Dat we te veel betalen is duidelijk
Dat we te
weinig betalen is duidelijk. De afgelopen decennia zijn de belastingen en andere inkomstenbronnen van de overheid geleidelijk aan verlaagd, met als gevolg een slechter wegennet (het is nog lang geen België, maar het gaat hard die kant op) geen echte investeringen in onderwijs en gezondheidszorg, mondjesmaat uitbreiding van de politie etc.
Dat is een politieke keuze en komt voort uit de voering van een liberalere economie, waarbij de overheid zich terugtrekt en mensen dus zelf dingen moeten regelen of hopen dat het bedrijfsleven dat doet. In veel gevallen vind ik dat geen goede ontwikkeling, maar onze democratie is die richting ingeslagen en mijn tegenstem is daarin niet sterk genoeg.
De overheid kan een heleboel doen om de economie te stimuleren, maar ook dat laat de huidige regering. Dat vind ik jammer, zeker omdat er genoeg dingen te doen zijn die vrijwel gratis zijn.
Nogmaals: ik vind het wat ver gaan om te zeggen dat de regering de economische groei tegenhoudt, dat klinkt als een actieve gekozen positie en daarvan is geen sprake.
Kun jij mij uitleggen Jan, wat men verstaan onder "liberalere economie" en wellicht ligt hier het knelpunt waardoor de Nederlandse economie stagneerd en bijna vrijwel stil staat, want de economische cijfers, ik meende, 0,3 % groei is een goede indicatie waarom het slecht gaat met de economie.
Spits, d.d. 24-6-2005, pagina 15.
WEINIG VERTROUWEN IN ECONOMIE NEDERLAND:
"Het vertrouwen van de consument is deze maand verder gedaald. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren.
De index van het consumentenvertrouwen kwam uit op min 26 tegen min 22 in mei. Daarmee is het vertrouwen terug op het niveau als begin dit jaar.
Het vertrouwen van producenten in de Nederlandse industrie bevindt zich nu op het laagste niveau sinds maart 2004, aldus het CBS gisteren. De index is gekeld van plus 0,8 in mei tot min 1,7".