1 van 1

Deeltjes

Geplaatst: do 09 apr 2009, 17:41
door KingOop
Hebben deeltjes als bv elektronen allemaal precies even veel massa? Of wordt er uitgegaan een soort van gemiddelde?

Re: Deeltjes

Geplaatst: do 09 apr 2009, 19:20
door Geoffrey
ja, alle elektronen wegen juist evenveel. Je kan dus nooit een onderscheid maken tussen 2 dezelfde deeltjes

Re: Deeltjes

Geplaatst: do 09 apr 2009, 20:40
door Phys
ja, alle elektronen wegen juist evenveel.
Ik weet niet of je met opzet de woordkeus van TS niet hebt overgenomen, maar het lijkt me beter om van 'dezelfde massa' te spreken dan over 'hetzelfde gewicht', aangezien massa een intrinsieke eigenschap is.

Re: Deeltjes

Geplaatst: do 09 apr 2009, 21:10
door Geoffrey
idd, verkeerde woordkeuze van mij.

Re: Deeltjes

Geplaatst: do 09 apr 2009, 21:35
door KingOop
Geld het voor alle deeltjes die bekent zijn dat ze allemaal precies dezelfde massa hebben?

Re: Deeltjes

Geplaatst: do 09 apr 2009, 21:43
door eendavid
Als dat niet zo zou zijn, dan zouden we ze niet 'hetzelfde deeltje' noemen.

Re: Deeltjes

Geplaatst: vr 10 apr 2009, 00:48
door KingOop
Waarom niet?

Er zouden toch verschillen kunnen zijn van die kleine aard dat we ze niet kunnen meten. Misschien zouden die verschillen wel verantwoordelijk kunnen zijn voor het "probleem" van voorspellen in de kwantummechanica.

Dus dat alleen "de kans op" berekend kan worden.

Re: Deeltjes

Geplaatst: vr 10 apr 2009, 10:08
door eendavid
Waarom noemen we deeltjes met verschillende lading, verschillende spin, verschillende massa, verschillende kleur, ... niet allemaal hetzelfde deeltje? Het antwoord lijkt me nogal duidelijk toch: per definitie gedraagt 1 elementair deeltje zich steeds hetzelfde, anders spreken we over 2 soorten elementaire deeltjes.

Kan het zijn dat wat wij een elektron noemen in werkelijkheid een distributie heeft van verschillende massa's? Natuurlijk kan je dit beweren en een distributie onderstellen die niet in tegenspraak is met experimenten , maar het heeft weinig zin dat te doen. Je opmerking over 'probleem van voorspellen' slaat nergens op. In het 2-spleten experiment is het 1 deeltje dat met zichzelf interfereert.

edit: Ik ben zelfs niet zeker of het niet in tegenspraak is met experimenten. Moesten ze een verschillende massa hebben, dan zouden ze onderscheidbaar zijn, en dan zouden heel wat voorspellingen niet meer opgaan.

Re: Deeltjes

Geplaatst: di 14 apr 2009, 01:02
door Piree
Als ze niet delfde massa hebben dan zou volgens mij de wereld maar heel labiel zijn. Een H atoom met de helft minder massa dan de anderen omdat de e- een andere massa hebben?

Re: Deeltjes

Geplaatst: di 14 apr 2009, 02:44
door KingOop
Ik heb het niet over de helft minder massa, maar over een verwaarloosbaar beetje. Ik heb het over de vraag of een deetje perfect en volmaakt is, of dat het gewoon voldoet aan de eisen voor het deeltje.

Een beetje zoals 2 tennisballen. Die zijn voor een leek identiek en voldoen aan de eis voor een tennisbal.

En mijn suggestie was, dat wij als mens misschien nog een leek zijn in de quantum-wereld dat wij bv 4 verschillende tennisballen niet van elkaar kunnen onderscheiden en daarom zien als 1 dezelfde. En dat daarom in de Quantum-mechanica alleen de "kans op" berekend kan worden, en niet de preciese uitkomst.

Re: Deeltjes

Geplaatst: wo 15 apr 2009, 20:03
door eendavid
En dat daarom in de Quantum-mechanica alleen de "kans op" berekend kan worden, en niet de preciese uitkomst.
Dat slaat nergens op, de effecten van zelfinterferentie die we gemeten hebben, hebben absoluut niets te maken met het onvoldoende nauwkeurig kennen van de massa.