GJ_ schreef:Wezel schreef:Speculatie: als de prijzen dalen zullen de mensen wachten van een nieuwe auto te kopen, omdat hij binnen 6 maanden nog iets goedkoper zal zijn. Hetzelfde natuurlijk voor andere producten
Men blijft dus zijn uitgaven maar uitstellen, waardoor bedrijven veel minder inkomsten hebben en kapot gaan.
Daarom dat men er nooit een probleem van maakt dat er 2-3% inflatie is, die nog lager krijgen zou het risico op een (korte) periode van deflatie vergroten, en dat moet absoluut vermeden worden.
Ik ben net zo min een econoom maar is dit niet puur een kwestie van sentiment? En dus, hoe ziet de realiteit eruit?
Van PC's is algemeen bekend dat ze steeds goedkoper worden en toch heeft iedereen er een. En met eten kopen zal ook niemand 6 maanden wachten. Dus in hoeverre klopt dit argument?
Dit is een kwestie van eigenbelang nastreven. En zo werkt het ook in realiteit hoor. Ik denk eraan om een laptop te kopen. Maar omdat het op dit moment nog niet ècht nodig is, ga ik nog een jaartje wachten om 2 redenen: 1) mijn PC die ik nu heb zal dan echt wel het hoekje om zijn en 2) voor hetzelfde geld waarmee ik nu een laptop zou kopen, zal ik dan een veel betere laptop kunnen kopen. Dus ik wacht nog een jaartje. De oorzaak is hier wel geen deflatie, maar in dat geval heb je gewoon een versterkt effect. (Ik zal dan ook op elk moment een PC gehad hebben.)
Verder zorgt een ondergewaarderde Euro ('duur') er ook automatisch voor dat de lonen hoger zijn, aangezien die ook in Euro's zijn.
Daar ben ik niet helemaal zeker van. Een verandering in waarde van de euro heeft een gelijke invloed op de lonen en prijzen: je verdient nog steeds evenveel in euro, en een brood kost nog steeds evenveel in euro.
De waardering van de euro heeft volgens mij vooral invloed wanneer je gaat kijken naar de verhouding met landen die een andere munt gebruiken. Als de euro meer waard wordt, moet een Amerikaan meer dollars betalen om een euro te krijgen en worden voor hem de Europese producten dus duurder. Hij zal dus minder importeren vanuit Europa, met als gevolg dat Europa de productie moet vertragen waardoor er jobs over zijn.
Voor alle duidelijkheid: deflatie is het voortdurend meer waard worden van een munt, dus het voortdurend dalen van prijzen.
Grosso modo zit de economie (in Nederland in ieder geval) echter in een fase waarin er vrijwel niet geïnvesteerd wordt in nieuwe producten en z goed als alle investeringen die gedaan worden gericht zijn op kostenverlagingen en daardoor inkrimpende werkgelegenheid.
Dat is een soort vicieuze cirkel. Omdat het slecht gaat in de economie, consumeert men minder. Omdat de vraag kleiner is, krimpen de bedrijven de productie in. Omdat mensen geen inkomen meer hebben, kopen ze minder goederen. En we zijn terug bij het begin van de cirkel.
En natuurlijk, deflatie zal de economische groei niet bevorderen, integendeel, de vraag is alleen of je economische groei heilig moet stellen.
Heilig stellen is wat overdreven, maar economische groei vergroot wel voor een stuk de algemene welvaart. De socialisten doen dan zo goed mogelijk hun best om die welvaart te verdelen over de ganse bevolking
De punten waarover we het nog niet echt eens zijn:
1) Investeringen creëren jobs of niet
2) Economische groei vergroot ieders welvaart of niet
3) Deflatie moet men vermijden of niet
Ik verkies om daarover door te discussiëren, als jullie het goed vinden
Nog even mijn mening over deze 3 punten samenvatten:
1) Investeringen creëren jobs, zowel wanneer ze dienen om efficiënter te produceren als wanneer ze de productiecapaciteit uitbreiden. Zoals gerbrand zei, efficiënter produceren zorgt ervoor dat je bedrijf terug rendabel is, waardoor je verder kan groeien. Als je niet efficiënt genoeg produceert ga je kapot in de plaats en vliegen er mensen op straat.
2) Dit hangt wat af van het beleid, maar ik denk dat het niet meer dan logisch is dat je een gezonde groei nastreeft, waarbij alles stabiel blijft. Bij een goed beleid kan die economische groei vertaald worden in welvaartsgroei.
3) Deflatie moet men absoluut vermijden omdat je de investeringen dan soms niet genoeg kan investeren en omdat de vraag dan kleiner is als gevolg van het uitstellen van uitgaven.
Hoe dan ook heb je geen reden om deflatie te wensen! Als je vindt dat investeringen slecht zijn voor de economie, moet je gewoon de rentestand niet verlagen. Je hebt daar geen deflatie voor nodig. Deflatie zorgt er enkel voor dat je de investeringen niet verder dan een bepaald punt kunt stimuleren.