Hallo!
Kan iemand mij aub het volgende eens uitleggen:
Waarom daalt het piëzometrisch oppervlak sneller in een freatische laag dan in een gespannen laag? (dit is geen huiswerkvraag!)
Alvast bedankt!
We hebben oefeningen gemaakt op potentiële verzakkingen van het aardoppervlak onder invloed van afpomping van grondwater: db = Sdh
Ik dacht ook zoiets. In een freatische laag kan drainage door een verlaging van de stijghoogte snel gebeuren omdat een deel van de poriën 'droog' komt te liggen m.a.w. het water kan gebruik maken van de effectieve porositeit om weg te stromen waardoor het piëzometrisch oppervlak sneller daalt. De stijghoogte kan in een spanningslaag ook dalen, maar de gehele laag blijft dan wel vaak verzadigd waardoor drainage enkel gebeurt door samendrukbaarheid van de laag. Ik zal het voor alle zekerheid nog eens aan de prof vragen!Jan van de Velde schreef: ↑zo 08 dec 2013, 23:07
Mijn kennis van geohydrologie is niet voldoende voor een zeker antwoord. Maar is dat hele inklinkingsgebeuren niet eerder een kwestie van het feit dat rondom een freatische bron een "droge trechter" ontstaat waarin de opwaartse kracht van water op gronddeeltjes wegvalt? Waardoor de druk van bovenliggende lagen op het bodemskelet veel groter wordt?
Als het goed is kan er in die laag geen lucht binnendringen dus blijft die sowieso verzadigd
zolang die laag verzadigd blijft gaat die laag geen schokkend hogere "samendrukking" vertonen.waardoor drainage enkel gebeurt door samendrukbaarheid van de laag.