1 van 1

Einde van het industri

Geplaatst: zo 05 jun 2005, 01:57
door kakkerlak2009
Zoals ik beloofd heb in dit bericht plaats ik hierbij een document over het oliepiek probleem. Dit is slechts een eerste versie en er kan nog een heleboel verbeterd worden. Daarom hoop ik op jullie reacties en eventuele verbeteringen, vooral het hoofdstuk theormodynamica behoeft enige verbeteringen.

Het document dat ik geschreven heb is niet volledig van mijn hand. Ik heb engelstalige teksten van www.peakoil.com geselecteerd, verstaalt, aangepast en gestructureert zodat het mijn visie en ideeën beter vertegenwoordigd maar ook een makkelijker leesbaar verhaal vormt. De oorspronkelijke teksten zijn gepost door MonteQuest op het peakoil.com forum op deze en deze pagina.

De discussie in het topic "Het welzijn van onze planeet" kan als een aanvulling beschouwt worden en de discussie over peak-oil in dit topic is ook erg intressant.

Veel leesplezier,

De Kakkerlak

Re: Einde van het industri

Geplaatst: zo 05 jun 2005, 01:58
door kakkerlak2009
Een introductie

Er is een soort van triestheid, een soort van schaamte eigenlijk, het realiseren hoeveel meer we hadden kunnen doen. Wij, alle hoog ontwikkelde landen hebben geparticipeerd in een soort van braspartij. En het meest daarvan in zo'n honderd jaar met wat op het eerste gezicht lijkt op ongelimiteerde mogelijkheden en gemakkelijkheid.

We hebben misschien een beetje een idee dat het inderdaad één groot feest is geweest en dat de aarde dat eigenlijk helemaal niet kan ondersteunen voor een lange tijd, maar door de gemakkelijke 'tradeoffs' doen we er ook niet erg veel moeite voor om het te stoppen. We hebben zeker niet onze levensstijl drastisch omgedraaid om het te stoppen, en we willen dus blijkbaar ook helemaal niet niet veranderen.

Ik denk dat onze schaamte het resultaat is dat we weten dat we zo onnadenkend de aarde hebben gesloopt in het proces en we hebben de toekomst van volgende generaties ernstig in gevaar gebracht.

De Indianen hebben de "Blanke man" nooit vertrouwd. Hij leek tegenover de Indianen als vrij arrogant; een eigenschap die ze nooit hebben gewaardeerd. Hoe kan ook maar iemand het idee hebben dat hij/zij de Natuur kan verbeteren of perfectioneren?
"The white man seeks to conquer nature, to bend it to his will and to use it wastefully until it's all gone and then he simply moves on, leaving the waste behind him and looking for new places to take. The whole white race is a monster who is always hungry and what he eats is land."

--- Chiksika, elder brother of Tecumseh,  19 March 1779 ---
Natuurlijk zijn niet alle blanke mensen zoals bovenstaande, maar het zijn er zoveel zodat de Indianen niet anders kunnen weten. Als de grote massa kan denken aan een redelijke of zelf onredelijke reden om de komende energiecrisis te negeren, dan zullen ze dat ook doen.

De energie crisis in de jaren '70 is erg intressant; voor een korte periode ontmoedigde en bezorgde het de mensen. Maar de aarzelende beweging naar alternatieve energiesoorten is altijd maar met halve inzet geweest. In 1987 alleen al besteede de Amerikaanse bevolking voor meer dan 100 miljoen dollar aan "leaf blowers" om bladeren van bomen weg te blazen in plaats van een hark om ze bij elkaar te vegen.

Re: Einde van het industri

Geplaatst: zo 05 jun 2005, 01:59
door kakkerlak2009
Veranderingen

Het voorspellen van de toekomst kan een enkele vliegreis betekenen naar "Het Land van de Dwazen", maar hier is mijn beste poging gebaseerd op een heleboel gelezen informatie en verstandig redeneren. Wat het publiek blijkbaar niet begrijpt over de energie situatie in de wereld is; dat het niet nodig is om zonder gas of olie te zitten om toch grote economiche en andere vervelende gevolgen te veroorzaken.
All you have to do is squeeze the supply, jerk the price, and all the systems and sub-systems we depend on will de-stabilize creating a domino effect that will clatter its way through our entire economy.

--- Quote van peakoil.com ---
Omdat onze economie op elk gegeven moment bestaat uit miljoenen mensen die haastend rennen naar de volgende "blue light special" om dingen te kopen op krediet, gemaakt door mensen 1.000 KM verderop, kunnen we grote en verrijkende consequenties verwachten. We zullen voedsel veel dichter bij huis moeten laten groeien. In kleine dorpen zal je mensen naar de plaatselijke ijzerwinkel zien kijken in plaats van naar een Albert Heyn vestiging die vroeger zat. Kleine afstanden worden met de fiets gereden in plaats van met de auto.

Met de recent makkelijk verkrijgbare leningen zijn mensen verleid tot het verhandelen van hun huizen om vervolgens met dit geld allerlei "speelgoed" te kopen. We kunnen er vanuit gaan dat enkele van hun nu al flink in de problemen zitten met hun leningen.

We zullen alles moeten verkleinen, vooral de landbouw. Dat zal namelijk een van de eerste systemen zijn die uitelkaar valt in een wereld van hoog geprijste en minder consuquente aanvoer van bruikbare energie. En als dat gebeurt dan gaan mensen pas echt problemen krijgen. We moeten onze ideeën flink wijzigen; van competitie naar samenwerking, van winstbelang naar zelfonderhoudende systemen. We moeten proberen om manieren te vinden om minder grondstoffen en energie te gebruiken.

Een heleboel banen en vakantiejobs zullen voor altijd verdwijnen. Alle activiteit die direct geasoccieerd wordt met industrieen gebaseerd op olie zullen verdwijnen. Verwacht daarom een grote schaal van werkloosheid.

De grootste vraag over deze grote veranderingen is hoeveel wan-order er zal zijn als naties gaan vechten om grondstoffen. Maar misschien vinden we wel een cultuur gebaseerd op kwaliteit in plaats van op kwantiteit.

Re: Einde van het industri

Geplaatst: zo 05 jun 2005, 02:01
door kakkerlak2009
De Dollar en 9/11

Hoe kon de Amerikaanse overheid zo snel met een uitgebreid en goed gecoordineerd plan komen als reactie op de 9/11 aanslagen? Hoe hebben zij binnen enkele uren kunnen beslissen dat een "War on Terrorism" de juiste actie zou zijn? Waarom was hun overheid bereidt om zulke hoge financiele en politieke kosten te betalen voor hun oorlog in Irak? De VS was zo snel met reageren omdat ze simpel hun plan uit de kast hoefden te trekken. Alles was allang voorbereidt en overdacht.

De Amerikaanse Dollar was de afgelopen 50 jaar een internationaal betaalmiddel voor bijna alle landen en het is het betaalmiddel waarmee alle olie importerende landen mee moeten betalen van de OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countrys).

Voor Amerikaanse strategen is het voorkomen van een overgang van de Dollar naar de Euro als internationaal betaalmiddel een prioriteit. Een invasie en het bezet van Irak geeft de VS een extra stem bij de OPEC en een militaire basis in Irak binnen enkele uren ¿striking distance¿ vanaf Saudi-Arabia, Iran en andere OPEC landen.

Als de Dollar niet meer het wereld reserve betaalmiddel is, zullen al deze dingen snel veranderen. In het kort; het gaat niet direct om de olie, maar om het betaalmiddel. De Euro of de Dollar wordt gebruikt om olie te kopen en te verkopen. President Bush beloofde dat hij de "American way of live" zou beschermen. Hij bedoelde dat hij de Dollar zou beschermen.

Re: Einde van het industri

Geplaatst: zo 05 jun 2005, 02:03
door kakkerlak2009
De langzame afbraak

De ineenstorting van een land/natie is een economisch proces waarin een land terugkeert naar een level van complexiteit waarin het in staat is om zichzelf te kunnen ondersteunen. Historisch gezien duren deze ineenstortingen over perioden van deccenia tot zelfs eeuwen. Alleen het verschil tussen toen en nu is de complexiteit van onze beschaving (wereldwijd) en het feit is dat de "carrying capacity" van de aarde die wij voor gegarandeerd achten een illusie is gebaseert op een niet te hernieuwen grondstof (olie).

Zodra de olie productie stagneert of de bevooraading onderbroken wordt door onder andere geo-politieke gebeurenissen of terrorisme, zullen de prijzen van producten stijgen, vooral de prijzen van goederen en diensten die het meest afhankelijk zijn van olie waaronder de voedsel productie valt. En omdat goederen vervoert worden met behulp van fossiele brandstoffen van de fabriek naar de consument zullen de prijzen van alledaagse producten ook stijgen door o.a de marktwerking of andere krachten.

Dit crieeert inflatie. Een manier om inflatie tegen tegaan is het verhogen van de rente op hypotheken/leningen. Zodra essentiele goederen/diensten zoals eten, huur en de afbetaling duurder worden, zullen families gebonden aan diverse variabelen luxe en secundaire diensten uit hun budget droppen, waardoor de levensstandaard afneemt en de werkloosheid toeneemt.

Wanneer de energie kosten te hoog worden, zal er een tijd zijn waarin het conserveren en het gebruik van duurzame energiebronnen gestimuleerd wordt. Dit zal net zoals in de jaren '80 zijn toen de hoge olieprijs er voor zorgde dat de wereld meer energiezuinig werd. Kleinere auto's werden gemaakt, huizen werden geisoleerd en lampen werden vervangen door zuinigere.

Dit zal weer gebeuren na de eerste paar problemen, waardoor het olie-probleem weer naar de toekomst verschoven zal worden. Deze afname in vraag naar energie geeft ons weer wat extra ruimte om te groeien. Het systeem lijkt dan weer in balans te komen en er zal een vraag zijn naar zuinigere voertuigen en duurzame producten.

De armen en vele van de overconsumerende middenklasse zal niet in staat zijn om deze investeringen in brandstof te kunnen veroorloven. De rijken zullen de armen uitbieden voor beschikbare energievoorraden en conserverings-methoden. De werkloosheid zal stijgen en mensen raken hun huis kwijt en er zal een grote overdracht van rijkdom van de armen en de midden klasse naar de rijken zijn, net zoals het in de jaren '30 gebeurde.

En dan herhaald de cycle zich weer. Er zal een tijd komen wanneer hyperinflatie optreed. Dit is wanneer iedereen weet dat de prijzen van levensmiddelen spoedig (paar dagen tot een paar weken) zullen stijgen. Daarom zal iedereen zijn geld zo snel mogelijk uitgeven om zo de snel stijgende prijzen voor te zijn. En dit alles kan en zal gebeuren nog voordat de olieproductie zijn absolute top bereikt.

In eerste instantie zal de oliepiek ontkend worden . Er zullen een heleboel leugens en misleidingen verkocht worden. De terroristen en de milieu-activisten krijgen in eerste instantie de schuld. De zoektocht naar nieuwe oliebronnen en alternatieve energie zal een media evenement zijn. De vraag naar gas en kolen (vervuilend) zal groter worden.

Mensen zullen zich realiseren dat het tien jaar duurt om een nucliaire kerncentrale te bouwen. Mensen zullen zich realiseren dat zonne, wind en andere duurzame energie soorten maar een gematigd effect hebben en het een heleboel energie kost om deze constructies te bouwen.

De kwaliteit van de lucht zal genegeerd worden en de productie en consumtie van kolen zal nog één keer verhoogd worden. Landen, vooral de olie-producerende landen, zullen vanwege hun volledige afhankelijkheid van olie (zowel export als consumptie) besluiten om eerst olie maar ook later gas voor hun eigen mensen te reserveren.
"The world's present industrial civilization is handicapped by the coexistence of two universal, overlapping, and incompatible intellectual systems: the accumulated knowledge of the last four centuries of the properties and interrelationships of matter and energy; and the associated monetary culture which has evolved from folkways of prehistoric origin. The first of these two systems has been responsible for the spectacular rise, principally during the last two centuries, of the present industrial system and is essential for its continuance. The second, an inheritance from the prescientific past, operates by rules of its own having little in common with those of the matter-energy system. Nevertheless, the monetary system, by means of a loose coupling, exercises a general control over the matter-energy system upon which it is superimposed. Despite their inherent incompatibilities, these two systems during the last two centuries have had one fundamental characteristic in common, namely exponential growth, which has made a reasonably stable coexistence possible. But, for various reasons, it is impossible for the matter-energy system to sustain exponential growth for more than a few tens of doublings, and this phase is by now almost over. The monetary system has no such constraints, and, according to one of its most fundamental rules, it must continue to grow by compound interest. "

---quote van peakoil.com ---

Re: Einde van het industri

Geplaatst: zo 05 jun 2005, 02:05
door kakkerlak2009
Het grote plaatje

Het lijkt alsof de gemeenschap gefocust is op de grond voor ons, inplaats van op de weg die voor ons ligt. Soms moeten we eens opkijken, onze gekheid van ons afschudden, onze ogen en oren openen voor de tekens en de geluiden die zoveel lawaai maken. We zijn geen stabiele populatie, niet in getallen en ook niet in politieke ideeen. De laatste keer dat we zo verdeeld waren, toen waren we in oorlog. En dan bedoel ik de Tweede wereld oorlog.

De fundamentalisten staan klaar om de tweede terugkomst van Christus te verwelkomen, terwijl het broeikaseffect, oliepiek, genocide, honger en andere ellende door onze planeet heen donderen. We hebben regeringen en bedrijven die consumptie aanmoedigen. Onze welvaart is een illusie. Onze economie is gebaseert op expontientele groei en de dreiging van verschillende oorlogen in wereld ligt meer dan ooit op de loer. En als toppunt; we hebben geen plan!

Olie wordt gebruikt bij het produceren van; medicijnen, bestrijdingsmiddelen, plastic, gebouwen, verf, kleding, alcohol, syntetisch rubber, glycerine, drugs, nylon, polyester, explosieven etc., het is nodig voor de moderne voedsel productie, isolatie materiaal en natuurlijk de transport van al deze dingen.

De volgende vraag komt naar voren: Hoeveel technologie zouden we kunnen maken en gebruiken zonder het gebruik en de ontdekking van fossiele brandstoffen? Of beter: Hoeveel van deze technologie kunnen we blijven gebruiken in een wereld met steeds minder fossiele brandstoffen?

Iemand moet aan de toekomst denken, verder dan grootvader-vader-zoon. Welke duurzame energbron kan staal smelten, plastic produceren, rubber, medicijnen en bestrijdingsmiddelen maken?

Er zijn genoeg bestaande alternatieve energiebronnen, maar geen enkele daarvan is zo goedkoop te produceren, makkelijk te verwerken, snel te transporteren en te conserveren als olie.

Als we niet van plan zijn om fossiele brandstoffen te bewaren voor de toekomst en het opstoken voor het onderhouden van onze huidige infrastructuur en om aan onze huidige energie behoefte te voorzien, waar halen we in de toekomst de benodigde vervangingen vandaan? Een Star Trek replicator?

De oliepiek betekent een piek in alles dat gemaakt of onderhouden wordt met behulp van olie, steenkool of gas sinds de industriele revolutie. Het is bijna erger dan een gebrek aan water, wat absoluut noodzakelijk is voor het bestaan van leven.

Als het waar is dat we aan het einde van de ¿Age of Growth¿ zitten, en de "Age of Entropy" begonnen is en als we nog enige hoop op een redelijke levensstandaard willen hebben zonder het vernietigen van het leven van andere mensen, dan zal onze infrastructuur, onze huisvesting, onze industrieen en onze levenswijze totaal anders aangepakt moeten worden.
"Technology is the knack of so arranging the world that we don't have to experience it"

--- Swiss playwright, Max Frisch ---
"The only sustainable level of technology is the stone age.

--- George Draffan ---
Ik zou het idee om onze huidige energie consumptie te verlagen naar een minimaal punt (zodat constant crisis management in de toekomst niet nodig hoeft te zijn) voorstellen, maar realistisch gezien is dit niet haalbaar. Door feit dat een verlaging van energie consumptie nog altijd beter is dan een verhoging, is het voor mij niet meer de vraag hoe je de aankomende oliepiek crisis oplost, maar hoe je er het best mee opgaat en er mee leeft in de toekomst.

Gezien onze huidige culturele gedachtengang, het ergste dat ons kan gebeuren is de ontdekking van een nieuwe onuitputtelijke energiebron. We zouden dan namelijk gedoemd zijn tot het uitsterven van het menselijke ras, omdat we de planeet onbewoonbaar zouden maken door onze overmatige consumptie.

Als we kernfusie ontwikkelen, de populatie terug brengen naar het zelfde niveau als in het midden van 1800, de koop-consumeer-gooiweg houding opgeven, gaan recyclen , alles verkleinen (de-centraliseren) en we rekening houden met de natuur dan zou dat een goede start zijn.

Re: Einde van het industri

Geplaatst: zo 05 jun 2005, 02:07
door kakkerlak2009
Het domino effect

Nu we weten dat dingen op een drastische manier gaan veranderen moeten we ook nog weten wanneer en hoe snel dingen gaan veranderen. Wie of wat zal het eerst aangetast worden? Zoals ik het zie zullen de vliegtuigmaatschappijen als een soort van "kanarie in de mijnschacht" dienen. De luchtvaart wordt dus het eerst aangetast.

Dit zal een domino effect starten waarbij de ruimtevaart, scheepsvaart, toerisme, reisbureau's, hotels, motels, restaurants, cruise ships, thema parken en andere vormen van recreatie de eerste schokken zullen ondervinden. Minder toeristen betekent; minder Dollars en minder Dollars betekent; minder werkgelegenheid op plaatsen waar toerisme de primaire vorm van inkomsten is (zoals Hawai).

Het bezorgen van post, transport van ruwe materialen naar fabrikanten en het verzenden van producten gekocht via het Internet zijn enkele van de alledaagse transacties die meer tijd en geld zullen gaan kosten zodra er minder schepen of vliegtuigen in gebruik genomen worden.

Activiteiten die voornamelijk gebruik maken van olie zullen zeker de gevolgen voelen, vooral de autosport industrie. De vraag naar garages, jet-ski's, off-road voertuigen, plezier vaartuigen, sneeuw mobielen, motoren, prive vliegtuigen, en de grootste industrie van allemaal; het racen (Formule 1, motorcross etc.) zal automatisch minder worden zodra de brandstof prijzen gaan stijgen. Denk aan industrieen die support geven aan bovenstaande recreatie, zoals helmen, verzekeringen, auto onderdelen, garages, gereedschap etc.

Banden. We zien ze als heel normaal. In de toekomst, banden zullen hun gewicht in geld waard zijn. Waarom? De meeste mensen denken dat banden het meest gemaakt worden van rubber. Er zijn eigenlijk een heleboel producten die gebruikt worden voor de productie van een band, zoals; rubber (30%), staal, nylon, polyester, carbon, syntetische rubber, fiberglas etc.
Tires are basically petro-chemical products. It takes 22 gallons of oil to manufacture one new truck tire, about 6-7 gallons for a passenger car.

--- Quote van peakoil.com ---
Zo, wat gaan we doen? Een stimulatie in het gebruik van het trein netwerk zal het gebruik van banden (grotendeels) overbodig maken. Je hebt geen wegen nodig, een treinrails is een stuk goedkoper en makkelijker te onderhouden dan een snelweg. Treinen maken meestal gebruik van elektra en soms diesel en is een stuk effiecenter dan het reiden met auto's. Kleine dorpen vlakbij een trein station zullen een stuk aangenamer leven dan grote steden met veel wegen.

De lange afstand truckers en vrachtwagen zullen tot het verleden gaan behoren, net zoals schepen. De trein moet het gaan overnemen.
De fiets is 5 keer efficienter dan lopen, het is gezond, snel, schoon, goedkoop en bijna iedereen kan het. Voor afstanden korter dan 40 KM is het het efficientste vervoersmiddel dat er bestaat.

--- Sebastiaan Bakker ---
Waar het om gaat: een heleboel banen zullen verdwijnen en mensen moeten meer gaan betalen om rond te komen dan dat ze nu denken. Nog voor de oliepiek bereikt is zullen de stijgende olie prijzen de economie beschadigen zoals een vuur door een groot bos gedreven door een sterke wind.

Sommige landen zijn tegenwoordig helemaal afhankelijk van het geld dat ze verdienen met het exporteren van olie. Dit is de situatie in landen zoals; Saudi Arabie, Irak, the United Arab Emirates, Libie en Oman. Iran en Venezuela hebben moderne landbouw gebieden en zijn niet volledig afhankelijk van olie export, maar beide landen verdienen het grootste deel van hun geld door de olie export.

Wat zullen overheden doen? Gaat olie naar de hoogste bieder? Zullen we landen zoals China, Japan en de VS de competitie met elkaar zien aangaan voor olie? Of gaat de VS de olie met militaire macht voor zichzelf op eisen? Zullen er (preventieve) conflicten veroorzaakt worden door de stijgende druk van de aankomende oliepiek. Er zijn een boel vragen met weinig antwoorden.

Re: Einde van het industri

Geplaatst: zo 05 jun 2005, 02:09
door kakkerlak2009
Thermodynamica

Er is geen makkelijke manier om van een kijk op de wereld gebaseerd op het idee van permanente aanvoer van materialen te gaan naar een manier van kijken gebaseerd op het conserveren van eindige grondstoffen

Het koste duizende jaren om van een jager/verzamelaars bestaan te gaan naar een op landbouw gebaseerd bestaan. Het koste honderden jaren om van een op landbouw gebaseerd bestaan naar een industrieel bestaan te gaan.

In beide gevallen hadden we genoeg tijd en grondstoffen om deze radicale veranderingen door te voeren. Vandaag de dag, zijn we gedwongen om een overgang van de industriele eeuw gebaseerd op niet hernieuwde resources naar een nog niet gedefineerd tijdperk

gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen of een vorm van primaire wetenchap en we moeten het doen in minder dan één generatie of misschien zelfs minder.

Door de geschiedenis heen, heeft de mensheid problemen gehad met de beschikbaarheid van grondstoffen, zoals eten, land, energie en water.

Mensen hebben geprobeert systemen te crieeren, dingen, en wetten die de onbeperkte toegang tot deze grondstoffen moesten garanderen. Dit is vaak samengegaan met angst en expliciete gevaren van uitsterfte als zulke wetten en systemen niet werden gemaakt.

In relatief recente tijden hebben mensen fundamentele kennis en begrip gekregen over de energie en grondstof balans van de aarde en het universum. Een boel had te maken met de natuur van ons zonnestelsel en ook de wetten van de thermodynamica.

Thermo-dynamica is de studie naar de relaties tussen warmte, werk en interne energie van een systeem.

Wanneer de wetten van de thermo-dynamica ontdekt werden, vaak gerefereerd naar gesloten of geisoleerde systemen, hebben ze een universe geldigheid gedemonstreerd buiten het labratorium in de echte wereld.

Tegenwoordig, de meest geaccepteerde theorie over het onstaan en de ontwikkeling van het universum is de 'big bang' theorie. Deze theorie stelt dat het universum begon met de explosie van een enorme hoeveelheid dichte bron van energie en massa. Zodra de dichte energie naar buiten beweegt, begint het langzamer te gaan, sterrenstelsels, sterren en planeten worden gecrieerd.

De energie blijft zich naar buitem toe doorbewegen en wordt meer verspreid, het verliest meer en meer van zijn order en zal uiteindelijk een punt bereiken van maximale entropie, een staat waarin er geen hitte is. Alles zal dezelfde temperatuur hebben, het bereikt een

punt van 'zero point energy'.

1e wet: energie kan niet worden gecrieerd of vernietigd worden; het kan alleen veranderd worden van de ene staat naar de andere.

2e wet: als energie geconverteerd wordt van de ene staat naar de andere staat, er altijd een verlies van energie zal zijn in de vorm van hitte.

Technologie crieert nooit energie; het gebruikt alleen maar de al bestaande energie. Energie wordt altijd getransformeerd van een al beschikbare vorm naar een ander vorm, van een georderderde staat naar een ongeorderde staat. Technologie is in de meeste gevallen een transformer. Hoe sneller we onze technologie maken voor dit

transformatie procces, hoe sneller de beschikbare energie omgezet wordt, versneld ook het proces van verspilling, vervuiling en chaos.

De wereld die we gecrieerd hebben is niet de wereld die we denken dat we gecrieerd hebben. We beginnen te geloven dat disorde orde is en dat verspilling waarde is en dat werk geen-werk is. En toch, terwijl we op de rand van de oliepiek staan, denken we toch dat de technologie ons op de of andere manier zal redden, terwijl eigenlijk

het tegengestelde waar is; het zal ons lot verzegelen.

Re: Einde van het industri

Geplaatst: zo 05 jun 2005, 02:10
door kakkerlak2009
Oorzaak en gevolg

In alle andere beschavingen voor het machine tijdperk, techniek was beperkt in zijn functies. Het was gereedschap, maar geen manier om ons leven te bepalen. In onze gevaarlijke poging om orde te crieeeren door oneindige groei en centralisatie, massa productie, efficientie, complexiteit en het plunderen van de grondstoffen, hebben

we de gevaarlijke crisis gecrieerd waar we nu mee te maken krijgen.

Wanneer een nieuwe oliebron wordt aangeboord, dan spuit de olie letterlijk uit de bron, zodra de hoeveelheid olie dus ook de druk afneemt zal je op een gegeven moment energie moeten toevoegen om de olie uit de bron te pompen. De hoeveelheid energie die je moet

toevoegen om dezelfde hoeveelheden olie op te pompen stijgt terwijl je pompt dichter bij de bodem.

Op een gegeven moment bereik je een punt wanner het meer energie kost om te pompen en te verwerken dan dat het oplevert.
For each barrel of oil you extract from the Middle East, it costs you approximately the energy of 1 barrel of energy to extract 31 barrels, refine it, move it around the world and pump it into the tank of a vehicle.

--- Quote van peakoil.com ---
Om energie te produceren, of het nou het pompen van olie uit de grond, of het bouwen en onderhouden van een windturbin, heb je energie nodig om er uberhaubt mee te beginnen.

De mogelijkheid om over te schakelen naar duurzame energiesoorten is hoogst onwaarschijnlijk. De beste remedie zou het verlagen van de vraag naar energie zijn, vooral in gebieden waar deze het meest kwetsbaar zijn, zoals transport en landbouw.

Het is soms beangstigend hoe complex onze manier van leven is tegenwoordig is geworden. Ik geloof NIET dat wij in de directe toekomst ook maar enige stappen gaan ondernemen om het tij te keren. Onze houding is gewoon te terughoudend. De natuur zal het voor ons regelen als wij het niet doen!

Re: Einde van het industri

Geplaatst: zo 05 jun 2005, 20:19
door Determination
Interessant verhaal, ik vind de structuur alleen niet erg duidelijk. Het zijn allemaal losse stukjes die redelijk over hetzelfde gaan alleen steeds van een andere invalshoek. Daarnaast denk ik dat je overdreven pessimistisch bent (je verhaal kan wel kloppen maar de tijdsperiode waar je het over hebt klopt naar mijn idee niet)

Het klopt wel weer als je er dingen als oorlog, bodemdepletie,klimaatverandering,watertekorten etc.. bij rekent)

Daarnaast snap ik niet wat je hiermee bedoelt

>De oliepiek betekent een piek in alles dat gemaakt of onderhouden >wordt met behulp van olie, steenkool of gas sinds de industriele revolutie.

Steenkool en gas pieken een stuk later dan olie....? dus waar doel je op

Ik wil hem later nog wel wat verder bekijken en eventueel als je dat wil commentaar bijleveren (via word) bijv.. Mits je er iets mee wilt doen...... want ik begrijp nog steeds niet wat je doel is (Behalve je eigen visie voor jezelf duidelijk maken)

Stuur hem dan maar op naar koppelaar@webmail.co.za

Re: Einde van het industri

Geplaatst: zo 05 jun 2005, 22:08
door kakkerlak2009
Ik vind de structuur alleen niet erg duidelijk. Het zijn allemaal losse stukjes die redelijk over hetzelfde gaan alleen steeds van een andere invalshoek.
Elke post kan gezien worden als een hoodstuk in het document. Ik wou mijn berichten niet te lang maken.
Je verhaal kan wel kloppen maar de tijdsperiode waar je het over hebt klopt naar mijn idee niet.
Welke tijdsperiode?
Het klopt wel weer als je er dingen als oorlog, bodemdepletie,klimaatverandering,watertekorten etc.. bij rekent).
Ja, en in dit document druk ik me nog voorzichtig uit. Het is nou eenmaal de realiteit dat er in de 21e eeuw een heleboel dingen moeten veranderen en dat we met een heleboel variabelen rekening moeten houden. Problemen komen namelijk nooit alleen.
Determination schreef:Daarnaast snap ik niet wat je hiermee bedoelt;  
De oliepiek betekent een piek in alles dat gemaakt of onderhouden wordt met behulp van olie, steenkool of gas sinds de industriele revolutie.
Steenkool en gas pieken een stuk later dan olie...? dus waar doel je op?
Vanwege het broeikaseffect is het niet verstandig om op grote schaal steenkool te gaan stoken. Dat zou een permanente vernietiging van het klimaat kunnen betekenen. Gas kan het probleem alleen maar uitstellen, maar niet oplossen.

Ik bedoelde met dat stukje dat alle producten die gemaakt worden met technieken die ontworpen zijn na de industrieële revolutie duurder zullen worden en zelfs (grotendeels) gaan verdwijnen. Denk aan wegwerp producten zoals; aanstekers, puntenslijpers, platic bekertjes, speelgoed, boeken en cd's, maar ook dingen zoals; wasmachines, centrale verwarming, televisies, computers en stromend water. Al deze dingen worden mogelijk gemaakt door een constante aanvoer van olie (energie). Zonder aanvoer van goedkope energie is deze vorm van materialistische welvaart niet mogelijk.
Ik wil hem later nog wel wat verder bekijken en eventueel als je dat wil commentaar bijleveren (via word) bijv.. Mits je er iets mee wilt doen.
Je kan je vragen, opmerkingen en verbeteringen gewoon in dit topic plaatsen of mailen als je dat wilt. Ik gebruik GNU/Linux en geen MS Windows, daarom kan je beter opslaan in plain-text of download OpenOffice.

Re: Einde van het industri

Geplaatst: ma 06 jun 2005, 22:39
door Anonymous
Ik heb het nog niet helemaal gelezen, maar zal dat binnenkort eens doen. Ik ben zelf ook een soort samenvatting aan het maken, eigenlijk voor mezelf. Beetje eigen stijl, maar eigenlijk vooral een ingekorte dieoff.org. Jezus wat is die site briljant.

Zie ook de topic "bedreigd voelen etc..door wereldproblematiek" in de psychologie/sociologie categorie. Misschien helpt het iemand iets.

Ik heb ook eigenlijk geen commentaar gehad op die stellingen in "welzijn van onze planeet" topic dus ik neem aan dat men het eens is? Zou dat ook wel essentiele dingen durven noemen. toch?

Balkenende riep vandaag op voor bewustwording milieuproblematiek, en zei ook iets over energieverbuik. OK let's do just that.

2005.. the year we woke up from the grand illusion?

Re: Einde van het industri

Geplaatst: di 07 jun 2005, 13:42
door Determination
Gebrek aan tijd helaas, andere dingen zijn op dit moment belangrijker. Tragedy of the commons heb je gelijk in. Ik zie het dus ook voornamelijk als een cultuurprobleem. (alhoewel er wel mensen zijn die weten dit tragedy of the commons probleem te vermijden door bepaalde afspraken te maken maar dat zijn er maar weinig)