1 van 1

Filosofie van het lichaam

Geplaatst: di 14 jun 2005, 23:22
door Anonymous
Ik volg een filosofie vak genaamd 'het lichaam als een machine', en daarover moet ik volgende week een aantal vragen inleveren. Uit een aantal vragen, daar kom ik niet uit. In de colleges hebben we behandeld hoe het komt dat het lichaam zo afwezig is geraakt in de westerse cultuur. Verschillende opvattingen over het lichaam in relatie tot de wetenschap zijn aan bod gekomen (Descartes, Elias, Foucault, Haraway etc). Ik vind dit best pittig allemaal, dus vandaar dat ik om jullie hulp wil vragen. Ik zoek antwoord op de volgende vragen:

Het filosofisch denken over (medische) technologie is sterk veranderd. de

verlichtingsfilosofie associeert techniek met vooruitgang en bevrijding, anderen zien technologie als disciplinerend en onderdrukkend. welke opvatting van het lichaam komt naar voren in het curriculum van biotechnologie/biomedische technologie?

stel je doet een filosofisch afstudeerproject en je maakt daartoe een

onderzoeksvoorstel om de betekenis van het lichaam in/bij biotechnologie nader te exploreren en te begrijpen. dat onderzoeksvoorstel kan betrekking hebben op het gehele curriculum, maar ook op een casus of een experiment etc. schrijf dit onderzoeksvoorstel. het bevat een inleiding, een vraagstelling, enkele theoretische noties waarmee je de vraag verantwoord en toelicht, een methodiek en een onderzoeksopzet. wat zou je gaan doen en waarom denk je dat dat een interessante

bijdrage levert aan de 'filosofie van het lichaam'?

Natuurlijk verwacht ik niet een compleet uitgewerkt antwoord, maar misschien dat jullie me een voorzetje kunnen geven in de juiste richting??

Groetjes jolet

---geen email in berichten---

Re: Filosofie van het lichaam

Geplaatst: di 14 jun 2005, 23:52
door Rogier

Re: Filosofie van het lichaam

Geplaatst: wo 15 jun 2005, 00:13
door Michael Tuk
Onze voorouders uit de tijd vóór dat zij tot mensen evolueerden waren aan hun milieu aangepast. Dat zijn wij niet. Alle problemen waren overlevingsproblemen voor onze voorouders. Al hun problemen hadden gewelddadige oplossingen. Al hun problemen veroorzaakten fysieke en mentale veranderingen in hen om hen te helpen bij deze gewelddadige oplossingen. Vandaag de dag veroorzaken alle problemen waarvoor moderne mensen komen te staan, ook inwendige veranderingen om te helpen bij een gewelddadige oplossing van deze problemen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, reageren onze lichamen niet alleen op onze moderne problemen, maar zij reageren ook op prikkels die voor onze voorouders bedreigingen geweest zouden zijn, maar die voor ons in ons milieu dat niet meer zijn. Deze regelmatige reacties brengen drugs en spierbrandstof in ons bloed, wat wij misschien niet eens merken. De gewelddadige oefeningen, die voortkwamen uit de manier waarop onze voorouders hun problemen oplosten, maakten hun bloed zuiver. Wij gebruiken zelden geweld om onze problemen op te lossen. Als gevolg daarvan zitten wij waarschijnlijk voor een groter deel van ons leven in een stress-toestand dan zij.