Ningen schreef: ↑vr 28 feb 2014, 17:13Yanukovych weigert hulp van de EU, rusland is het niet eens met de regering in oekraine, dus daarom valt rusland oekraine aan....
Ik denk dat ik heel veel info mis....
Wel, dergelijke recente gebeurtenissen zijn nogal gevaarlijk om te bespreken in termen van "feiten" en wat "echt gebeurd is". Zeker als ook onze eigen media een erg bijgekleurd en onrealistisch beeld van de situatie schetst (zoals je volgens mij terecht opmerkt).
Ik kan je een persoonlijke samenvatting geven op basis van wat geschiedenis die ik kende, wat de Westerse pers zegt, wat de Russische pers zegt en wat de Oekraïeners die ik ken zeggen.
De drie namen:
Janoekovitsj: Pro-russische politicus. Zijn familie heeft de media in het land in handen. Hij is de rijkste Oekraïner en multi-miljardair. Hij heeft waarschijnlijk de schatkist van het land leeggeroofd.
Joetsjenko: Pro-Oekraïnsche politicus. Hij is opgeklommen in de financiële wereld van de USSR. Hij heeft waarschijnlijk de schatkist van het land leeggeroofd.
Timosjenko: dame met de vlecht, pro-Oekraïnsche politica. Ze was aan het begin van het verhaal één van de rijkste Oekraïners. Ze is opgeklommen met haar energiebedrijf dat kon profiteren van de val van de USSR en heeft de energiesector in Oekraïne in handen. Ze heeft waarschijnlijk de schatkist van het land leeggeroofd en haar politieke invloed gebruikt voor haar bedrijf. Ze is wat overbelicht in onze media want nogal mediageniek.
1) Vooraf: Oekraïene is een groot land, en kan goeddeels in 2 delen gesplitst worden. Je hebt de Oekraïeners, en de Russen (die overgekomen zijn uit andere delen van Rusland tijdens de USSR). In de ene helft is de ene groep in de meerderheid, in de andere helft de andere, maar overal leven ze door elkaar. Kiev ligt in het Oekraïnsche gedeelte.
http://www.washingto...kraines-crisis/
2) In Oekraïene is de politiek en de overheid door en door corrupt. Het is veilig om te zeggen dat iedere noemenswaardige politicus in dit verhaal door corruptie opklom en gedreven wordt. Ze liegen stuk voor stuk aantoonbaar glashard, ook in de media. Mafia en verschillende milities tieren welig in gans het land.
3) Om de protesten goed te begrijpen, moet je ook weten dat het voor de bevolking eigenlijk bergaf ging na de val van de USSR, en dat er in 2004 al een Oranjerevolutie plaats vond. In die revolutie werd de winnaar van de pas afgelopen verkiezingen, Janoekovitsj, vervangen door Joetsjenko (met Timosjenko als premier). De verkiezingscampagnes waren allesbehalve eerlijk, aangezien Janoekovitsj de media in handen heeft.
4) Na de volgende verkiezingen komt Janoekovitsj dan ook terug aan de macht, en wordt Timosjenko veroordeeld voor corruptie bij een gas-deal met Rusland. Dat wordt als een politiek proces beschouwd. Aan de andere kant is het nagenoeg zeker dat de beschuldigingen echt zijn, het zou een Oekraïnsch unicum zijn moest zo'n deal zonder corruptie gebeuren.
Maar dus:
- 21 november 2013: Janoekovitsj stopt de besprekingen met de Europese Unie voor een free trade agreement. De Europese Unie wilde er in de eerste plaats haar invloed in de regio versterken en haar gasbevoorrading uit Rusland veilig stellen, door te dreigen met een economische boycot. Moest de deal doorgegaan zijn, zou ze dan veel sterker staan tegenover Rusland. De opschorting gebeurt dan ook op vraag van Rusland. Oekraïne als speelbal bij het spierballengerol tussen grootmachten.
- dezelfde dag nog starten de demonstraties in Kiev en het Oekraïnsche deel van Oekraïne, door Oekraïners die op een aansluiting bij de Europese Unie hopen. Oekraïne heeft sinds een paar jaar namelijk erg veel grens met de EU.
- 24 november 2013: de clashes met de politie breken uit. Schendingen van de mensenrechten aan beide kanten.
- december 2013 tot nu: dagelijkse betogingen en rellen in het Oekraïnsche deel van het land. Gaandeweg evolueren de protesten van pro-Europees naar anti-Janoekovitsj, anti-corruptie en anti-Russisch.
- 23 januari 2013: regeringsgebouwen in het Oekraïnsche deel van het land worden ingenomen met de hulp van vooral fascistische milities (rood-zwarte vlaggen). Deze milities komen nog voort uit de val van de USSR en uit het hooliganisme in Oekraïne. Die milities zijn vooral anti-Europees en anti-Russisch.
- 22 februari 2014: Janoekovitsj wordt afgezet door een staatsgreep van het parlement en vlucht naar Rusland. Timosjenko wordt vrijgelaten en roept op tot meer protesten.
- 28 februari 2014: Een pro-Russische militie (volgens Europese bronnen het Russische leger) neemt het regionale parlement op het Krimm in. Het Krimm is een provincie van Oekraïne. Dat beslist vervolgens dat op de dag van de Europese verkiezingen (25 mei) ook een referendum plaats vindt dat beslist of het Krimm nog deel wil uitmaken van Oekraïne of niet. Het Krimm ligt in het eerder Russische deel van Oekraïne. Het is niet onwaarschijnlijk dat andere eerder Russische provincies van Oekraïne zich hier (vrijwillig?) bij gaan aansluiten.
Momenteel heeft het er dus alle schijn van weg dat Oekraïne gaat splitsen in een Oekraïnsch deel en een Russisch deel. Het Oekraïnsche gedeelte is echter sterk nationalistisch (met zelfs grote groepen fascisten) en gaat een afscheuring waarschijnlijk niet zomaar laten gebeuren.