1 van 1
Valversnelling bepalen
Geplaatst: vr 17 jun 2005, 13:01
door aaargh
Ik zou graag eens de valversnelling in een wagen bepalen voor de g krachtn. Ik dacht het te doen met en slinger
Want t = sqrt(l/g) dus is g = l/t^2.
Maar hoe doe je dit? Een slinger wijkt toch steeds minder uit?
Re: Valversnelling bepalen
Geplaatst: vr 17 jun 2005, 14:00
door Bart
Zoals je in je vergelijking al kunt zien doet de amplitude er niet toe (alleen voor het waarnemen van de slingering zelf). Je kunt een een slinger maken met een touwtje en een gewichtje en de lengte van het touwtje varieeren. Bij elke lengte meet je de trillingstijd (meet bijvoorbeeld hoe lang het duurt voor 10 trillingen). Als je de trillingstijd in het kwadraat uitzet tegen de lengte, krijg je een rechte lijn. Uit de richtingscoefficient van die lijn kun je g bepalen.
Je formule mist trouwens een factor 2
T = 2
(l/g)
Re: Valversnelling bepalen
Geplaatst: vr 17 jun 2005, 15:04
door aaargh
Bart schreef:Zoals je in je vergelijking al kunt zien doet de amplitude er niet toe (alleen voor het waarnemen van de slingering zelf). Je kunt een een slinger maken met een touwtje en een gewichtje en de lengte van het touwtje varieeren. Bij elke lengte meet je de trillingstijd (meet bijvoorbeeld hoe lang het duurt voor 10 trillingen). Als je de trillingstijd in het kwadraat uitzet tegen de lengte, krijg je een rechte lijn. Uit de richtingscoefficient van die lijn kun je g bepalen.
Je formule mist trouwens een factor 2
T = 2
(l/g)
En wat is 1 trilling? Van maximum uitwijking tot geen uitwijking?
Re: Valversnelling bepalen
Geplaatst: vr 17 jun 2005, 16:14
door Bart
En wat is 1 trilling? Van maximum uitwijking tot geen uitwijking?
1 trilling is verstreken als de slinger in hetzelfde punt is met dezelfde snelheid. Dus max-uitwijking-links -> evenwicht -> max-uitwijking-rechts -> evenwicht -> max-uitwijking-links is 1 trilling.
Re: Valversnelling bepalen
Geplaatst: ma 27 jun 2005, 17:09
door Anonymous
De slingerformule die Bart geeft vind je in alle leerboeken maar hij is eigenlijk helemaal niet zo handig voor de praktijk. Want hij gaat uit van een punt vormige massa hangend aan een massaloos koord.
Maar wat wordt de slingertijd als je bijv. een vierkant ophangt aan een van zijn punten en dan in zijn eigen vlak laat slingeren? Of een halve cirkel laat slingeren om het middelpunt?
Het is danook verstandiger om de meer algemene formule op basis van het traagheidsmoment te gebruiken:
T = 2.pi.sqrt(traagheidsmoment/ koppel)
Als je de plaats van het zwaartepunt bepaalt en de Stelling van Steiner toepast kun je voor iedere geometrie de slingertijd berekenen. Tevens zie je dan dat je voor grote slingertijden niet afhankelijk bent van grote afmetingen zoals de gebruikelijke formule suggereert.
H. Zeilmaker