1 van 1

Bose-Einstein condensatie.

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 20:57
door bats
Ik weet niet of deze vraag hier tuishoort, maar dat dacht ik.

Bij de Bose-Einstein condensatie(BEC) gaan de atomen van een gas zo dicht tegen elkaar aanzitten dat ze metelkaar versmelten tot een zgn reuzenatoom, m.a.w. de atomen bewegen niet en er is een nieuwe agregatie-toestand ontstaan die lager is dan de vaste toestand. Nu vraag ik mij af, wat gebeurt er met de elektronen in de atomen zelf? Blijven de elektronen nog in vaste banen om de kern cirkelen, of vallen de elektronen door die lage temperatuur uit hun banen naar schillen dichter bij de kern? Of bewegen de elektronen in dit geval heel ongeordend net zoals het geval bij de compacte materie van een witte dwerg??

Re: Bose-Einstein condensatie.

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 21:09
door Antoon
waarom zouden ze stoppen?

de atomen worden dan gerangschikt, maar de inhoud daar van volgens mij niet.

En als electronen dan iets raars gingen doen, dan zou je dat terug vinden in de geleiding.

hier is een verwante link:

http://sciencetalk.nl/forum/invision/in...showtopic=11105

en toen er werd geconcludeert dat er niets vreemd zou gebeuren met de electronen, werd dat niet verbeterd....(maar dat wil niet altijd alles zeggen)

Re: Bose-Einstein condensatie.

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 21:15
door Elmo
Bij een BEC bevindt het gehele atoom (kern+electronen) zich in de grondtoestand, dus in de laagst mogelijke energie-toestand. Omdat je het hier over bosonen hebt (dus: deeltjes met een heeltallige spin) mogen dezen zich allemaal in de zelfde quantummechanische toestand bevinden. Op dit moment kan je eigenlijk niet meer echt goed over individuele deeltjes en hun golffuncties praten, maar moet je het gehele systeem beschrijven als 1 "mega-golffunctie". En deze bevind zich dus in de absoluut laagst mogelijke toestand.

Hier is een mooi, en Nederlands, verhaal erover!