De snelste kogel ter wereld is maar
1220 m/s, van een Winchester .223. Dat is dus nog maar 0.05 % van de snelheid van licht, dus vraag ik me af of dit zal lukken.
Hij had het over in de ruimte afgeschoten, dus zonder tegendruk van de aardse atmosfeer. En met een elektronisch kanon kun je ook op aarde volgens mij veel hogere snelheden kunnen halen. Maar ja, hoe hoger de snelheid hoe meer last hij hier krijgt van luchtweerstand, maar dat geldt ook in de ruimte niet.
Het licht gaat toch 300.000 kilometer per seconde, dan is 1220 m/s toch 1/3,73 x 10^-6 'de van de lichtsnelheid, dat druk je niet meer in procentjes of promilles uit.
Maar goed, een elektronisch kanon als lanceerinrichting met veel spoelen en een stevige nucleaire reactor voor de energie ver buiten de baan van Pluto kan. Dat is dan wel een zwaar ding dus een Saturnus 5 eronder en de baan zo kiezen dat hij van de maan en planeten onderweg steeds een versnelling krijgt.
Die reis duurt al geloof ik 7 tot 10 jaar, afgezien van mogelijke planeten die net niet op de route liggen. Dan zou ik de kogels ook maar uitrusten met een zonnewind zeil om na de lancering te blijven accelereren en een ionenthruster om bij te sturen. Of het mogelijk is om economisch tegen de wind van een naderende ster in te laveren, weet ik niet, maar aardse zeilers kunnen het op aardse wind ook, dus ach, waarom niet. Aders moet hij het zeil kunnen afwerpen. Of geldt dat als interstellaire vervuiling?
Als je 1/10 van de lichtsnelheid bereikt, is het veel. Het grootste deel van de reis ben je zo ver van elke ster, inclusief onze zon verwijdert dus aan de zonnepanelen heb je onderweg weinig. Pas als je na zo'n 60 jaar bij Proxima Centauri in de buurt komt, kun je gaan opladen. Ik hoop dat je apparatuur na 60 jaar kosmische straling nog wil opstarten. Als alles goed gaat ontvangt de aarde je foto's over pak 'm beet 65 jaar.
En je Jpegjes zijn dan net zo verouderd als de grote geperforeerde metalen platen die nog maar een eeuw geleden heel gebruikelijk waren in muziekdozen. Je antenne moet wel extreem nauwkeurig op de aarde kunnen richten en zijn data op de een of andere manier in zichzelf in stand houdende elektromagnetische pakketjes kunnen onderbrengen anders komt er zelfs geen als signaal herkenbare ruis aan. Een uitwaaiering van 1 boogseconde van een signaal van 5 Watt (dat is heel wat) betekent over een afstand van 4,5 lichtjaar dat minder dan een nanowatt het aardoppervlak als geheel treft.
Maar laat je niet ontmoedigen. Het SETI project houdt al jaren met gigantische schotelantennes 800 sterren op veel grotere afstand in de gaten om te zien of daar misschien intelligente wezens bezig zijn te trachten met net zulke krachtige schotelantennes met ons te communiceren. SETI kost misschien ook nog wel meer dan jouw kogel-idee. En het zou nog wel's kunnen dat met mijn en andere suggesties er iets werkends ontwikkeld zou kunnen worden. Die kans acht ik zelfs groter dan de slagingskans van SETI met de huidige technologie.