Cairo met hulp in zijn portefeuille, heeft in oktober 1996 voor de NCRV-radio, in de rol van presentator, een criticus van ontwikkelingshulp proberen klem te zetten: "Wat doet u als u uw huis, uw baan, uw bezittingen, uw familie, uw geld, alles kwijt bent? Dan vraagt u toch ook om hulp?" Dit leek hem een goed argument voor voortzetting van ontwikkelingshulp.
Het tegendeel is echter het geval. Regeringen in de Derde Wereld die met een zekere regelmaat hun onderdanen hun huis, hun baan, hun bezittingen, hun familie, hun geld, alles, afpakken, krijgen vervolgens ontwikkelingshulp aangereikt namens onze wijze en capabele regering. Dat moet ophouden. En misschien is het ook voor het eerst in de jaren na de Tweede Wereldoorlog dat het inderdaad kan ophouden: bij Moskou aankloppen als de Westerse hulpkraan dichtgaat, is er niet meer bij.