Re: Tripelpunt
Geplaatst: do 21 okt 2021, 09:01
Ik begrijp jouw verhaal en had ikzelf deels vergeten. Mijn zin: "totale druk veranderd rate verdampend water uit de vloeistof" is niet correct. Vanaf het oppervlakte van het water zal inderdaad in balans komen met de partieele druk van de waterdamp erboven in een gesloten ruimte. De verzadigde dampdruk.
Echter mij gaat het het om het tripelpunt te bereiken in relatie tot de totale druk. Dat lees ik in jouw uitvoerige antwoord op mijn ontwetendheid/vraag niet terug.
Volgens mijn begrip:
Indien je een vreemd (totale druk) gas toevoegd veranderd het kookpunt van het water. Het water/smeltend ijs van \(0^{\mathcal{\circ}}C\) onder oppervlaktespiegel zal niet verdampen/koken.
Dat water en eventuele kleine waterdruppels kunnen dan niet het het tripelpunt komen indien de totale druk koken belemmerd.
Dus volgens mijn inzicht kun je het tripelpunt niet bereiken indien indien er vreemde (inerte) gassen zijn toegevoegd wat de totale druk verhogen.
Ik kan mij direct geen situatie bedenken hoe men het tripelpunt kan bereiken van mix van N2/O2 en waterdamp alleen. Zodra een waterdruppeltje gevormd word kan deze niet meer volledig verdampen (door total druk).
Kun je wellicht toelichten waarom jij denkt dat het veranderen van het kookpunt (door totale druk) geen invloed heeft om het tripelpunt te bereiken van de vloeistof?
nb. Betreffende mijn verkeerde uitspraak "totale druk veranderd rate verdampend water uit de vloeistof" was ik in de war en fout. Bij onze PVD (Wiki) processen verdampen we in (hoog)vacuum. Maar deze lage (totale) druk is nodig om de vrije weglengte te vergroten (substraat oppervlakte te bereiken). De opdamp rate word bepaald door de temperatuur/oppervlakte van de crusable.
Echter mij gaat het het om het tripelpunt te bereiken in relatie tot de totale druk. Dat lees ik in jouw uitvoerige antwoord op mijn ontwetendheid/vraag niet terug.
Volgens mijn begrip:
Indien je een vreemd (totale druk) gas toevoegd veranderd het kookpunt van het water. Het water/smeltend ijs van \(0^{\mathcal{\circ}}C\) onder oppervlaktespiegel zal niet verdampen/koken.
Dat water en eventuele kleine waterdruppels kunnen dan niet het het tripelpunt komen indien de totale druk koken belemmerd.
Dus volgens mijn inzicht kun je het tripelpunt niet bereiken indien indien er vreemde (inerte) gassen zijn toegevoegd wat de totale druk verhogen.
Ik kan mij direct geen situatie bedenken hoe men het tripelpunt kan bereiken van mix van N2/O2 en waterdamp alleen. Zodra een waterdruppeltje gevormd word kan deze niet meer volledig verdampen (door total druk).
Kun je wellicht toelichten waarom jij denkt dat het veranderen van het kookpunt (door totale druk) geen invloed heeft om het tripelpunt te bereiken van de vloeistof?
nb. Betreffende mijn verkeerde uitspraak "totale druk veranderd rate verdampend water uit de vloeistof" was ik in de war en fout. Bij onze PVD (Wiki) processen verdampen we in (hoog)vacuum. Maar deze lage (totale) druk is nodig om de vrije weglengte te vergroten (substraat oppervlakte te bereiken). De opdamp rate word bepaald door de temperatuur/oppervlakte van de crusable.